OVERLEG TUSSEN GAIA EN MINISTERIE LANDBOUW OVER LEGBATTERIJEN

Minister Pinxten erkent welzijnsproblemen in legbatterijen

23 april 1999

Persbericht

© GAIA

Vandaag vond een uitgebreid overleg plaats op het Kabinet van het Ministerie van Landbouw tussen de dierenrechtenorganisatie GAIA, het Kabinet van Landbouw, de Economische Dienst en de Dienst Diergeneeskundige Inspectie van het Ministerie van Landbouw over het dossier van de legbatterijen.

GAIA stelde op het kabinet de resultaten van de recente Dimarso - enquête voor samen met een grondige wetenschappelijke analyse van :

De dierengezondheid en alternatieve huisvestingssystemen

De consument en eieren uit alternatieve huisvestingssytemen

De productiekosten van de verschillende huisvestingssytemen

De economische impact van een omschakeling naar alternatieve huisvestingssytemen

Uit de analyse blijkt dat de omschakeling van batterijkooien naar een alternatief kipvriendelijker systeem - zoals volièrehuisvesting - economisch mogelijk én haalbaar is. Als de politieke wil er maar is.

Uit de Dimarso-enquête blijkt dat 87,6% legbatterijen dieronvriendelijk vindt en dat 8 Belgen op 10 (80%) vinden dat de Europese landbouwministers de legbatterij-systemen in de Europese Unie moeten verbieden. Tevens gaan 3 Belgen op 4 (74,8%) akkoord dat de Belgische Minister van Landbouw legbatterijen sowieso moet verbieden, zelfs wanneer de Europese Unie het niet verbiedt. 85,3% antwoordt bereid te zijn om meer te betalen voor een ei uit een kipvriendelijker systeem.

GAIA eist nu een klaar en duidelijk engagement van de Minister van Landbouw voor een verbod op legbatterijen in navolging van de wil van het Europees Parlement en de grote meerderheid van de Belgische bevolking.

Kabinetschef Van Temssche beloofde commentaar op de analyse van GAIA die hij laat uitvoeren door de betrokken diensten van het Ministerie van Landbouw. Na commentaar op de analyse van GAIA komt er opieuw overleg tussen het Kabinet en GAIA. De gevalideerde gegevens komen mee op tafel te liggen in de discussie op niveau van de Europese Raad over het legbatterijdossier, aldus de kabinetschef.

Minister Pinxten erkent dat er ernstige welzijnsproblemen zijn en wil ver meegaan, zegt de kabinetschef. Maar GAIA vindt dit veel te mager en eist nu een duidelijk engagement van de Minister voor de afschaffing van de wrede legbatterijen.

GAIA

Paleizenstraat 90

1030 Brussel

Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43

Email: GAIA@advalvas.be

Deel: ' Overleg GAIA en Vlaams ministerie over legbatterijen '
Lees ook