AutoRai

30-7-2002

Permanente tentoonstelling in 'McDonald's Grand Prix World'

In het weekeinde van 27 en 28 juli jongstleden werd McDonald's Grand Prix World in Den Haag feestelijk geopend met de presentatie van een BAR-Honda Formule 1-bolide.

Hiermee ging in dit recentelijk verbouwde McDonald's restaurant het licht op groen voor een permanente Grand Prix-tentoonstelling van zowel de Formule 1 als de wegracemotoren. Legendarische teams en rijders zijn hierin vertegenwoordigd, met speciale aandacht voor Honda. Met de metamorfose van de McDonald's vestiging aan de Vlamingstraat ging een lang gekoesterde jongensdroom van mede-eigenaar Max Weissglas in vervulling.

Met de kreet: 'Closer than ever to a Formula 1 racecar' maakte het massaal toegestroomde publiek kennis met dit bijzondere initiatief van McDonald's Grand Prix World. Ondersteund door Honda Nederland, BAR-Honda-sponsor Brunotti Sportswear en Autopassion uit Haarlem, richtte Weissglas met zijn McDonald's team een unieke tentoonstelling in, voor het grootste deel bestaande uit zijn eigen collectie. Al sinds zijn jonge jaren volgt hij de Formule 1 en de Grand Prix motorwegraces op de voet en verzamelde hij talloze modellen en souvenirs. Bovendien maakte hij duizenden foto's tijdens en rond de races. Weissglas is vooral groot liefhebber van de techniek en is, zoals hijzelf aangeeft, 'helemaal bezeten' van viertaktmotoren en met name die van Honda. Toch is hij bepaald niet eenkennig, blijkens de grote verscheidenheid van zijn verzameling, maar het merk uit Japan stal al in de jaren zestig zijn hart. Of zoals hij het zelf omschrijft: "Ferrari is leuk, maar Honda..."

Sleutelen aan CB77 en CB750 K
Max Weissglas deed zijn technische kennis op gedurende zijn schooltijd op de Anthony Fokker Luchtvaartschool in Den Haag. In die periode sleutelde hij uit liefhebberij aan viertaktbromfietsen en
-motorfietsen, waaronder ooit een Honda CB77. Hij mocht er van zijn ouders wel aan sleutelen, maar niet op rijden. Nog altijd is hij in het bezit van de papieren voor garagehouder, maar samen met zijn medevennoot Olga van der Lans bestiert hij al twintig jaar de McDonald's vestiging aan de Vlamingstraat. Daarnaast hadden zij jarenlang ook vestigingen in Scheveningen en Buitenhof, die zij enige jaren geleden verkochten. Door de jaren heen bleef Weissglas het gereedschap trouw. Zo restaureerde hij in de jaren negentig een Honda CB750 K uit de Verenigde Staten en is hij momenteel bezig met de volledige restauratie van een Ferrari 308 GTSi. Het V8-blok uit die auto wil hij te zijner tijd ook in McDonald's Grand Prix World tentoonstellen.

F1-transport door de duinen
Weissglas' specifieke voorliefde voor Honda vindt heeft de oorsprong in 1965. In dat jaar trad Honda met twee coureurs aan in de Formule 1, de Amerikanen Richie Ginther en Ronnie Bucknum. Later dat seizoen zou Ginther voor Honda in Mexico de eerste GP-zege behalen. De teams arriveerden destijds voor de Nederlandse Grand Prix in Hoek van Holland, waarna Weissglas als jonge jongen getuige was van het transport van de bolides via Kijkduin richting Zandvoort. "Dat kun je je nu niet meer voorstellen", vertelt hij. "Dat ging gewoon op open oprijwagens door de duinen. In Zandvoort werden alle Formule 1-auto's in een plaatselijke garage geparkeerd en op de dag van de trainingen en de race werden ze dan over de weg achter een Ford Zephyr naar de pits op het circuit gesleept, waar destijds nog niet eens een vangrail voor stond", aldus Weissglas. Nostalgische foto's illustreren zijn verhaal, met beelden van grootheden als Jim Clark, John Surtees, Emerson Fittipaldi en vele anderen.

In gesprek met Ayrton Senna
De Formule 1 had hem te pakken en zou hem nooit meer loslaten. Hij zou zijn zoon later zelfs 'Fitti' noemen, vrij naar Fittipaldi. Op Japan, Australië, Brazilië en Maleisië na bezocht hij alle Grands Prix. Al doende verzamelde hij ontelbare souvenirs, modellen, kleding, helmen en paraplu's en maakte hij foto's van de coureurs, de technici en hun bolides. Hij klom over hekken voor de mooiste plaatjes en sloop vaak al ver voor de dageraad rond in pits en paddock. Hij sprak vele groten der aarde, waaronder ooit aan de vangrail van Donington Park de legendarische Ayrton Senna, die daar in 1993 misschien wel zijn fraaiste overwinning behaalde met McLaren. Van Senna verzamelde Weissglas een mooie serie helmen op schaal en Formule 1-modellen, die ook in McDonald's Grand Prix World te zien zijn.

Sprintje tegen Jarno Trulli
Soms viel het Weissglas zwaar om zijn jacht op originele souvenirs te bedwingen, zoals die keer met Jordan-Honda-rijder Jarno Trulli. "In Indianapolis griste ik hem twee jaar geleden zijn pet en zonnebril van het hoofd", bekent hij. "Ik zette het op een lopen en verschool mij achter een motorhome, tot ik op mijn schouder werd getikt door... Jarno Trulli, die boos zijn spullen terugeiste. Was ik even vergeten dat Jarno een fervent hardloper is. Toch nam hij het sportief op, want toen ik hem een jaar later in Canada aan het voorval herinnerde, signeerde hij toch een pet voor mij, die ik toen maar zelf had gekocht. De pet en foto's van deze gebeurtenissen heb ik in mijn verzameling", aldus Weissglas.

Honda terug met viertaktracer
Tegelijk met zijn liefde voor Formule 1 bleef Weissglas een trouwe bezoeker van de TT in Assen en toonde hij zich een groot fan van de Honda-coureurs door de jaren heen. Met lede ogen zag hij de ontwikkeling dat de tweetaktmachines de dienst gingen uitmaken en dat zijn geliefde viertaktmotoren het veld moesten ruimen, ook die van Honda. Het merk bleef weliswaar ook met de tweetakt zeer succesvol, met rijders als Wayne Gardner en Mick Doohan, maar Weissglas miste het viertaktgeronk. Een poging van Honda begin jaren tachtig om terug te komen met de NR500 viertaktmotor, gereden door Freddie Spencer, mislukte nog, maar met de Honda RC211V van Valentino Rossi is de viertakt vandaag de dag weer helemaal terug in de GP-racerij en doet het merk de tijden van Mike Hailwood en Luigi Taveri uit de jaren zestig herleven. Tijdens zijn bezoek aan de TT van dit jaar signeerde Valentino Rossi speciaal voor McDonald's Grand Prix World een schaalmodel van zijn racer, nu één van de pronkstukken uit de verzameling.

Samenwerking Honda en McDonalds
Voor Max Weissglas is met de inrichting van McDonald's Grand Prix World een droom werkelijkheid geworden. Nooit had hij kunnen bevroeden dat wat ooit als een hobby was begonnen, voortaan als een permanente tentoonstelling in zijn zaak te bewonderen zou zijn. Toen hij McDonald's Nederland benaderde met zijn idee, reageerde men niet afwijzend. Wel was van belang dat er een goede balans in de inrichting zou worden gevonden, waarbij de bezoekers alles kunnen zien, maar zij de tentoonstelling niet opgedrongen krijgen. In die opzet is men uitstekend geslaagd, mede door het professionele etaleerwerk waar Honda Nederland voor tekende. Aan de presentatie van de BAR-Honda ging behoorlijk wat lobbywerk vooraf. Op het circuit van Imola raakte Weissglas in gesprek met Takeo Fukui, Hoofd Research en Development van Honda Racing. Hierna raakte ook Honda Nederland enthousiast en toen hij op uitnodiging van Honda vervolgens de TT bezocht, kreeg hij het in overleg met sponsor Brunotti Sportswear voor elkaar om de BAR-Honda voor de opening van McDonald's Grand Prix World te reserveren.

Enthousiaste reacties
Met de verbouwing in april en mei van dit jaar groeide het aantal zitplaatsen van McDonald's Grand Prix World van 150 naar 251 en alles ademt de sfeer van een rijke Grand Prix-historie. Sommige sollicitanten melden zich zelfs aan omdat zij dolgraag willen werken temidden van hun grote hobby. Op de eerste etage is een groot scherm met beamer geïnstalleerd, waarop Formule 1- en motorwegrace-Grands Prix worden vertoond, net als video- of DVD-beelden van historische races. Dat de tentoonstelling goed aanslaat bij het publiek, bleek al direct toen de inrichting van de vitrines en de aankleding van het restaurant nog in volle gang waren. De gasten vergaapten zich aan de vele modellen, de helmen, de kleding, de souvenirs en de foto's, litho's en posters, wat tot geanimeerde gesprekken onder bezoekers leidde.

Thema-exposities en acties
McDonald's Grand Prix World is een permanente tentoonstelling, die van tijd tot tijd zal worden heringericht. Regelmatig zullen er thema-exposities worden gehouden, specifiek over een bepaald merk of een bepaalde periode. Het restaurant leent zich ook uitstekend om er themabijeenkomsten en incentives voor bedrijven te organiseren. Voor het publiek dat voor een snelle maaltijd komt, zal er altijd veel snels te zien zijn, terwijl er regelmatig aantrekkelijke acties zullen worden georganiseerd, waarbij bijvoorbeeld tickets voor een Grand Prix te winnen zijn. McDonald's Grand Prix World is gevestigd aan de Vlamingstraat nummer 26, in het winkelgebied achter het Spui in Den Haag. Parkeergelegenheid is er volop in de directe omgeving. Telefoon: (070) 365 3996.

Deel: ' Permanente tentoonstelling in 'McDonald's Grand Prix World' '
Lees ook