Gemeente Leiden

Oxford en Leiden: ook één in muziek!

Eind augustus komt het Oxford Girls' Choir naar het vasteland van Europa voor optredens in Brussel en Leiden. Het optreden in Leiden zal in samenwerking met het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek plaatsvinden op 31 augustus 2001 om 19:30 uur in de Petruskerk, Lammenschansweg 40A, Leiden. Toegangskaarten (volwassenen 7,50 NLG / 3,40, jeugd tot 18 jaar en SML pas 5,00 NLG / 2,27) zijn verkrijgbaar aan de zaal. Het concert zal worden opgedragen aan de onlangs overleden Albert Milhado, geestelijke vader van de stedenband Leiden-Oxford.

Leden van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek brachten in de zomer van 2000 een bezoek aan Oxford, de stad waarmee Leiden sinds 1946 een stedenband heeft. In het kader van een millenniumproject werd de opera Noye's Fludde van Benjamin Britten ingestudeerd door musici, zangers en balletdansers uit Leiden, Bonn, Grenoble, Perm en Oxford. Met elk van deze steden heeft de oude universiteitsstad Oxford een stedenband. De uitwisseling die mede tot stand kwam dankzij de Stichting Stedenband Leiden-Oxford, krijgt deze zomer en winter een vervolg.

Korte toelichting
Hoewel Oxford sinds eeuwen bekend is als het centrum voor koorzang, werd het Oxford Girl's Choir pas in 1984 opgericht. Het is het eerste op zichzelf staande meisjeskoor in Engeland. Het koor biedt de leden een gedegen opleiding, waarbij de oudere leden ook individuele lessen volgend. In totaal zijn 50 meisjes in de leeftijd van 8-18 jaar lid, en de muzikale leiding bestaat uit 5 personen.
De meest ervaren zangeressen treden regelmatig op als kamerkoor en worden ook ingeschakeld bij de opleiding van de jongere leden. Een aantal oud-leden heeft van het zingen haar beroep gemaakt. In de afgelopen jaren werden cd-opnames gemaakt met muziek van o.a. Hildegard von Bingen.
Het koor staat onder leiding van Richard Vendome en Penelope Martin-Smith. Richard Vendome studeerde piano, orgel en compositie aan het Royal College of Music en won een beurs voor het befaamde Queen's College in Oxford, waar hij studeerde bij James Dalton en Susi Jeans. Naast het uitvoeren van muziek ontwikkelde hij software voor het componeren en printen van muziek. Hij werd hiervoor onderscheiden met de British Computer Society Medal in 1990. Naast zijn werk als koordirigent geeft hij les aan het Queen's college en St. Hilda's College en geeft advies voor de restauratie van antieke pijporgels.

Penelope Martin Smit is een veelzijdige zangeres. Zij geniet bekendheid om haar uitgebreide repertoire dat zich uitstrekt van oratoriumwerken van Handel en Mozart tot opera en jazz en moderne muziek.
Naast traditionele koorwerken is de leiding van het koor steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen, zoals muziek die historisch verbonden is met vrouwen (balletmuziek en de Venetian Ospedale traditie). Regelmatig worden ook premières uitgevoerd. Tijdens het concert in Leiden zullen 2 premières te horen zijn van Stevie Wishart en Arvo Part.
Wie meer wil weten over het komende bezoek kan zich wenden tot Riet Aalders van de Stichting Stedenband Leiden-Oxford (aalders30@zonnet.nl of 071-58 9 16 29) of Aukje van Gorkom-Winsemius van het Jeugdsymfonieorkest Rijnstreek (071-341 38 39)

Deel: ' Oxford Girls' Choir in Petruskerk Leiden '
Lees ook