Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Panoramaherstel van de "Kymmelsberg" in Schipborg

OUDEMOLEN - Staatsbosbeheer gaat binnenkort beginnen met het panoramaherstel van de "Kymmelsberg" in Schipborg.

Wie op de fiets het fietspad Gasteren-Schipborg kiest passeert net onder Schipborg een stuifzandcomplex ontstaan op de overgang van de es van Schipborg en het beekdal van de Drentsche A. Het hoogste punt van dit complex is de Kymmelsberg. In de zestiende eeuw voerde langs dit complex een drukke verkeersroute die een verbinding vormde tussen Groningen en Coevorden. Doordat deze route intensief werd gebruikt verdween de begroeiing waardoor de wind vrij spel kreeg op de droge zanderige bodem en ontstond er stuifzand. De wind zorgde ervoor dat dit zand werd opgeblazen tot grote heuvels. Eén van deze heuvels is de huidige Kymmelsberg.

De met heide begroeide Kymmelsberg genoot in de jaren vijftig en zestig vooral bekendheid als toeristische trekpleister voor een fietstocht in Drenthe en waar de kinderen als beloning voor de fietstocht op een schepijsje werden getrakteerd. Vanaf de Kymmelsberg had men een prachtig uitzicht op het stroomdal van de Drentsche A, dit schitterende panorama werd in de jaren vijftig vastgelegd door de Drentse kunstschilder Evert Musch.

Om het stuifzandcomplex te beschermen werd de spontane opslag van bomen en struiken toegestaan en werden er langs de straat opgaande eiken geplant. Deze begroeiing zorgt er op dit moment voor dat het beroemde uitzicht totaal is verdwenen en ook de Kymmelsberg zelf valt niet meer op in het landschap.

In 2002 is Staatsbosbeheer door de Vereniging Dorpsbelangen Schipborg benaderd met het verzoek om de landschappelijke waarde voor dit deel van Schipborg te herstellen. In overleg met de gemeente en de bevolking van Schipborg is het besluit genomen om hier invulling aan te geven. Daarom wordt binnenkort begonnen met het deels verwijderen van de begroeiing van de Kymmelsberg en het verwijderen van een aantal straatbomen. Vanaf half maart is er wederom een panorama vergezicht ontstaan vanaf de Kymmelsberg op het prachtige 'Stroomdallandschap Drentsche A" en ook de Kymmelsberg zelf staat dan weer duidelijk herkenbaar in het landschap.

Voor meer info kunt u contact opnemen met Harry Offringa van Staatsbosbeheer T 0592 231307 of 06 55342419.

Zoekwoorden:

Deel: ' Panoramaherstel van de 'Kymmelsberg' in Schipborg '
Lees ook