Hoefnet

Spanning tot op de laatste seconde in Beekbergen

Beekbergen-De menwedstrijd in Beekbergen stond dit jaar volledig in het teken van het Nederlands Kampioenschap voor de tweespannen paarden en was tevens de laatste selectiewedstrijd voor het WK tweespannen in Hongarije.

Dat Mieke van Tergouw opnieuw de kampioenstitel op haar naam zou schrijven stond al vast. Mieke won alle voorafgaande competitiewedstrijden en moest in Beekbergen enkel aan de start verschijnen om haar titel te kunnen verzilveren. De overwinning op haar thuiswedstrijd, paardensportcentrum Riant wordt door haar gemanaged, werd haar echter ontnomen door Carlo Vermeulen. Van Tergouw stond na de dressuur en de vaardigheid op de eerste plaats in het tussenklassement, maar de zeer moeilijke door Jan Cornelissen ontworpen vaardigheidsproef gooide roet in het eten. Mieke zag haar paarden er een bal afwerpen, en met nog eens 9 strafpunten voor tijdsoverschrijding zakte zij naar de tweede plaats. Carlo Vermeulen, een van de kandidaten voor het WK, klom van zijn vierde plek in het tussenklassement naar de eerste plaats door maar met 0,50 strafpunten voor tijdsoverschrijding de ring te verlaten. Een knap staaltje stuurwerk, wat hem op hetzelfde moment verzekerde van een startplaats in Hongarije. De derde plaats in de eindstand van het Nederlands Kampioenschap 1999 kan aan Carlo's palmares worden toegevoegd.

De paarden van de dit seizoen zeer constant presterende Ton Vreugdenhil hadden in Beekbergen last van een terugslag, wat merkbaar was in de prestaties in alle drie de onderdelen. Ton was dan ook niet tevreden met zijn prestaties in Beekbergen en zijn paarden zullen in de aanloop periode naar het WK een speciaal trainingsschema ondergaan, want ook Ton kreeg gisteren te horen dat hij de reis naar Hongarije vast mag leggen. En zo gaan dus de nummers 1, 2 en 3 van het Nederlands Kampioenschap de Nederlandse vlag vertegenwoordigen in Kecskemét van 18 t/m 22 augustus aanstaande.

Rini Rutjens had zich na de marathon al teruggetrokken uit de selectie, hij zag in dat zijn paarden nog niet klaar zijn om op het WK optimaal te kunnen presteren. Jacob Jan Kramer, na de wedstrijd in Uden aan de selectie toegevoegd, kreeg gisteren het slechte nieuws te horen dat hij niet naar Hongarije zal afreizen. Een bittere pil voor Kramer, die het hele seizoen al zeer constant presteerde met zijn Fries tweespan.

De rubriek vierspan paarden leverde een overgelukkige Harry de Ruyter als winnaar op. "Eindelijk heb ik eens van hem kunnen winnen!", zo luidde Harry's reactie. In Uden won Harry ook al, maar daar was Chardon niet aanwezig. In Zelhem werd De Ruyter tweede achter Chardon in het Nederlands Kampioenschap.
Chardon stond op de eerste plaats in het tussenklassement, maar liet drie ballen rollen, waardoor De Ruyter, met 1 bal op zijn naam, opklom naar de eerste plaats. Mark Weusthof bleef als enige van de vierspannen foutloos in de vaardigheid en eindigde daardoor op een zeer welverdiende derde plaats. De buitenlandse vierspanrijders Barry Capstick en Patrick Rebulard legden beslag op respectievelijk de vierde en vijfde plaats.

Van de zes in Beekbergen gestarte ponyvierspannen ging de overwinning naar Aart van der Kamp, de enige Saumur-ganger. Aart is met dit resultaat inmiddels zeker van zijn vijfde Nederlandse Kampioenstitel. Sjon Dorresteijn werd tweede, Bert van Lent derde.

©Hoefnet 1999

Deel: ' Paarden-menwedstrijd in Beekbergen spannend tot het laatst '
Lees ook