Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 18 juli 2002
Pasgeboren bevers nu te zien in het Otterpark
Vier jonge bevers telt de nieuwe aanwinst

Op woensdag 10 juli zijn de vier jonge bevers geboren in het Otterpark. De eerste dagen verbleven zij vooral in de burcht, de laatste dagen laten zij zich steeds vaker ook buiten de burcht zien. Bevers kennen een draagtijd van iets meer dan 100 dagen en gemiddeld worden er tussen de 1 en 8 jongen geboren. De bever is het grootste Europese knaagdier. Zijn lichaam is wel een meter lang en voor de karakteristieke geschubde staart, waarmee bij onraad lawaaiig op het water wordt geslagen, komt daar nog 30 tot 40 centimeter bij. Bevers kunnen 30 kilo zwaar worden en worden gemiddeld zo'n 15 jaar oud. Ze houden geen winterslaap en zijn het hele jaar actief.

Vroeger kwamen bevers in Nederland in het wild voor, maar ze werden uitgeroeid door de jacht, vooral om hun prachtige pels, waarvan hoeden en bontkragen werden gemaakt. Ook het vlees werd gegeten en bovendien werd de geurstof waarmee de bever zijn territorium afbakent, het zogeheten bevergeil, in allerlei huismiddeltjes gebruikt. In 1825 werd het laatste exemplaar gedood op de IJssel bij Zalk. Oorspronkelijk leefden de bevers in het rivierenland, waaronder ook de Biesbosch, langs beken van het Kempische en het Drentse plateau en in de binnenduinen van Hoek van Holland tot Bergen. Enkele jaren geleden zijn in ons land opnieuw bevers uitgezet, omdat ze hier thuishoren en een verrijkende invloed hebben op hun leefgebied. Daarnaast zijn ze onder andere in het Otterpark te zien.

Met hun spreekwoordelijke ijver bouwen bevers uitgebreide dammen- en sluizenstelsels om de waterhuishouding rond hun burcht, die zowel natte als droge kamers en vernuftige ventilatiekanalen kent, perfect op peil te houden. In het Otterpark kan iedereen een kijkje nemen in het dammenstelsel van een bever. Karakteristiek is ook het brede voetspoor, dat eindigt aan de waterkant: niet alleen flinke, tot 15 centimeter lange pootafdrukken, maar ook sleepsporen van de platte, brede staart en van meegesleepte takken.

Bevers zijn daarnaast ook nog eens meesterlijke zwemmers. Ze drukken daarbij hun voorpoten tegen de borst en peddelen met de achterpoten. Een van de tenen aan de achterpoten heeft een dubbele nagel, die van pas komt om vuil en luizen uit de pels te krabben. Oren, ogen en neus liggen op één lijn en steken bij het zwemmen net boven het water uit. Als hij duikt, sluit de bever zijn neusgaten en oren af. Hij kan wel twintig minuten onder water blijven.

Het Otterpak Leeuwarden is tot en met 30 september 2002 dagelijks geopend van
10.00 - 17.30 uur. De entree voor het Otterpark Leeuwarden bedraagt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar 4,00 euro en voor volwassenen 6,00 euro. Kinderen tot 3 jaar mogen gratis op bezoek komen bij het Otterpark. Voor meer informatie, telefoon: 0511-431214 of internet: www.Otterparkleeuwarden.nl.

Deel: ' Pasgeboren bevers nu te zien in Otterpark Leeuwarden '
Lees ook