Voorlichtingsbureau Vlees

Persbericht d.d. 7/1/2002


01-07-2002: Steek de barbecue maar aan, maar: pas op voor kruisbesmetting

Lekker buiten barbecuen tijdens een lange zwoele zomeravond, dat is pas echt genieten.
Maar barbecuen vergt ook extra aandacht om de veiligheid van uw voedsel te garanderen! Met wat praktische tips en een goede voorbereiding is veilig én lekker eten verzekerd. Dus steek de barbecue maar vast aan en lees onze tips.

Voor bacteriën zijn onze levensmiddelen een uitstekende voedingsbodem. Ze vermeerderen zich bij een gunstige temperatuur en voldoende vocht vooral graag in voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwit. Op rauw vlees en gevogelte zitten bacteriën. Maar ook in andere voedingsmiddelen (zuivel, vis, groente en fruit, sausjes en salades) gedijen bacteriën goed. Vooral zomers is het daarom uitkijken geblazen. Het Voorlichtingsbureau Vlees geeft de volgende tips:

Voorbereidingstips:

* Alle soorten vlees die geschikt zijn om te grillen kun je bereiden op de barbecue. Houd er rekening mee dat de bereidingstijd van de verschillende soorten vlees anders is.

* Pas het vleesassortiment zoveel mogelijk aan de grootte van de barbecue aan. Kleine, dunne stukken vlees zijn geschikt voor een kleine barbecue. Grotere stukken vlees (rollade, beenham) kunnen op een stuk stevig aluminium of op een barbecue met spit gegrild worden. Het spit moet wel regelmatig rond worden gedraaid.
* Haal het vlees voor de barbecue pas aan het eind van het boodschappenrondje, en neem het in een koeltas mee naar huis. Direct thuis in de koelkast stoppen.

* Kruisbesmetting kan ontstaan doordat klaargemaakt vlees in aanraking komt met rauw vlees, waardoor er bacteriën kunnen worden overgebracht. Leg geroosterd vlees daarom op een schone schaal, maar nooit weer terug op de schaal of het bord waar het rauwe vlees op heeft
gelegen. Let ook op dat je voor rauw vlees verschillend keukengereedschap gebruikt (messen en tangen) dan voor het bereide vlees om eventuele bacteriën geen kans te geven op het bereide vlees te komen.

* Vlees dat om een langere bereidingstijd vraagt (bijvoorbeeld schouderkarbonades, saucijsjes,
verse worst, spare ribs, lever, gehaktballetjes, hamburgers en kipproducten) kun je het beste van tevoren even koken in bouillon of voorgaren in de oven. Het vlees is dan al gaar en krijgt op de barbecue nog een knapperig korstje en een lekkere smaak.
* Houten stokjes hebben het nadeel dat ze snel verbranden. Dit kun je voorkomen door de
stokjes van tevoren een tijdje in een bakje met water te leggen. Het hout zuigt zich dan vol vocht, waardoor de stokjes langer op de barbecue kunnen liggen zonder te verbranden.
* Verdeel het vlees en de spiesen over een aantal schalen, dek ze af met plastic folie en zet ze tot gebruik in de koelkast. Begin met één schaal en laat de rest nog even in de koeling. Zorg dat het eten nooit in de zon staat!

* Ga je vlees met een vet randje grillen, snij dit vet dan op meerdere plaatsen in. Hiermee voorkom je het omkrullen van het vlees tijdens het grillen.

Barbecuetips:

* Ongeveer een uur nadat je de houtskool barbecue hebt aangestoken is hij het heetst. Bij een elektrische- of gasbarbecue kun je wat sneller aan de slag. Je kunt daarom het beste eerst het vlees roosteren dat het snelst klaar is, zoals bijvoorbeeld biefstuk, dat rood of rosé gegeten wordt. Zulk vlees wordt dichter bij de warmtebron geroosterd (ca.10-20 cm), terwijl vleessoorten die door en door gaar gegeten worden ( zoals hamburgers en worstjes) wat hoger boven het vuur (ca. 25-40 cm) gaan.

* Rooster wat vettere stukjes vlees zoals speklappen op een plaatbarbecue of dek het rooster af met stevig aluminium folie. Ze kunnen ook rechtstreeks op het rooster als ze eerst even voorgegaard zijn.

* Bestrijk het vlees met weinig olie en kruid het eventueel. Strooi er geen zout over, dat onttrekt vocht aan het vlees, waardoor het vlees minder sappig blijft en geen mooi bruin korstje krijgt.
* Leg nooit vlees met sausjes op de barbecue. De sausjes verbranden onmiddellijk en het vlees koekt vast op het rooster. Dep gemarineerd vlees eerst droog met keukenpapier voordat het op de barbecue wordt gelegd.

* Draai het vlees pas om wanneer het vanzelf loslaat. Dat gebeurt altijd vanzelf, want vlees dat gaar is, wordt steviger doordat de eiwitten stollen en trekt zichzelf daardoor van het rooster los.
* Zorg er bovendien voor dat het vlees niet verbrandt en zwart wordt. Verbrand vlees is namelijk niet lekker en heel ongezond. Snijd daarom zwart verbrande randjes altijd van het vlees af.

De lekkerste marinadetips:

* Voor alle marinades geldt: hoe langer de marinade in het vlees kan trekken, des te beter. Minimaal 1 uur, 24 uur is optimaal.
* Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zon kruidige, zure vloeistof te overleven. Daarom is het ook nodig om de gezeefde vloeistof van de marinade die u voor de saus wilt gebruiken even goed door te koken.

* Sparerib marinade: Meng snufje peper (versgemalen); snufje zout; 1 theelepel paprikapoeder; ½ theelepel gemberpoeder; 2 teentjes knoflook (geperst); 6 eetlepels azijn; 6 eetlepels barbecue-saus; 6 eetlepels chilisaus; 6 eetlepels suiker.

* Citroenmarinade:snufje zout; snufje peper (versgemalen); 1 sjalot (fijngesnipperd); 1 teentje knoflook (geperst); 1 theelepel citroenrasp; 1 theelepel honing; 2 eetlepels citroensap; 3,5 eetlepels olijfolie.

* Oosterse marinade: snufje zout; snufje versgemalen peper; 2 teentjes knoflook (geperst); 1 theelepel gemberpoeder; 2 eetlepels limoensap; 4 eetlepels ketjap.

En natuurlijk hebben we een heerlijk recept voor een gezellige barbecue avond. Meer recepten vindt u in de barbecuespecial op www.vlees.nl. Daar kunt u ook een folder met barbecue recepten aanvragen.

Gemarineerde hamlapjes voor op de BBQ
Hoofdgerecht: 4 personen
Bereidingstijd: 20 minuten
Marineertijd: 60 minuten

Ingrediënten:
400 g hamlappen; 1 theel. Djahé ; 1 theel. Ketoembar; 1 eetl. Paprikapoeder; 1 theel. Sereh; mespunt cajunpeper; 4 eetl. Ketjap; 4 eetl. Ananassap; 4 eetl. Olie; zout

Bereidingswijze:

1. Meng de kruiden in een kommetje door elkaar. Dep het vlees droog en bestrijk met het kruidenmengsel. Laat het vlees afgedekt, in de koelkast tenminste 1 uur marineren.

2. Meng de ketjap met het ananassap en de olie.
3. Haal het vlees 1 uur voor het grillen uit de koelkast en laat, afgedekt, op kamertemperatuur
komen.

4. Bestrijk het vlees met het ketjapmengsel.
5. Grill de hamlampjes in ca. 15 minuten rondom bruin en gaar. Bestrijk ze gedurende het grillen ook met het ketjapmengsel.
6. Bestrooi het vlees na het bakken met zout.
Lekker met notenrijst en verse ananas.
Voedingswaarde per persoon:
Kcal. 245 p.p./1029 KJ; eiwit 23 g; vet 14 g; koolhydraten 8 g.

Dit gerecht bevat 17% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) ijzer voor vrouwen en 28% voor mannen.

Deel: ' Pas op voor kruisbesmetting tijdens barbecue '
Lees ook