Parodien op Nijntje zijn toegestaan


Mijndomein.nl vs Dick Bruna: 5-2: Nijntje mag 'zo stoned als een garnaal' zijn

AMSTERDAM, 20091222 -- Punt.nl, de weblogcommunity van mijndomein.nl heeft zich met succes verweerd tegen Dick Bruna die alle Nijntjehumor van het internet wilde vegen. Het lachen om `Nijntje neemt een lijntje' was bijna voorgoed verleden tijd gemaakt door de duur betaalde advocaten van Dick Bruna.

Bruna eiste een hoog bedrag van arme webloggers om hiermee zijn imperium te verdedigen. Mijndomein.nl heeft niet -zoals zovelen deden- angstig meteen alle spotprenten verwijderd, maar is in juridisch gevecht gegaan met de Nijntjemagnaat. En met groot succes: de rechter heeft geoordeeld: Nijntje parodien mogen in Nederland!
De rechter oordeelde dat 5 van de 7 voorgelegde Nijntje-spotprenten als parodie zijn toegestaan. Alleen twee exacte kopien van bestaande Nijntje-tekeningen, waaraan vrijwel niets gewijzigd was, zijn verboden. Toegestaan zijn afbeeldingen van Nijntje die niet letterlijk zijn gekopieerd, maar die zijn veranderd zodat er wat afstand van het origineel wordt genomen, in combinatie met teksten die in contrast staan met kindvriendelijke en geweldloze originele Nijntje-teksten. Nijntje mag van de rechter `zo stoned als een garnaal zijn' en ze mag ook gaan `hakkuh'. Juist dat contrast wekt de lachlust op.

Het is de eerste keer dat een rechter in Nederland uitspraak doet over Nijntje-humor. Mijndomein.nl is blij met de uitspraak. Mijndomein.nl heeft ervoor gezorgd dat creatieve uitingen en humor niet zomaar door mensen met veel geld van internet geveegd kunnen worden. Deze uitspraak door een Nederlandse rechter heeft voor een doorbraak gezorgd. Bruna heeft het lid op de neus gekregen. Hij wilde Nijntje-grappen laten verwijderen, maar de rechter heeft nu uitgesproken dat juist `groffe en agressieve' Nijntje-grappen zijn toegestaan.

In 2006 was er overigens in Belgi een soortgelijke zaak. Hierbij verloor het bedrijf Deng het proces van Bruna en moesten alle magazines uit de winkel verwijderd worden.

Toch is mijndomein.nl nog niet helemaal tevreden. Ze overweegt in hoger beroep te gaan. Mijndomein.nl voelt zich namelijk onder druk gezet door de uitspraak dat nieuwe -door Dick Bruna gesignaleerde- spotprenten die inbreuk maken op de rechten van Bruna binnen 48 uur verwijderd dienen te worden, met als dwangsom 5000 euro per plaatje! Mijndomein.nl wil zelf oordelen en zegt niet klakkeloos de mening van Dick Bruna en zijn advocaten te willen overnemen.

Mijndomein.nl heeft dit jaar een fonds in het leven geroepen waarbij klanten een beroep kunnen doen op verdediging wanneer zij twijfelen bij eisen/aanklachten van een (meestal zeer intimiderende) advocaat. Wanneer mijndomein.nl het eens is met haar klant zal zij de verdediging op zich nemen. De Nijntjezaak was de eerste waarin ze voor de rechter moest opkomen voor haar klanten.

Uitspraak in zijn geheel te downloaden via nieuws.mijndomein.nl

Hierin staat ook welke plaatjes wel/niet mogen.


Deel: ' Parodien op Nijntje zijn toegestaan '
Lees ook