Gemeente Capelle a/d IJssel

Pas op voor de tekenbeet!

Tijdens een wandeling in het bos of door de duinen loopt u kans dat u gebeten wordt door een teek. Als deze teek besmet is met een bacterie, kunt u ernstig ziek worden. Teken zijn bruinzwarte spinachtige dieren van zo'n drie millimeter groot. Ze leven in bossen en struiken. Ze bijten zich vast in de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen. Door de beet van een besmette teek kunt u de ziekte van Lyme oplopen. In Nederland is gemiddeld 14% van de teken besmet. Ook in het buitenland kunt u gebeten worden door een besmette teek.

Het kan tot drie weken na de beet duren voordat u last krijgt. De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid, rondom de plaats van de beet. De ring wordt steeds groter. Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts. Ook maanden en zelfs jaren later kan de ziekte van Lyme pijn in de gewrichten en ernstige loop- of oriëntatiestoornissen veroorzaken. Wanneer de ziekte niet behandeld wordt, kunnen gewrichtsklachten, klachten van het zenuwstelsel en hartklachten ontstaan (tweede stadium van de ziekte van Lyme). De ziekte kan leiden tot huidaandoeningen (derde stadium van de ziekte). U kunt (nog) niet tegen de ziekte worden ingeënt. Als de infectie niet tijdig wordt herkend, is behandeling met medicijnen niet mogelijk.

Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Mensen kunnen ook niet besmet raken door teken te verwijderen bij de hond. Als er na een beet door een besmette teek ziekteverschijnselen optreden, dan ontstaan die drie dagen tot drie weken na de beet. Mensen kunnen de ziekte van Lyme meerdere keren krijgen.

Maatregelen om de aandoening te voorkomen
Er is geen vaccin tegen de Lyme-bacterie die in Nederland voorkomt. Er zijn wel verschillende manieren om de kans op de ziekte te verminderen.

Manieren om tekenbeten te voorkomen
Blijf in gebieden waar teken kunnen voorkomen op de paden, vermijd contact met struikgewas en hoog gras, draag bij risico op tekenbeten kleding met lange mouwen en een lange broek, stop de pijpen van de broek in de sokken. Gebruik insectenwerend middel met DEET (kinderen tot 6 jaar <20%; anderen: 30-50%) op de onbedekte huid.

Manieren om de kans op besmetting na een tekenbeet te verminderen Controleer na verblijf in de natuur s avonds de huid op aanwezigheid van teken. Controleer vooral warme plekken, zoals de oksel, de lies, de bilnaad en bij kinderen ook het hoofd en achter de oren.

Verwijder een teek binnen 24 uur als volgt uit de huid:
· Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid beet; het liefst met een (teken)pincet.

· Breng geen olie of alcohol op de teek aan.
· Trek de teek er voorzichtig, met een licht draaiende beweging uit.

· Breng jodium of alcohol op de beetplaats aan om het wondje te ontsmetten.

· Noteer de datum waarop u gebeten bent.

· Controleer de eerste drie weken de huid rondom de beet. Let op het ontstaan van de rode ring en op griepachtige verschijnselen.

Als er ziekteverschijnselen zijn
Het is niet nodig met een tekenbeet naar de dokter te gaan. Raadpleeg de dokter wél wanneer na een tekenbeet een rode ring op de huid ontstaat of wanneer griepachtige verschijnselen optreden. Vertel dat u door een teek bent gebeten en noem de datum waarop dat gebeurd is. De ziekte is met antibiotica te genezen wanneer er op tijd behandeld wordt. (bron: GGD Rotterdam)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Gemeentelijke Gezondheidsdienst voor Rotterdam en omstreken. Telefoon: 010-433 98 97. De GGD heeft ook een folder over de ziekte van Lyme. Bovendien zijn er hele duidelijke folders verkrijgbaar over Tekenbeten en de ziekte van Lyme bij Postbus 51. Telefonisch te bestellen bij telefoonnummer 0800-8051.

Deel: ' Pas op voor de tekenbeet in Capelle '
Lees ook