Korps: Friesland, plaats: Fryslân 3-07-2002
Politieberichten van 2/7 (13.00) t/m 3/7 (07.00)

Kollum: aanrijding
Dinsdag omstreeks 12.45 reed een 20-jarige automobilist uit Drachten over de Van Limburg Stirumweg. Daar moest hij uitwijken voor een kat, door deze actie kwam de auto in de berm en vervolgens werd een boom geraakt. Hierbij werd het rechterachterwiel afgebroken. De man is, met onbekend letsel, per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto is afgesleept.

A32: te snel, rijbewijs ingevorderd
Bij een controle met de lasergun werd dinsdag omstreeks 13.00 uur een 21-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd tijdens wegwerkzaamheden. Door de werkzaamheden gold ter plaatse, ter hoogte van Heerenveen, een snelheidslimiet van 70 km per uur. De man bleek 134 km per uur te rijden, een overschrijding derhalve van 64 km per uur. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
Dinsdagochtend werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd op het parkeerterrein van de Bouhof aan de Rengerslaan. Het rechter voorportierraam werd ingeslagen. Gestolen werden vijf cds en een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 54-jarige inwoner van Roden.

Siegerswoude: aanrijding met letsel
Dinsdag om 15.00 uur reed een 18-jarige automobiliste uit Marum over de Binnenwei. Bij een flauwe bocht naar links reed ze rechtdoor en kwam in de rechterberm terecht. Ze reed circa 46 meter door de berm, zonder te remmen. Daarna raakte ze met de rechterzijkant een boom. Door de aanrijding draaide de auto met 180 graden en kwam met de achterzijde in botsing met een 14 meter verderop, in de rechterberm staande, boom. Uiteindelijk kwam de auto tot stilstand in de linkerberm. De vrouw is door de brandweer uit de auto bevrijd. Ze met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto was totaal vernield en is afgesleept.

Bakkeveen: bestelbus van de weg
Dinsdag omstreeks 15.35 reed een bestelbus, bestuurd door een 35-jarige inwoner van Jistrum, over de Duerswaldmer Wei. De bus had een zwaailicht op het dak, waarschijnlijk heeft dit zwaailicht een tak van een boom geraakt. De bestuurder is hiervan geschrokken en heeft een ruk aan het stuur gegeven. Hierdoor raakte de bus aan de linkerkant van de weg met de wielen in de berm. Na bijsturen ging de bus naar rechts, waarna de bus aan de rechterkant een boom raakte. Door de klap spinde de bestelbus en is voor de bestuurder aan de linkerkant van de weg tot stilstand gekomen. De man kwam met de schrik vrij.

Damwoude: aanrijding
Dinsdag om 17.20 uur reed een 19-jarige automobilist uit Oudwoude over de Kooilaan. Hij kwam uit de richting van de Hoofdweg en reed in de richting van Wouterswoude. Ter hoogte van de kruising met de Trekweg ging de man een voor hem rijdende auto inhalen. Voor de in te halen auto reden echter twee fietsers. De inwoner van Oudwoude wilde ook de fietsers inhalen, maar er kwam vanuit tegenovergestelde richting een auto. Daarop wilde de inwoner van Oudwoude de inhaalactie staken en achter de fietsers rijden. Dit lukte echter niet meer. Hierop werd heel hard geremd door de auto, waarbij een blokkeerspoor van ongeveer 30 meter werd getrokken. Op een gegeven moment heeft de automobilist besloten het stuur naar links te gooien om de fietsers te ontwijken. Hierop raakte de auto in de sloot aan de linkerkant van de weg. De bestuurder had geen letsel en de auto weinig schade.

Noardburgum: ongeval
Dinsdag omstreeks 14.30n uur werden (aan de Zomerweg) houten schotten van ongeveer 4 x 4 meter geladen op een schip. De schotten werden door een kraan, die op het schip stond, aan boord gebracht. Tijdens het hijsen brak een schot. Hierbij werd een 36-jarige inwoner van Oldeboarn, door een gedeelte van de schotten, in de rug geraakt. De man viel op de kade waarbij hij met zijn hoofd vermoedelijk twee op de kade liggende balken raakte. De verwondingen aan het hoofd leken ernstig. Hierop is de man per ambulance, onder politiebegeleiding, overgebracht naar het MCL-zuid. De man kon na behandeling weer naar huis. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Haskerdyken (A32): dodelijke aanrijding
Dinsdag omstreeks 20.35 uur reed een auto, bestuurd door een 40-jarige inwoner van Sneek, over de A32, vanuit Leeuwarden richting Heerenveen. Naast de bestuurder zat een 47-jarige inwoonster van Sneek, achterin zat een 22-jarige man, eveneens afkomstig uit Sneek. Ter hoogte van hectometerpaal 56.1 (net na een benzinestation) raakte de auto in de berm en kwam vervolgens tegen de vangrail. De auto is vermoedelijk op zijn kant gegaan en van het talud gereden. Daar kwam de auto tot stilstand in een tunnel (viaduct Sijthuzen) van de Oude Rijksweg (deze weg aldaar onder de A32 door). De vrouw uit Sneek werd uit de auto geslingerd en is ter plaatse overleden. De twee andere inzittenden zaten bekneld en konden, na ongeveer een uur, door de brandweer van Akkrum uit hun benarde positie worden bevrijd. Beiden waren zwaar gewond. De bestuurder is overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Heerenveen. Hier is van de man een bloedproef afgenomen. De jongste Sneker is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdag om 04.40 werd een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Voorstreek. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 560 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Marssum: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 16.45 uur verleende de bestuurder van een personenauto, een 34-jarige inwoner van Oosternijkerk, op de kruising van de parallelweg van de Westergoawei met de oprit van de Rijksweg A31 geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 45-jarige inwoner van Franeker. De beide bestuurders, alsmede een inzittende, een 46-jarige inwoonster uit Franeker, werden gewond. Zij werden voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid in Leeuwarden. Na behandeling konden zij weer naar huis. De autos werden weggesleept en liepen aanzienlijke schade op.

Leeuwarden: onder invloed
Woensdag omstreeks 00.05 uur werd op de Wirdumerdijk een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, reed zonder helm en kreeg hiervoor een bekeuring. Tevens bleek dat de man gedronken had. Aan het bureau blies de man 470 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren

Dokkum: inbraken in autos
Woensdag omstreeks 02.00 uur zag een bewoner dat drie mannen buitengewone belangstelling hadden voor de autos, die geparkeerd stonden op de Koningsvaren. Van de mannen is geen signalement bekend. De mannen liepen weg in de richting Damwoude. Ter plaatse bleek dat er in drie aldaar geparkeerd staande personenautos was ingebroken. Van alle autos was het rechter achterruitje vernield. Uit de autos werden mobiele telefoons en geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 03-07-2002 '
Lees ook