Past de crisis in een museum?


Nederlands kunstproject Museu da Crise onderdeel Architectuur Triënnale Lissabon 2013.

Lissabon, Portugal, 20130904 -- Op zaterdag 14 september om 19.00 uur opent Museu da Crise haar deuren voor het publiek met de presentatie van een interactieve installatie en de internationale première van de film Museu da Crise deel I bij LX Factory in Lissabon.

Museu da Crise is een in 2011 door Daniela Paes Leão en Merel Willemsen geïnitieerd internationaal sociaal geëngageerd kunstproject. Museu da Crise wil een artistiek weerwoord bieden aan het armoedig marktdenken en de hegemonie van de financiële sector. Dit doet Museu da Crise door samen met verschillende bevolkingsgroepen nieuwe narratieven te ontwikkelen die de sociale, politieke en economische ideologieën waarop Europa is gebouwd herdefiniëren. Het doel van Museu da Crise is de museumificatie van crisis en het zodoende tot een concept van het verleden te maken. Het idee voor Museu da Crise is ontstaan in Portugal; volgens de initiatiefnemers van de avant-garde van het Europa dat gaat komen.

Na een succesvolle eerste publieke manifestatie tijdens Guimarães - Culturele Hoofdstad van Europa 2012, is Museu da Crise nu uitgenodigd om deel te nemen aan het Associated Projects programma ‘But is it Architecture?’ van de Architectuur Triënnale Lissabon 2013. De triënnale onderzoekt, stimuleert en bevordert architectuur in de brede zin, zowel in theorie als in de praktijk. "Close, Closer", de derde editie van de triënnale, portretteert architectuur als een levende, sociale en artistieke kracht.

Tijdens de triënnale wil Museu da Crise een begin maken met het loskoppelen van de primaire levensbehoeftes van de ups en downs van de officiële economie om deze zelfs in tijden van crisis vrij toegankelijk te maken voor iedereen. Museu da Crise verkent het potentieel van het uitbreiden van de huiselijke strategieën en parallelle economieën die als tegenbeweging sterk aanwezig zijn in de hedendaagse samenleving. Dit doet Museu da Crise door deze te implementeren in de bestaande zichtbare en onzichtbare infrastructuren van de stad en stedelijke omgeving.

Na de feestelijke opening staan nog tal van andere activiteiten van het Museu op het programma. Voor programma updates zie www.museudacrise.org.

Praktisch:

Adres

LX Factory
Rua Rodrigues de Faria 103
Lissabon

Voor een routebeschrijving zie www.lxfactory.com

Openingstijden

Feestelijke opening: zaterdag 14 september 19.00 – 21.00 uur.

Tussen donderdag 19 september en zaterdag 12 oktober elke donderdag t/m zaterdag geopend tussen 14.00 – 21.00 uur.

Entree gratisNoot voor redacties:

Deel: ' Past de crisis in een museum? '
Lees ook