Hoefnet

Z-festival:veelbelovende ouverture vrijdag 30 en zaterdag 31 juli a.s.

Het succes van de FEI World Breeding Championships for Young Jumping Horses behoeft geen nadere uitleg meer. Het evenement heeft het succes niet alleen te danken aan de heldere wedstrijdformule van de wereldkampioenschappen in de drie leeftijdscategorieën, maar ook aan alles daar omheen. De veulenkeuring, de veiling, de hengstenkeuring, de Studbook Challenge, de Sires of the World-rubriek, de fokkersavond... Heel véél voor vier dagen. Dat is de reden waarom met ingang van deze zomer een nieuw evenement wordt georganiseerd, als ouverture tot het WK: het 'Z-Festival'.

Het Z-Festival zal zich afspelen op vrijdag 30 en zaterdag 31 juli 1999. De locatie is het centrum van Studbook Zangersheide, het gelijknamige en zo vertrouwde Domein vlakbij het Belgische Lanaken. Het programma van de eerste editie maakt duidelijk dat het Z-Festival een evenement is dat in de aanloop tot de FEI World Breeding Championships een ondersteunende fuctie vervult met betrekking tot 'het WK'. Maar er zijn ook enkele onderdelen gewijzigd. De veulenkeuring draagt niet meer de naam 'Open Benelux Foal Championships', is niet meer toegankelijk voor veulens van andere stamboeken en met ingang van dit jaar uitsluitend voorbehouden aan veulens die ingeschreven zijn in Studbook Zangersheide. De 'Z-Foalchampionships' omvatten twee rubrieken (hengstveulens en merrieveulens) die tevens dienen als selectie voor de veiling. De veiling is uiteraard in het programma van het september-evenement blijven staan en zal plaatshebben op vrijdag(avond) 24 september. Deze prestigieuze veiling heeft de afgelopen jaren een sterk stijgende lijn vertoond en belooft, dankzij het op het concours altijd zeer kooplustige publiek, ook dit jaar weer een grandioos succes te worden. De inzenders moeten met betrekking tot de veulenkeuring van te voren aangeven welke veulens zij willen laten meelopen in de veilingselectie.

De veulenkeuring zal plaatsvinden in de open ovale accommodatie die tot begin jaren '90 ook al voor dit doel werd gebruikt. Hier zullen ook de drie- en vierjarige Z-paarden worden beoordeeld tijdens de aanlegtest, een nieuw onderdeel in het programma. Ook de aanlegtest is uitsluitend voorbehouden aan paarden die zijn geregistreerd bij Studbook Zangersheide. De driejarigen springen in vrijheid een lijntje, de vierjarigen zullen een zelfde soort verrichting laten zien, maar dan onder de ruiter. De aanlegtest is voor de driejarigen tevens voorselectie ten behoeve van de veiling. De inzenders moeten tevoren aangeven of zij hieraan willen meedoen.

Als vanouds wordt weer een jury van deskundige vakmensen uitgenodigd om veulens, drie- en vierjarigen te beoordelen. De indeling van het programma is aangepast aan de veelvuldig geuite wens van de ledenvan Studbook Zangersheide, om programma-onderdelen niet gelijktijdig te laten plaatshebben (zie tijdschema). Mede dankzij sponsors is de prijzenpot goed gevuld met maar liefst 40.000 Euro. De eigenaren van de winnende drie- c.q. vierjarige ontvangen 4.500 Euro. De eigenaren van de kampioensveulens ontvangen ieder 1.350 Euro en dat is een flinke verhoging ten opzichte van vorig jaar, toen in de Open Benlux Foal Championships de eigenaren van de winnende veulens per kampioen
1.085 Euro kregen!

Tijdschema Z-Festival 1999

vrijdag 30 juli

08.00 - 12.00 uur 1e ronde merrieveulens
13.00 - 17.00 uur 1e ronde hengstveulens
17.00 - 19.00 uur 1e ronde vierjarigen

zaterdag 31 juli

08.00 - 10.30 uur 1e ronde driejarigen
10.30 - 12.00 uur 2e ronde vierjarigen
13.00 - 14.00 uur finale merrieveulens
14.00 - 15.30 uur finale driejarigen
15.30 - 16.30 uur finale hengstveulens
16.30 - 18.00 uur finale vierjarigen

©Hoefnet 1999

Deel: ' Paardensport Z-festival veelbelovende ouverture '
Lees ook