Overstappen van energieleverancier populairder in winter


Ook vergelijken vindt meer plaats in najaar en winter

Amsterdam, 20151126 -- Het vergelijken van energie en overstappen op een andere energieleverancier vindt vaker plaats in de winter dan in de zomer. Dit zocht energievergelijkingswebsite Goedkoopste-Energieleverancier.net uit in een uitgebreid kwantitatief onderzoek. Daaruit blijkt dat het moment om over te stappen van energie-aanbieder in het najaar, maar vooral in de winter erg populair is. Belangrijkste redenen om over te stappen zijn met stip op één geld besparen (vaak ook een lager voorschotbedrag), gevolgd door het argument om te kiezen voor groene energie en ontevredenheid over (vaak de klantenservice van de) huidige energieleverancier.

Veranderen van energieleverancier voor het einde van het jaar?

Hoewel de vraag waarom overstappen juist in de winter voor het einde van het jaar meer in trek is dan op een ander moment niet in het onderzoek is meegenomen, geeft Goedkoopste-Energieleverancier.net wel een aantal mogelijke oorzaken hiervoor aan. In de eerste plaats is het in de herfst en de winter doorgaans kouder dan in de lente en de zomer. Aangezien de gaskosten bij veel huishoudens en bedrijven voor een groot gedeelte de hoogte van de energierekening bepalen (gas is duurder dan elektriciteit) is het bewustzijn van een hoger energieverbruik daardoor in deze periode groter.  

Daarnaast wisselen de prijzen van vrijwel alle energieleveranciers twee keer per jaar, op 1 januari en op 1 juli. Wanneer de prijzen omhoog dreigen te gaan kan men profiteren van een lager tarief dat nog in december geldt. Wanneer er prijsdalingen na 1 januari plaatsvinden is er juist na 1 januari een piek waarneembaar.

Een ander argument dat veelal telefonisch en via de mail wordt gehoord is dat men in de veronderstelling is wanneer men wil overstappen van energiemaatschappij, dat dit moet plaatsvinden vóór het einde van het jaar. Dit is voor de zorgverzekeringen namelijk het geval (enkele uitzonderingen daargelaten) en de gedachte leeft dat dit ook geldt voor het wisselen van energieleverancier.

Overstappen vooral vanwege financieel gewin

Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan te hebben gekozen voor een overstap vanwege het economische voordeel. Het voordeel kan oplopen tot honderden euro's per jaar. Wanneer er een meerjarig contract afgesloten wordt is het mogelijk dat een huishouden er in totaliteit meer dan € 1.000 op vooruit gaat. Ook bij eenjarige contracten kan er veel geld bespaard worden. Het grote voordeel is dat dan ieder jaar de energieprijzen weer onder loep genomen kunnen worden en boetevrij kan worden overgestapt.

In het onderzoek is gekeken naar bezoekers van Goedkoopste-Energieleverancier.net vanaf januari 2013 tot en met november 2015. Het gaat daarbij om meer dan 200.000 bezoekers. Bij de argumenten om over te stappen zijn 519 overstappers geënquêteerd.


Deel: ' Overstappen van energieleverancier populairder in winter '
Lees ook