Commissariaat voor de Media

Hilversum, 10 juli 2002

Overtreden reclameregels levert forse boetes op voor publieke en commercile omroep

Het Commissariaat voor de Media wil SBS6, Yorin en de NCRV een bestuurlijke boete opleggen wegens overtreding van de reclame- en sponsorregels.

SBS6 heeft in het consumentenprogramma Wonen met Jan, uitgezonden in de herfst van 2001 en het voorjaar van 2002, ongeoorloofde reclame gemaakt voor het V&D restaurant La Place en de Rabobank. Zowel Rabobank als V&D zijn sponsors van dit programma. Ook een wervende vermelding van de kledingsponsor van Jan de Bouvrie op de aftitelrol wordt beboet. SBS6 mag rekenen op een boete van in totaal 40.500.

Yorin hangt een boete boven het hoofd vanwege een nieuwe vorm van adverteren, het zogeheten Dayvertising. Bij deze vorm van adverteren kunnen adverteerders met spots en billboards inhaken op speciale dagen als dierendag, vaderdag of de eerste lentedag. Volgens het Commissariaat heeft dit tot gevolg dat de sponsorvermeldingen voor de programma's te wervend worden. De boete is opgelegd voor een onjuiste sponsorvermelding van AJAX schoonmaakmiddelen rond het programma Onderweg naar morgen op 21 maart. De hoogte van de boete voor Yorin TV is vastgesteld op 18.000.

De NCRV wacht een boete vanwege het heimelijk sponsoren van de twaalfdelige serie Buren, bulldozers en begonia's. Maar liefst zestien bedrijven leveren een bijdrage aan de totstandkoming van dit programma over de aanleg van nieuwe achtertuinen in een straat in Utrecht. In twee afleveringen zijn ondermeer een hoveniersbedrijf, het hoogwerkerbedrijf Van der Tol en afvalverwerker SITA nadrukkelijk in beeld. Op de bedrijvenpagina van de bij het programma horende website van de NCRV worden de bedrijven bovendien op positieve wijze beschreven en toegelicht. Daarnaast is sprake van een niet toegestane reclame-uiting op de aftitelrol. Het Commissariaat is voornemens de NCRV een boete op te leggen van in totaal 49.500.

De betrokken omroepen zijn uitgenodigd voor een hoorzitting waarna het Commissariaat voor de Media definitief een beslissing zal nemen.

Voor meer informatie neemt u contact op met het Commissariaat voor de Media, de heer B.A. Bijvank,communicatiemanager, 033 7737704 of 06 53380062. De betreffende besluiten staan nog niet op de website van het cvdm.

Deel: ' Overtreden reclameregels levert forse boetes op '
Lees ook