Korps: Friesland, plaats: Fryslân 4-03-2003
Politieberichten van 4/3 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Heerenveen: 50 auto-inbraken opgelost door aanhouding 5 autokrakers en een heler
Met de aanhouding op 27 november 2002 van een tweetal verdachten heeft de politie een groot aantal auto-inbraken opgelost. Het betreft een 22-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 19-jarige inwoner van Heerenveen. Het was de politie opgevallen dat in de periode augustus - september 2002 in Heerenveen en in Joure opvallend veel in autos werd ingebroken. Hierop is de politie bewust gaan rechercheren om het aantal autokraken te verminderen. 27 november 2002 werden dankzij een oplettende getuige de twee verdachten aangehouden. De getuige zag dat de twee mannen om 02.30 uur op de Kempenaarsingel in Heerenveen een auto-inbraak aan het plegen waren en belde onmiddellijk de politie. Hierop werden de twee verdachten vrijwel direct aangehouden.

Uit nader onderzoek bleek nog een vijftal anderen betrokken waren bij de serie auto-inbraken. Dit betrof een 19-jarige inwoner van Heerenveen, een 19-inwoner van Joure, een 18-jarige inwoner van Joure, een 21-jarige inwoner van Heerenveen en een 25-jarige inwoonster van Heerenveen. De verdachten gebruikten drie methodes om in de verschillende autos te kunnen breken. De deurstijlen werden open gebogen; ofwel een zijruit werd ingeslagen. Veel autos bleken niet afgesloten te zijn. De buit bedroeg vooral autoradio/cd-spelers, mobiele telefoons en radardetectors. Van de buit is slechts een klein gedeelte teruggevonden, de rest is verkocht aan een heler, een 42-jarige inwoner van Heerenveen. Van de verdachten zijn er zes voorgeleid aan de rechter-commissaris, vijf zitten nog in voorlopige hechtenis.

Enkele autoradios zijn teruggegaan naar de oorspronkelijke eigenaren, evenals een radardetecor. De politie zoekt nog de eigenaar van twee paar kinderschaatsen, gestolen in Heerenveen. De eigenaren kunnen hiervoor contact opnemen met het algemene nummer van de politie Fryslân.

Metslawier: inbraak
Van zondag op maandag werd ingebroken in een horecagelegenheid aan de Roptawei. Men kwam binnen door vernieling van een ruit. De gokkasten werden opengebroken en het daarin aanwezig geld werd weggenomen. Verder werden flessen drank, geld en telefoonkaarten meegenomen. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Metslawier, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: vernieling
Dinsdag omstreeks 05.10 uur werd van een winkel aan de Nieuwe Oosterstraat een ruit van 1.80 x 0.65 meter vernield. De ruit werd ingeslagen. De schade bedraagt ongeveer 300.- De eigenaar van de winkel, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. Door een getuige werd het één en ander gezien en de politie gewaarschuwd. De verdachte kon daarop iets verderop worden aangehouden. De verdachte, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, werd overgebracht naar het bureau. Wat de aanleiding tot de vernieling is geweest, werd niet duidelijk. De verdachte was bij zijn aanhouding zeer recalcitrant en werd geboeid overgebracht. Aan het bureau bleek dat de verdachte nog stond gesignaleerd voor een vonnis van in totaal 10 dagen. De man is ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 04-03-2003 '
Lees ook