Hoefnet

De Ruyter redt Nederlandse eer in Aken

Aken-zaterdag 19 juni

Harry de Ruyter is vanmorgen in de marathon in het Aachener Wald op de derde plaats geëindigd en met deze prestatie heeft hij de Nederlandse eer kunnen redden.

IJsbrand Chardon moest zijn all round paard Rex op stal laten, die na de dressuur van donderdag nog altijd niet rad was. Reserve paard Camacho nam zijn plaats in in het voorspan, naast de 16-jarige Boudewijn. Vanaf het begin echter bleek dat dit voorspan niet op elkaar was ingespeeld, Boudewijn bleek af en toe onwillig, waardoor Chardon niet in zijn ritme kwam en zijn tijden in de hindernissen niet noemenswaardig waren. Chardon eindigde in de marathon op een oneervolle 22e plaats, net voor collega Ton Monhemius. Monhemius had vandaag de pech dat een van zijn achterpaarden ten val kwam in de eerste waterhindernis, twee grooms moesten te hulp schieten, wat hem 20 extra strafpunten in zijn totaalscore opleverde. Was dit niet gebeurd, dan was Ton in de top 10 geëindigd.

De overwinning in de marathon ging zoals door velen voorspeld naar de Zweed Tomas Eriksson. Met 6 punten voorsprong bleef hij zijn jongere landgenoot Fredrik Persson voor. Persson's dressuur laat momenteel nog te wensen over, maar qua marathon komt hij steeds dichter in de buurt van zijn landgenoot (vorig jaar was hij 4e in de Akense marathon). Deze uitstekende prestaties zorgden er dan ook voor, dat zowel Eriksson individueel als Zweden als land momenteel aan de leiding gaan. De derde plaats in de marathon wordt gedeeld door regerend wereldkampioen Werner Ulrich, samen met Michael Freund (wereldkampioen 1994) en Harry de Ruyter. De Amerikaan Tucker Johnson eindigde op de zesde plaats, ook hij had veel hoger kunnen eindigen, ware het niet dat hij in hindernis 5 de pech had dat zijn rechterachterpaard met zijn voorbeen over de strengen van het rechtervoorpaard kwam. Gelukkig kon zijn groom over de langeboom kruipen om het euvel te verhelpen, zodat hij enkel met strafpunten voor een lange tijd de hindernis beëindigde.

De 36-jarige Eriksson mag morgen 1 balletje laten rollen, Michael Freund staat op de tweede plaats met 5,08 punten verschil... Werner Ulrich zal op zijn beurt de druk voor Freund vergroten indien hij foutloos blijft. De rijders zitten qua puntentotaal zo dicht op elkaar, dat 1 balletje, of zelfs tijdfouten fataal kunnen zijn. Het belooft morgen weer een spannende strijd te worden, ook de uitslag van de landenteams staat nog volledig open met Zweden op de eerste plaats (231,24), gevolgd door Duitsland (247,60), Zwitserland (262,76) en Nederland (265,52).

©Hoefnet 1999

Deel: ' Paardensport De Ruyter redt Nederlandse eer in Aken '
Lees ook