Algemene Inspectiedienst (AID)

Stroe, 26 maart 2003

Overtredingen in verband met Vogelpest

De Algemene Inspectiedienst heeft de afgelopen 24 uur scherp toegezien op naleving van de maatregelen rond de Vogelpest. De AID controleerde 167 maal en deelde daarbij 6 processen verbaal uit, waarvan vier voor het niet voldoen aan de ophokplicht. Twee processen verbaal werden uitgereikt wegens het niet afdekken van pluimveemest.

In Beusinchem en Culemborg en in Vaassen werden processen-verbaal uitgedeeld aan mensen die hun pluimvee niet in een hok hadden ondergebracht. Deze plaatsen liggen weliswaar niet in het vervoersbeperkingsgebied, maar wel in de zogeheten 'ophokzone' die daaromheen is afgekondigd.

In Urk en Dinteloord kregen houders van dieren die gevoelig zijn voor vogelpest (AI) een proces verbaal omdat ze hun mestopslag niet hadden afgedekt. Opslagen mest van AI-gevoelige dieren moet in heel Nederland worden afgedekt, om te voorkomen dat vogels ermee in aanraking kunnen komen.

Zo'n 45 van de 167 controles bestond uit het opnieuw bezoeken van mensen die eerder een waarschuwing hadden gekregen. Enkele daarvan kregen proces verbaal omdat ze de waarschuwing in de wind hadden geslagen. In totaal heeft de AID vanaf het begin van de uitbraak 2.948 controles verricht en heeft daarbij 132 processen verbaal uitgedeeld.

Met vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot de persvoorlichter van de Algemene Inspectiedienst, Rob Hageman, tel. 030-6692696 of 06 - 48132319.

Deel: ' Overtredingen in verband met Vogelpest '
Lees ook