P&O NEDLLOYD SCHEPEN KLAAR VOOR NIEUWE MILLENNIUM

P&O Nedlloyd (Rotterdam/Londen) heeft IT-dienstverlener ICL de hele containervloot - een van de grootste in de wereld - Jaar 2000-bestendig laten maken. ICL Nederland had als opdracht om millenniumproof software en computersystemen te leveren en die op de schepen van de rederij te installeren. De betrokken opvarenden hebben van ICL verder de nodige training ontvangen.

Bij het op zee uitgevoerde project waren 15 teams betrokken in de implementaties. Elk team bestond uit een medewerker van P&O Nedlloyd en twee van ICL. Het hele project nam voor planning ?n uitvoering bij elkaar acht maanden in beslag. Om te voorkomen dat de vaarplanningen van de individuele containerschepen van P&O Nedlloyd zouden stagneren, voerden de teams hun werkzaamheden op zee uit. Ze stapten aan boord in de ene haven, Rotterdam, Sydney of elders in de wereld, en voerden de nodige veranderingen door terwijl het schip naar z'n volgende bestemming op weg ging. De rederij vervoert jaarlijks meer dan 2.6 miljoen (30 foots) containers.

Alle containerschepen van P&O Nedlloyd hebben tussen de vijf en tien computers aan boord. Die machines worden gebruikt voor uiteenlopende toepassingen; communicatie, scheepsmanagement, belading, onderhoudsplanning, inkoop. Alle computers en de softwaretoepassingen zijn gecheckt om zeker te zijn dat ze Jaar 2000-bestendig zijn. De software is gestandaardiseerd op Microsoft Office en de rederij nam de gelegenheid te baat om ook de IT-appatuur op de schepen te standaardiseren. Er zijn op de hele vloot 234 PC's vervangen en meer dan 80 toepassingen uitgebreid.

Na afsluiting van het 'Vloot Jaar 2000' project, ontving de vloot van P&O Nedlloyd millennium certificatie van Lloyds Register in Londen.

"De implicaties van het project waren tevoren moeilijk in te schatten", zegt Raghu Kishore Govada, de IT manager voor HQ Functions bij P&O Nedlloyd. "ICL moest Jaar 2000 bestendige IT systemen installeren op onze containerschepen, zonder dat er maar ??n reisschema van een schip verstoord mocht worden. Het vergde heel nauwkeurige planning om op het juiste tijdstip de juiste apparatuur, software en engineers op het juiste schip in de juiste haven te krijgen."

"De afwikkeling van het project zou niet in het krappe tijdschema zijn gelukt als de pool van ICL service engineers niet zo'n grote ervaring had in internationale IT-projecten", meent Govada, die verder zegt dat "Door de IT-standaardisatie die ICL op de schepen heeft doorgevoerd, toekomstige veranderingen heel gemakkelijk te implementeren zijn."

Over ICL:
ICL is een wereldwijd werkende IT-dienstverlener. Het bedrijf ontwerpt, bouwt en levert informatiesystemen en -diensten voor klanten in de sectoren retail, financi?le dienstverlening, overheid, travel en telecom, nutsbedrijven en distributie/logistiek. ICL is actief in meer dan veertig landen en heeft ruim 22.000 werknemers, waarvan duizend in Nederland.
ICL is gegroeid van computerfabrikant tot een veelzijdige organisatie die kan helpen om zakelijke prestaties en concurrentievermogen te verhogen door diensten die zijn gericht op electronic business, bedrijfsgerichte applicaties en de implementatie en outsourcing van IT-infrastructuren. De jaaromzet van het concern bedroeg in de 12 maanden tot 31 maart 1999 ruim 9 miljard gulden en de winst meer dan 200 miljoen. Het hoofdkantoor van ICL, een volledige dochter van Fujitsu, is in Londen gevestigd en het concern streeft naar een notering op de London Stock Exchange in 2000.

P&O Nedlloyd
P&O Nedlloyd is een wereldwijd opererende rederij, gespecialiseerd in door-to-door verscheping van containers. Het concern heeft een wereldwijd netwerk van ruim 70 scheepvaartlijnen, die meer dan 250 grote havens aandoen, naast een groter aantal andere havens via aanvoersdiensten; een vloot van 114 eigen en gecharterde schepen en 583.000 eigen en geleasde containers in alle afmetingen. P&O Nedlloyd heeft een jaaromzet van meer 4 miljard dollar en is in 140 landen op alle continenten vertegenwoordigd met circa 500 eigen vestigingen en via zo'n 50 agenten.

FOTO (BIJGAAND):
Over de hele wereld installeerden technici van ICL midden op zee nieuwe, millennium-proof informatiesystemen op de (twee voetbalvelden grote) containerschepen van P&O Nedlloyd.

NOOT VOOR DE REDACTIE(niet voor publicatie): Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Dick van Beusekom, public relations manager van ICL Nederland B.V., Het Kwadrant 1, Postbus 4000, 3600 KA Maarssen, telefoon 0346-598527, fax 0346-568613

Deel: ' P&O Nedlloyd-schepen klaar voor nieuwe millennium '
Lees ook