OverNachten

Eekie Eekhoorn in het donkere dierenbos

Kinderen mogen voor één keer 's nachts opblijven in het Natuurmuseum Nijmegen. Van 11 september 1999 tot en met 16 januari 2000 gaan de bezoekers van de tentoonstelling OverNachten op pad door een donker maar vriendelijk dierenbos. Dit doen ze niet alleen: Eekie de Eekhoorn is hun gids. Op zoek naar haar verdwenen hazelnoten doen de kinderen allerlei spannende ontdekkingen.

Het is nacht. Eekie Eekhoorn kan de slaap niet vatten; zij heeft honger! Ze is echter vergeten waar ze haar voorraad hazelnoten heeft verstopt. Met dit verhaal, in de vorm van een hoorspel, begint de expositie OverNachten. De bezoekertjes helpen Eekie om haar voorraad terug te vinden. Onderweg is in de verte een onweer hoorbaar, terwijl een nachtegaal zingt. Onder een sterrenhemel ontmoeten de kinderen allerlei nachtdieren. Hele kleintjes zoals de vleermuis, de krekel en de nachtvlinder. Maar ook grote zoals het ree, de das en de vos. In het schemerdonker laten ze zich niet makkelijk zien. Door in alle duistere hoekjes te zoeken, komen de dieren te voorschijn. Een uil, bunzing, egel en nog veel meer dieren duiken op in de nacht.

In de expositie zit een veertiental eenvoudige spelletjes. Spelenderwijs leren de bezoekertjes wat de dieren eten, hoe hun sporen er uitzien en welke gevaren ze lopen. Verderop in het bos kunnen de kinderen in een boomhut klimmen of in een molshoop kruipen. Daar maken ze kennis met het ondergrondse leven van de bosmuis en de mol. Voeldozen, een stempeltafel en het spel 'dag- of nachtdier?' versterken het actieve karakter van de tentoonstelling. De expositie OverNachten is geschikt voor kinderen van vier tot en met tien jaar.

Het Natuurmuseum verwacht hoge bezoekersaantallen gezien het ongekende succes dat de vergelijkbare tentoonstelling Wouter Kabouter had in 1998. Vanwege de grote belangstelling van scholen wordt bezoekers aangeraden de expositie te bezoeken buiten schooltijden, op woensdagmiddag en op zondag of in de namiddag.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is het museum gesloten. De entree bedraagt f 4, - voor volwassenen en f 3, - voor kinderen en 65+. Op vertoon van een museumjaarkaart is de toegang gratis.

Deel: ' Overnachten in Natuurmuseum Nijmegen '
Lees ook