Gemeente Wassenaar

Paauwconcert zondag 9 maart: Lucia Swarts, cello & Leo van Doeselaar, piano
04-03-2003

Het Raadhuis De Paauw aan de Raadhuislaan in Wassenaar vormt op zondag 9 maart 2003 wederom het decor van weer een prachtig kamermuziekconcert, ditmaal met de componist Van Beethoven in de hoofdrol. Het Paauwconcert wordt dan verzorgd door de celliste Lucia Swarts en de pianist Leo van Doeselaar.

Lucia Swarts studeerde bij Anner Bijlsma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze het solistendiploma behaalde. In haar eindexamenjaar maakte ze haar debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in de serie New Vintage voor talentvolle jonge musici. Naast haar vele solistische optredens heeft ze heeft zich toegelegd op het spelen van kamermuziek uit alle periodes van de muziek-geschiedenis.

Met de pianiost Jos van Immerseel en de violiste Midori Seiler vormt zij het Anima Eterna piano-trio. Ze speelt tevens in ensembles als het Schönberg Ensemble, het Asko Ensemble en de Amsterdamse Bach Solisten. Ze is eerste celliste in het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging. Van haar verschenen recentelijk vier solo cd's met resp. cello sonates van Vivaldi, 19e eeuwse cello-piano werken (met pianist Leo van Doeselaar), Italiaanse cello-concerten, en Boccherinis cello sonates.

Lucia Swarts is hoofdvakdocente (moderne) cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en geeft tevens technische lessen aan studenten barok cello. Voorts geeft ze cursussen in binnen- en buitenland, waaronder het jaarlijkse oude muziek festival in Daroca (Spanje), het Dordts cello festival en het Peter de Grote Festival.

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Naast zijn 'Professur' aan de Hochschule der Künste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland. Hij vormt al 25 jaar een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider. Leo van Doeselaar begon zijn orgel- en pianostudie bij Gerard Akkerhuis in Den Haag en studeerde vervolgens aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium orgel bij Albert de Klerk en piano bij Jan Wijn. Naast beide solisten-diploma's behaalde hij in 1979 de Prix d'Excellence orgel.

Na zijn studie verdiepte hij zich middels enkele cursussen in 'historisch' orgelspel, studeerde bij Andre Isoir Frans orgelrepertoire en volgde fortepianolessen bij Malcolm Bilson en Jos van Immerseel. Als organist van het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging werkte Van Doeselaar samen met vele vooraanstaande oude muziekspecialisten. Hij verleende zijn medewerking aan een groot aantal Oude Muziek Festivals in Europa en de Verenigde Staten.

Van Doeselaar heeft voor diverse platenmaatschappijen opgenomen. Naast talrijke orgelopnamen omvat zijn discografie een negental cd's samen met Wyneke Jordans met repertoire voor piano a quatre mains. De opname van Kammermusik nr. 7 voor orgel en orkest van Paul Hindemith met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly ontving samen met de andere zes Kammermusiken een Grammy Award. Als "huisorganist" van het Concert-gebouw in Amsterdam treedt hij veelvuldig op met gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Daarnaast is Leo van Doeselaar organist van het Van Hagerbeer-orgel (1643) in de Pieterskerk te Leiden.

Lucia Swarts en Leo van Doeselaar spelen diverse door Ludwig van Beethoven gecomponeerde variaties en sonates.

Het concert begint om 12.00 uur.

Voor dit concert zijn nog ca. 30 losse plaatsbewijzen voor de Frederikzaal te verkrijgen. De verkoop van deze kaarten vindt plaats op de dag van het concert vanaf 11.30 uur aan de zaal. De toegang bedraagt: 11,--. Voor leden van K&O, de Streekmuziekschool en Het Nut bedraagt de entree 10,--Jongeren tot 23 jaar betalen 8,50.

DE PAAUW
Raadhuislaan 22 Wassenaar
Informatie: Gemeente Wassenaar tel. 070-5122307

Deel: ' Paauwconcert met Lucia Swarts en Leo van Doeselaar in Wassenaar '
Lees ook