10 Gouden Gemeenten: partnerschap als voorwaarde voor succesvolle transformatie sociaal domein

Nieuwsbericht

10 Gouden Gemeenten: partnerschap is voorwaarde voor succesvolle transformatie

Op 16 oktober 2015

Écht partnerschap is de sleutel tot een succesvolle transformatie. Partnerschap tussen gemeenten, inwoners en aanbieders, die werken vanuit één visie. Elk probleem is een gezamenlijk probleem, partners luisteren en staan open voor kritiek, de lijntjes zijn kort en er is ruimte voor leren en uitproberen.

Dit partnerschap is zakelijk gericht op elkaar aanspreken en het gezamenlijk behalen van resultaten. Dit bleek tijdens de werkconferentie van de 10 Gouden Gemeenten gisteren in Alphen aan den Rijn.

Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede, Heerlen, Zaanstad, Alphen aan den Rijn, Almere, Ede, Heerenveen en Deventer: deze tien kwamen in mei dit jaar bovendrijven als Gouden Gemeenten die het best bezig zijn met de decentralisatie binnen het sociaal domein. Natuurlijk gaat er soms wat mis. Maar hun visie en attitude van ‘slim samenwerken, korte lijntjes en transparantie’ blijkt een vruchtbare basis voor transformatie en echte ondersteuning van inwoners.

Op initiatief van de gemeente Alphen aan den Rijn en de MOgroep kwamen de Gouden 10 samen. Ze inventariseerden waar zij tegenaan lopen, wisselden ervaringen en uit deelden hun succesvolle werkwijzen middels pitches en werktafels.

Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen en Marijke Vos, voorzitter MOgroep, benoemden de obstakels die gemeenten en aanbieders zorg en welzijn tegenkomen bij het opnieuw inrichten van het sociaal domein. Centraal op deze middag stonden de slimme en creatieve manieren waarop gemeenten en aanbieders de uitdagingen zoals bureaucratie, wachtlijsten en bezuinigingen aangaan.

De Gouden Gemeenten en aanbieders van het sociaal werk benoemden hun succesfactoren en hun concrete aanpakken. Met name partnerschap van gemeenten en aanbieders van zorg en welzijn bleek een absolute basisvoorwaarde. Partnerschap waarin

je uitgaat van vertrouwen in elkaars kunnen;

ieder z’n eigen rol pakt: gemeenten bepalen het wat en niet het hoe, want dát is de expertise van de aanbieders en inwoners in de wijk; alle partners werken vanuit één visie, waarover aanbieders en inwoners kunnen meepraten. En die doordacht is tot aan de uitvoering in de wijk. Datzelfde partnerschap vragen de aanwezigen ook van het Rijk, de ministeries van VWS en SZW en de VNG. Geef ruimte. Luister en leer. Neem signalen vanuit de uitvoering van het lokaal sociaal beleid serieus, denk mee en steun het oplossen ervan, geef ruimte aan professionals.

Andere succesvoorwaarden:

Maak verbinding van de drie transities in de uitvoering mogelijk, waarbij professionals en bewoners ruimte krijgen voor creatieve, effectieve oplossingen dichtbij en in de buurt.

Durf het bestaande aanbod af te bouwen, en opnieuw –met inwoners en aanbieders- in te richten; doe wat nodig is en sluit aan bij de behoefte van inwoners.

Stuur op de maatschappelijke effecten, de gezamenlijke agenda en maak zakelijke afspraken binnen de financiële ruimte. Investeer in de nulde en eerste lijn, vanuit de overtuiging dat voorkomen beter is dan genezen.

Investeer in kwaliteit en vakmanschap.

De uitwisseling van kennis en ervaring beviel zo goed dat er volgend jaar een vervolg komt in Almere. Binenkort vindt u hier een uitgebreider verslag van deze bijeenkomst.

Meer over de tien Gouden Gemeenten vindt u hier.

Bron: MOgroep, gemeente Alphen aan den Rijn

Trefwoord(en): 10GG, 2015, gouden, oktober, persbericht, tien, werkconferentie

Deel: ' Partnerschap als voorwaarde voor transformatie sociaal domein '


Lees ook