Korps: Friesland, plaats: Friesland 3-08-2002
Persberichten vrijdag 2/8 13.00 uur t/m zaterdag 3/8 11.00

Leeuwarden: fietsendief aangehouden
Vrijdagmiddag omstreeks 11.15 uur bemerkte een 42-jarige man uit Leeuwarden dat vanaf de Voorstreek zijn fiets gestolen is. Ongeveer een uur later ziet hij een onbekende man op zijn fiets op het Hoeksterend voorbijkomen. Een tel daarna passeert toevalligerwijs een politieman. De aangever spreekt hem aan en geeft een goed signalement. Op het Hoeksterend ziet deze politieman een fietser die voldoet aan het signalement. De man wordt aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Het gaat om een 19-jarige Leeuwarder De verdachte ontkent de diefstal. Hij verklaart de fiets te hebben gekocht voor 5 euro.

Heerenveen: autobrand
Vrijdagmiddag omstreeks 14.00 uur werd een autobrand gemeld op de A32. De brander kwam ter plaatse om de brand te blussen. Fryslân Miljeu ruimde de boel op. De auto was eigendom van een 32-jarige vrouw uit Meppel. De oorzaak is niet bekend. Wel had de auto die ochtend een reparatie aan de remmen gehad.

Uitwellingerga: ongeval met letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 12.20 uur fietste een 54-jarige vrouw uit De Bilt met haar echtgenoot over het fietspad naast de Oude Rijksweg 43. Haar echtgenoot ging achter haar rijden om een tegenligger ruimte te geven. Na het passeren van die tegenligger kwam de vrouw ten val. Hoe het is gebeurd is onbekend. Het is niet uitgesloten dat de vrouw haar echtgenoot raakte. De vrouw is overgebracht met de ambulance naar het ziekenhuis in Sneek.

Dokkum: inbraak woning
Vrijdagochtend omstreeks 07.30 uur is ingebroken in een woning aan de Burgemeester de Vriesstraat. Een getuige zag een man via de voordeur hengelen, naar binnen gaan en even later met een koffer vertrekken. Naast de koffer werd geld, bankpassen en andere bescheiden gestolen. De 51-jarige bewoner deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal uit kelderbox
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend is ingebroken in een kelderbox aan de Anjen. De centrale toegangsdeur werd niet verbroken. De toegangsdeur tot de box wel; het slot werd geforceerd. Uit de box missen onder andere hengels en gereedschap. De 39-jarige eigenaar deed aangifte.

Leeuwarden: drugsdealer aangehouden
Vrijdagmiddag omstreeks 14.30 uur zagen politiemensen dat op het Zaailand een man drugs probeerde te slijten. De man, een 20-jarige man uit Leeuwarden, werd aangehouden. Bij hem werden 11 bolletjes cocaïne aangetroffen. De cocaïne is in beslag genomen. De man is voor nader onderzoek ingesloten.

Kollum: Openlijke geweldpleging
Vrijdag omstreeks 16.30 uur vond een openlijke geweldpleging plaats in de Mr Andreasstraat. Een 15-jarige inwoner van Kollum liep met zijn moeder op voornoemde straat. Daar kwamen zij een groep jongens tegen die obscene opmerkingen maakten ten opzichte van zijn moeder. De 15-jarige kreeg hulp van soortgenoten en toen ontstond er een vechtpartij. In de kantine van een supermarkt waar de vechtpartij had plaats gevonden , zat een 18-jarige inwoner van Twijzelerheide. De 18-jarige werd aangehouden en even later zijn maat, een 17-jarige inwoner van Kollumerzwaag. Beiden zijn overgebracht naar het bureau voor verder onderzoek en zijn vervolgens in verzekering gesteld.

Drachten: rijden zonder rijbewijs.
Vrijdag omstreeks 17.00 uur werd een 41-jarige inwoner van Drachten gecontroleerd op de Schuur. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Auto in beslag genomen en de 41-jarige een proces-verbaal.

Harlingen: brandstichting
Vrijdag omstreeks 17.45 uur kwam een melding van een brand aan de achterzijde van een school aan de Midlumerlaan.. Onbekenden hadden een zwarte jerrycan met benzine leeggegoten en in brand gestoken, deels tegen de school en deels onder een struik. Brandweer heeft de brand geblust. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoner van Harlingen.

Dokkum: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 18.20 uur werd een 46-jarige inwoonster van Dokkum door een 44-jarige inwoner van Dokkum aangehouden in de buurt van de Grote Breedstraat voor winkeldiefstal. De 46-jarige had 2 mokken weggenomen uit een rek voor de winkel, was de winkel binnen gegaan en weer weggegaan zonder de mokken te betalen. De 44-jarige is de verdachte achterna gelopen en heeft haar vervolgens aangehouden. Het betreft een winkel aan de Grote Breedstraat. Afgehandeld via Kort-OM

Joure: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 15.50 uur vond een kop-staart aanrijding plaats op de Rijskweg A6 in de richting van Joure. Een 38-jarige automobiliste uit Hilversum reed over genoemde weg. Achter haar reed een 45-jarige bestuurster uit Groningen. De 45-jarihge had niet bemerkt dat de auto voor haar afremde en botste vervolgens tegen de achterzijde van de auto van de 38-jarige. De 38-jarige klaagde over haar nek en is poer ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen voor observatie.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 18.00 uur werd een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij was aangehouden door een 30-jarige inwoner van Veenwouden en werkzaam in een supermarkt aan de Oostersingel. De 23-jarige had een blikje vis en een blikje worstjes weggenomen zonder te betalen. Afgehandeld via Kort-Om.

Sneek:rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 20.00 uur werd op de Kerkgracht een 30-jarige inwoner van Sneek gecontroleerd. Hij reed in een personenauto Ug/l niet bekend, maar kreeg wel een rijverbod van 2 uur en een proces-verbaal.

Sonnega:te snel varen
Vrijdag omstreeks 18.46 uur werd het vaargedrag van een een 59-jarige inwoner van Wolvega gecontroleerd op de Linde. Hij voer in een speedboot. Geschatte snelheid ongeveer 40 km per uur, dus harder dan de toegestane 20 km per uur. Tevens had de 59-jarige geen vaarbewijs, geen registratie vaartuig, geen dodemansknop aanwezig op vaartuig, geen zwemvesten en geen brandblusser. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwarden: aanrijding en verlaten plaats ongeval en rijden onder invloed.
Vrijdag omstreeks 21.00 uur vond een aanrijding plaats op het Ruiterskwartier. Een 20-jarige inwoner van Drachten en bestuurder van een personenauto stopte om voetgangers over te laten steken. En daarna het parkeerterrein op te rijden. Hij werd toen van achteren aangereden door een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, die ook in een personenauto reed. Na de aanrijding reed de 20-jarge uit Leeuwarden met hoge snelheid weg, zonder zijn identiteit achter te laten. Even later werd de 20-jarige man uit Leeuwarden bij een controle staande gehouden en gezien verse schade aan de auto en voor gebruik alcohol overgebracht naar het bureau. Op bureau blies hij 500 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur. Proces-verbaal zal worden opgemaakt .

Nes; winkeldiefstal
Vrijdag omstreeks 18.00 uur werd in een zaak aan de Reeweg door een medewerkster van de zaak, leeftijd onbekend aangehouden , een 14-jarige inwoonster van Eschweiler, Duitsland. Zij was hier op vakantie en had oogschaduw weggenomen zonder te betalen. Afgehandeld via schikking.

Langweer: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.25 uur werd op de Osingaleane gecontroleerd een 34-jarige inwoner van Joure. Hij reed op een bromfiets en had geen helm op. Op bureau blies hij 600 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Terschelling west: wederspannigheid
Vrijdag omstreeks 23.05 uur zagen politiemensen op de Hoofdweg een fietser rijder zonder verlichting en had een flesje bier in de hand. Hij reed op de rijbaan in plaats van op het fietspad. Toen de surveillanceauto hem naderde reed de fietser, een 17-jarige inwoner van Lieveren, weer op het fietspad en even later weer op de rijbaan. Auto gekeerd en de fietser vluchtte de bosjes in naast het fietspad. De fietser aangehouden, omdat hij zich verzette en niet wilde meewerken, zoals weg willen lopen, losrukken, tieren en razen. De 17-jarige in de boeien geslagen en overgebracht naar het bureau. Tijdens overbrenging beledigde hij een politieman. Tegen de jongen zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Terschelling-West: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks .1.28 uur werd op de Burgemeester van Heusdenweg gecontroleerd een 55 jarige inwoner van Terschelling-West. Hij reed in een personenauto. Op bureau blies hij 325 ug/, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Lemmer: diefstal bord uit tuin.
Tijdens voetsurveillance in het centrum van Lemmer trof de surveillance op de Parkstraat een 17-jarige inwoner va Lemmer. Onder zijn arm droeg hij een groot bord met opschrift: te koop. De 17-jarige deelde mede dat hij dit bord gevonden had. Bij zijn aanhouding probeerde de 1`7-jarige weg te rennen, wat niet gelukt is. Op gepaste wijze overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Heerenveen: onverzekerd rijden.
Zaterdag omstreeks 02.45 uur werd op verzoek van collegas uit Leeuwarden gecontroleerd op de Rijksweg 32 een 23-jarige inwoner van Leeuwarden. Hij reed in een personenauto. Bij controle bleek de auto niet verzekerd te zijn. Auto in beslag genomen en de 23-jarige krijgt proces-verbaal terzake onverzekerd rijden .

Lemmer: mishandeling
Zaterdag omstreeks 02.45 uur kwam een melding bij de politie binnen van een vechtparty bij een bar aan de Kortestreek. Bij bureau Lemmer werd een 23-jarige inwoner van Lemmer aangetroffen. Hij had diverse verwondingen op zijn bovenlichaam en armen. Er viel geen fatsoenlijk gesprek mee te voeren. Vervolgens naar de Kortestreek gegaan met enige assistentie. Ter plaatse was geen vechtparty en bij nader onderzoek bleek, dat het ging om 2 personen en niet om 10 personen zoals eerde genoemd werd in de melding. Uit verklaringen bleek, dat de 23-jarie die bij het bureau was. Een van de daders zou zijn. Hem aangehouden en ingesloten voor eenvoudige mishandeling. Onderzoek wordt voortgezet.

Sneek: aanhouding met verzet.
Zaterdag omstreeks 04.00 uur assistentie verleend bij een bar aan de Kleine Kerkstraat. Een collega ging tussen 2 scheldende en trekkende personen staan om escalatie te voorkomen. Het betrof een 21-jarige inwoonster van Sneek en een 24-jarige inwoner van Eindhoven. Op een gegeven moment ging de 21-jarige door het lint en bij haar aanhouding verzette zij zich. Toen de 21-jarige op de grond lag, kreeg de collega een klap achter in zn nek, gedaan door de 24-jarige. Beiden zijn geboeid overgebracht naar het bureau en ingesloten. Bij de insluiting gaf de 24-jarie in eerste instantie een valse naam op. Onderzoek wordt voortgezet.

Lemmer:mishandeling
Zaterdag omstreeks 03.25 uur kwam een melding binnen dat medewerkers van een beveiligingsbedrijf op de Tramweg iemand had staande gehouden, die betrokken bleek te zijn bij een vechtpartijtje. Ter plaats werden de politie aangesproken door een groep jongelui. Een 16-jarige inwoner van s-Hertogenbosch had in een bar aan de Kortestreek enkele vuistslagen in zijn gezicht gekregen. Zijn toen met de groep weggegaan en richting centrum gelopen. Op de Tramweg trof de groep van de 16-jarige de groep van de veroorzaker van de mishandeling aan de Kortestreek. Ook nu kreeg de groep van de 16-jarige enige klappen te verduren. Ook slachtoffer werd een 17-jarie inwoner van Vught, behorend bij de groep van de 16-jarige.Beide heren behoorlijk toegetakeld en per ambulance overgebracht naar het Sint Antoniusziekenhuis te Sneek voor onderzoek. Onderzoek zal worden ingesteld.

Harlingen: controle drank en horeca
. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd controle gehouden in het centrum van Harlingen . Het was rustig en gezellig. Omstreeks 04.45 uur werd geconstateerd dat een 18-jarige inwoner van Harlingen tegen een geven van een pand aan de Kleine Breedstraat stond te urineren. Toen hij werd gesommeerd weg te gaan, voldeed hij niet en stond plotseling met zn vuisten tegenover de politie. Hij werd aangehouden, alsmede zijn maat, een 18-jarioge inwoner van Franeker, die zich ermee ook ging bemoeien en perse met zn maat mee wilde. Beiden overgebracht naar het bureau. Proces-verbaal voor de 18 jarige terzake wildplassen en openbare dronkenschap.

Nes: wildplassen.
Zaterdag omstreeks 02.41 uur werd een 43-jarige inwoner van Nes aangesproken door de politie voor wildplassen bij een woning. Bij zijn aanhouding pleegde de man verzet en is geboeid overgebracht naar het bureau. Na verhoor bureau heen gestuurd met een bekeuring op zak.

Sneek: rijden onder invloed op bromfiets.
Zaterdag omstreeks 05.03 uur werd op de Wijde Noorderhrone gecontroleerd een 23-jarige bromfietsbestuurder uit Sneek. Op bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van 2 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Drachten: rijden zonder rijbewijs
Vrijdag omstreeks 21.30 uur werd op de Noorderdwarsvaart gecontroleerd een 31-jarihge inwoner van Drachten. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Gaf in eerste instantie een valse naam op. Tegen verdachte zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 03-08-2002 '
Lees ook