Korps: Friesland, plaats: Friesland 1-08-2002
Politieberichten van 31/7 13.00 t/m 01/8 07.00 uur

Leeuwarden: overlast
Woensdag tussen 14.00 en 16.00 uur werden bij de Mercuriusfontein na aanhoudende overlast klachten acht personen aangehouden. Drie van hen gebruikten openlijk drugs en vijf hadden voorwerpen voorhanden ten behoeve van drugsgebruik. Bij de aanhouding van één verdachte, die zich verzette, werd pepperspray gebruikt, terwijl een andere verdachte met gepast geweld moest worden overgebracht naar het bureau. Alle verdachten waren afkomstig uit Leeuwarden en varieerden in de leeftijd van 18 en 25 jaar. Aan het bureau werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Woensdag omstreeks 23.45 uur werd op de Zuiderstraat een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake inbraak in een personenauto. De verdachte werd op heterdaad betrapt. Hij had een auto opengebroken (linker portierraam) en nam de autoradio mee. Bij deze actie werd hij betrapt door surveillerende agenten. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De eigenaar van de auto, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd ingesloten.

Bolsward: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Mej. G. Veenstraat. Door verbreking van het portier kwam men binnen. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 31-jarige inwoonster van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Damwoude: eenzijdig ongeval
Woensdag omstreeks 14.25 uur nam een 14-jarige inwoner van Damwoude in een onbewaakt ogenblik de auto van zijn moeder mee. Op de Koarndyk in een bocht van de weg verloor de jeugdige bestuurder de macht over het stuur, kwam in een slootwal terecht en sloeg over de kop. De bestuurder kon ongedeerd de auto verlaten. De jongen werd meegenomen naar het bureau en de ouders werden ingelicht. De auto werd weggesleept.

Stavoren: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 11.30 uur werd een 69-jarige inwoner van het Duitse Rheinberg bij een winkel aan de Middelweg op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam een baseball cap weg, winkelwaarde 45.-. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel, een 36-jarige inwoner van Sneek, deed aangifte. De cap bleef achter in de winkel. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd de man weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 02.05 uur werd op de Berlikumermarkt een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige man uit Sint Annaparochie, bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 545 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur en een proces-verbaal voor het rijden onder invloed. De verdachte was al vakere betrapt op het rijden onder invloed. Hij had nog een rijontzegging lopen tot september dit jaar.

Bolsward: autobrand
Woensdagmiddag omstreeks 14.55 uur werd een 67-jarige man uit Kloosterlidlum er door een medeweggebruiker op geattendeerd dat er vuur onder zijn auto vandaan kwam. Hij reed op dat moment op de Gijsbert Japicxlaan. Vervolgens bleek de voorzijde van der auto in brand te staan. De brandweer kwam ter plaatse en had het vuur snel onder controle. De brand is begonnen in de omgeving van de accu. Oorzaak is vermoedelijk kortsluiting. De bestuurder en de inzittenden, zijn dochter en twee kleinkinderen, kwamen met de schrik vrij. De auto is mogelijk totall loss.

Jubbega: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 18.00 uur vond op de P. W. Jansenweg een aanrijding plaats tussen een bromfiets en een personenauto. De bromfiets, bestuurd door een 17-jarige inwoner van Jubbega, reed vanuit het weiland de rijbaan op. Daar reed juist de auto, bestuurd door een 30-jarige vrouw uit Jubbega. De bromfietser werd via de motorkap van de auto gelanceerd en kwam op het wegdek terecht. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen met meerdere fracturen en een hersenschudding. Hij droeg geen helm. Ook de autobestuurster is naar het ziekenhuis gegaan voor controle. Zij kon na onderzoek weer naar huis. Alles leek in orde.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 16.15 uur vond op de kruising Verzetsstraat en Konvooistraat een aanrijding plaats tussen een scooter en een auto. De scooter, bestuurd door een 16-jarige Leeuwarder, reed over de Verzetsstraat richting Prof. Mr. P J Gerbrandyweg. Gekomen bij de kruising zag hij een auto uit tegenovergesteld richting achteruit rijden. De scooterbestuurder kon de auto niet meer ontwijken. De bestuurder van de auto, een 60-jarige man uit Leeuwarden, had de scooter nooit gezien. Een aanrijding was het gevolg. De scooterbestuurder kwam ten val en brak zijn been. Hij is overgebracht naar het MCL-zuid. De scooterbestuurder bleek geen helm te dragen, hij had geen bromfietscertificaat en de scooter was niet verzekerd.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Afgelopen nacht omstreeks 04.50 uur werd op de Westersingel een 21-jarige inwoner van Leeuwarden gecontroleerd. Hij bestuurde zijn personenauto onder invloed. Aan het bureau blies hij 240 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur en een proces-verbaal.

Leeuwarden: diefstal fiets
Woensdagmiddag omstreeks 16.00 uur zet de aangever, een 22-jarige man uit Leeuwarden op de Grote Kerkstraat zijn fiets tegen een muur. Hij gaat weg, bedenkt zich en loopt terug om toch zijn fiets op slot zetten. Dan wordt hij door een man van ongeveer 20 jaar aan de kant geduwd. Deze man pakt de fiets en rijdt weg door de Bollemanssteeg richting Bagijnestraat. De eigenaar heeft aangifte gedaan.

FRANEKER: OVERZICHT PC-NACHT

Algemeen
In zijn totaliteit is de PC-nacht rustig verlopen. Er waren enkele incidenten en brandjes. Tijdens een rondom Franeker gehouden alcoholcontrole werden drie bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Rond 03.00 uur kwam de regen met bakken naar beneden, waardoor het publiek snel naar huis ging.

Franeker: verzet tegen politie
Omstreeks 02.00 uur greep de politie in bij een mishandeling op de Voorstraat. Een 29-jarige Franeker bemoeide zich hiermee en hij keerde zich tegen de politie. De Franeker werd aangehouden. Hij verzette zich vervolgens zo hevig tegen zijn aanhouding dat uiteindelijk pepperspray werd gebruikt. Binnen enkele seconden brak het verzet van de verdachte, waarna hij overgebracht kon worden naar het bureau. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Franeker: brandstichting
Tijdens de nacht werden meerdere keren brandjes gesticht. Zo ging onder andere een vuilnisbak in vlammen op. De grootste brand ontstond op het Noord omstreeks 03.00 uur. De toiletwagen ter hoogte van het oude raadhuis stond in brand. De brandweer kwam ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de wagen door het vuur verloren ging. Een achter de wagen staande boom ging even eens in vlammen op.

Franeker: alcoholcontrole
De volgende bestuurders reden onder invloed:
Omstreeks 21.20 uur s avonds een 28-jarige man uit Leeuwarden. Hij werd met zijn personenauto op de Rijksstraatweg gecontroleerd. Hij blies 265 ug/l, kreeg een rijverbod van een uur en een proces-verbaal. Omstreeks 00.40 uur een 25-jarige man uit Leeuwarden. Hij bestuurde zijn personenauto eveneens op de Rijksstraatweg. Hij blies 640 ug/l, kreeg een rijverbod van 7 uur, zijn rijbewijs werd ingevorderd en er wordt proces-verbaal opgemaakt.
Omstreeks 01.15 uur werd een 24-jarige Franeker met en snorfiets op de hoofdrijbaan van de Harlingerweg gecontroleerd. Hij blies 440 ug/l, kreeg een rijverbod van 4 uur en een proces-verbaal.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 01-08-2002 '


Lees ook