Gemeente Leiden

Tien rechtszaken, tentoonstellingen en lezingen

BESTUURSDIENST - Tijdens de Monumentendagen zijn niet alleen vele mooie interieurs te bezichtigen. In en rond het weekend vinden ook veel nevenactiviteiten zoals tentoonstellingen en lezingen plaats. Een overzicht.

Vrijdag

1. Op vrijdag houdt Pieter Bisbor namens vereniging Oud-Leiden een lezing rond het thema van de Open Monumentendagen. Locatie: Lakenhal, Oude Singel 32, 20.00 uur.

Zaterdag

2. Op zaterdag is een tentoonstelling te zien over de opgravingen op het sportpark Pomona, waar vorig jaar een nederzetting uit de Romeinse tijd (0-300 na Chr.) werd ontdekt. Locatie: Archeologisch Centrum, Aalmarkt 1-3.

3. De Dirk van Eck-stichting houdt zich bezig met de sociale en economische geschiedenis van Leiden en omgeving. Op zaterdag is in het Stadhuis een voorproefje te zien van de nieuwe videofilm Stadsbeeld in Beweging, met nog niet eerder vertoont materiaal. Ook zijn enkele publicaties en videobanden tijdelijk in de aanbieding.


4. In de Hooglandse Kerk vinden zaterdag de gehele dag presentaties plaats door de Monumentenwacht Zuid-Holland. De stichting laat zien hoe monumenten worden geïnspecteerd.

Zaterdag en zondag

5. Rechtszaak en veroordeling in de 15de eeuw, een familievoorstelling. Een rechtszaak ging vroeger anders dan nu. Theatergroep Pandemonia geeft een reconstructie inclusief veroordeling. Het publiek blijft ongedeerd.
Locatie: bij mooi weer op het Gerecht (achterzijde Gravensteen).

zaterdag vanaf 13:00, 14:30 en 16:00 uur
zondag vanaf 13:00, 14:00, 15:00 en 16:00 uur


6. Tijdens de Open Monumentendagen praten raadsleden over hun werk in de gemeenteraad tijdens de rondleidingen die zij geven in het Stadhuis. Op de tweede verdieping van het Stadhuis is een uitgebreide informatiemarkt met plaatselijke culturele organisaties. Aan de ingang staat de informatiestand van het Comité Open Monumentendagen.


7. In Leiden hebben veel beroemde Nederlanders gewoond, zoals de schrijver Johannes Kneppelhout, kunstenaars Theo van Doesburg (De stijl) en Rembrandt. Voor de Open Monumentendagen zijn wandelingen uitgezet langs voormalige woonhuizen van lokale en landelijke beroemdheden. De routes zijn los verkrijgbaar bij een informatiestand in het Stadhuis


8. Bouwhistorische informatie is van groot belang bij restauraties. In het Stadhuis is het hele weekend een klein overzicht te zien van het werk van de Leidse bouwhistorisch onderzoeker Jan Dröge.
9. Johan de Ridder maakte een maquette van de ideale vestingstad. Deze is te zien in het restaurant van het Modelbouwmuseum. Zondag

10. Enkele kunsthistorici verzorgen op zondagmiddag twee rondwandelingen door de binnenstad. Tijdens de wandelingen wordt veel aandacht besteedt aan de woongeschiedenis van de stad. Vertrek vanaf het Stadhuis. Kaartuitgifte bij OMD-informatiestand. zondag 13:30 en 15:30 uur

Deel: ' Overzicht monumentendag activiteiten in Leiden '
Lees ook