Korps: Friesland, plaats: Friesland 8-06-2002
Politieberichten van 7/6 13.00 uur tot 8/6 13.00 uur

Leeuwarden: inbraak winkel
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een winkel aan de Bilgaardpassage. Een ruit van de passage werd ingegooid waarna de dader in de passage kon komen. Van een bedrijf in de passage werd ook een ruit ingegooid. Vanuit dit bedrijf werd de kassa ontvreemd en werden twee gokkasten opengebroken. Het is niet bekend hoeveel er weg is. De eigenaar, een 36-jarige man uit Leeuwarden, moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: inbraak sportcomplex
Zaterdagochtend omstreeks 05.20 uur is ingebroken in een sportcomplex aan het Kalverdijkje. Van een kamer naast de ingang werden de ruit en het traliewerk verwijderd. Nadat de dader(s) binnen kwamen ging het alarm af. Het is niet bekend of er iets gestolen is. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Bolsward: inbraak sportcomplex
Zaterdagochtend omstreeks 03.20 uur ging het alarm af bij een sportcomplex aan het Bolwerkplein. Ter plaatse bleek er ingebroken te zijn. Van de kantine aan de achterzijde werden de ruit en het traliewerk verwijderd. Nadat de dader(s) binnen kwamen ging het alarm af. Het lijkt erop dat er niets gestolen is. Een 48-jarig bestuurslid uit Bolsward deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak school
Afgelopen nacht is ingebroken in een school aan de Julianalaan. De dader(s) kwamen binnen door een ruit te vernielen. Uit de school werden 4 computerkasten en een monitor weggenomen. Er is nog geen aangifte gedaan.

Franeker: inbraak winkel
Zaterdagochtend omstreeks 03.40 uur is ingebroken in een winkel aan de Voorstraat. De dader(s) kwamen binnen via een naast de winkel gelegen opslagruimte. Via deze ruimte kon men boven het plafond van de winkel komen. Hier zijn enkele plafondplaten verwijderd, waarna de dader(s) zich naar beneden hebben laten zakken. Ze zijn vermoedelijk geschrokken van het alarm. Ze hebben via dezelfde weg het pand verlaten en wisten zo de politie, die binnen enkele minuten ter plaatse was, voor te blijven. Een buurtonderzoek leverde niets op. Een 36-jarige man uit Dongjum deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: diefstal auto
Zaterdagochtend omstreeks 01.10 uur wilden enkele surveillerende politiemensen de inzittende van een personenauto controleren. De auto viel op omdat hij zonder verlichting reed. Beide inzittenden van de auto sprongen er echter uit en renden weg. Eén van hen, een 17-jarige Leeuwarder, kon na een korte sprint achterhaald en aangehouden worden. Hij bekende de auto kort daarvoor te hebben gestolen vanaf de Hoekstersingel. Een half uur later kon de mededader, een 16-jarige Leeuwarder, in zijn woning worden aangehouden. Beide knapen zijn voor nader onderzoek ingesloten in het politiebureau. De eigenaar van de auto moet nog aangifte doen.

Sneek: diefstal auto
Zaterdagochtend omstreeks 02.10 uur werd vanaf de Johan Willem Frisostraat een personenauto gestolen. De auto was eigendom van een 37-jarige vrouw uit Sneek. Kort daarop werd de auto rijdend op de Oppenhuizerweg in Sneek opgemerkt door enkele politiemensen. Na een korte achtervolging werd in de Nassau Dillenburgstraat een 15-jarige jongeman uit Sneek lopend aangetroffen. Even verderop stond de verlaten gestolen auto tegen een lantaarnpaal. De jongeman is hierop als verdachte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in Sneek. Na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld. Hij ontkende de diefstal. Het onderzoek wordt voortgezet.

Warten: aanrijding met letsel
Vrijdagavond omstreeks 19.35 uur vond een aanrijding plaats op De Bleek. Een 24-jarige man uit Grou reed met zijn auto over De Bleek en wilde een oprit van een woning inrijden. Op dat moment wilde een 16-jarige fietser uit Warten vanaf het voetpad tussen de Taanpolle en De Bleek de rijbaan van De Bleek op rijden. Beide bestuurders zagen elkaar te laat, doordat het uitzicht werd belemmerd dor een keet. De fietser en zijn 16-jarige passagier kwamen op de motorkap van de auto terecht. De fietser is met een ambulance naar het MCL-Zuid gebracht met vermoedelijk de knie uit de kom. De passagier had een snijwondje aan het gezicht.

Jubbega: aanrijding met letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 16.30 uur vond een ongeval met letsel plaats op de Hendrik de Vosweg. Een 56-jarige man uit Jubbega reed met zijn fiets vanaf een erf de rijbaan op en wilde oversteken. Juist op dat moment passeerde een 42-jarige automobilist uit Jubbega met zijn personenauto. Door de aanrijding raakte de fietser zwaar gewond, vermoedelijk een beenbreuk en hoofdletsel. Hij is overgebracht naar het Tjongerschans-ziekenhuis in Heerenveen. De weg is anderhalf uur afgesloten geweest. Door het Bureau Ongevallenanalyse van de politie Friesland is ter plaatse een technisch onderzoek ingesteld.

Leeuwarden: beroving
Zaterdagochtend omstreeks 01.55 uur is een 55-jarige man uit Stadskanaal op de Willemskade beroofd van zijn gsm en portemonnee. De man is met kennissen uit geweest in Leeuwarden en gaat nog een blokje om. Op de Willemskade wordt hij van achter benaderd door drie mannen. Zij geven hem enkele klappen tegen het hoofd, waardoor hij ten val komt. Dan worden zijn portemonnee en telefoon uit zijn broek gehaald. Hierna rennen de mannen weg. Het slachtoffer is behandeld door ambulancepersoneel, maar blijkt geen noemenswaardig letsel te hebben. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal uit auto
vrijdagavopnd omstreeks 22.15 uur ziet een 33-jarige vrouw uit Dokkum dat twee mannen proberen in te breken in haar auto. De auto staat geparkeerd naast de shop van een benzinestation aan de Groningerstraatweg. De vrouw loopt er heen en ziet dat het rechterraam was geforceerd. Eén van de mannen hangt voorover in de auto om de radio er uit te halen. De vrouw pakt de man letterlijk in de nek vast. Op dat moment komt de tweede dader erbij met een schroevendraaier in zijn hand. Daarop laat de vrouw de knaap los. Beide verdachten rennen vervolgens weg. Het gaat om twee donker gekleurde jongemannen van 16 á 18 jaar oud. Eén van hen had half lang haar en droeg een lederen jack met een oranje T-shirt. De andere man had kort zwart haar. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Ze vermist niets.

Harkema: inbraak bedrijf
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een winkel aan de Warmoltstrjitte. Men kwam binnen door het slot van de voordeur te vernielen. Uit vitrines en schappen werden kleding en telefoons gestolen. De waarde is nog niet bekend. De 33-jarige eigenaar uit Kollum deed aangifte.

Leeuwarden: aanhouding drugsdealer
Bij een routinecontrole werd vrijdagochtend omstreeks 11.00 uur een 38-jarige Leeuwarder aangehouden omdat hij in het bezit was van harddrugs. De verdachte reed met zijn auto over het Zwitserswaltje. Bij controle bleek hij meer dan 25 gram heroïne bij zich te hebben. De heroïne en zijn handelsgeld werden in beslag genomen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Ook werd tegen hem proces-verbaal opgemaakt voor het rijden zonder rijbewijs.

Rijden onder invloed
Afgelopen nacht zijn de volgende bestuurders betrapt voor het rijden onder invloed van alcohol:
(achtereenvolgens tijd en plaats, bestuurder, alcoholgehalte, rijverbod, bijzonderheden)
00.45 uur, Smidswei Drachtstercompagnie, 27-jarige vrouw uit Drachten, 300ug/l, 2 uur
05.22 uur, Bredyk Jelsum, 34-jarige man uit Leeuwarden, 625 ug/l, 7 uur, rijbewijs ingevorderd
04.55 uur, Robijnekamp Drachten, 21-jarige man uit Drachten, 655 ug/l, 7 uur, rijbewijs ingevorderd
21.00 uur, Rijksweg A7 Wons, 39-jarige man uit Harlingen, 535 ug/l, 5 uur
21.25 uur, Noordkade Drachten, 33-jarige bestuurder van een bromfiets uit Drachten, 810 ug/l, 10 uur, het rijbewijs van verdachte was reeds eerder ongeldig verklaard in verband met drankgebruik, hij kreeg tevens bekeuringen voor het niet dragen van de helm en het niet hebben van een bromfietscertificaat
18.30 uur, Tramstrjitte Nijland, 32-jarige man uit Nijland, 590 ug/l, 6 uur, rijbewijs ingevorderd

Bureau Communicatie: 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 08-06-2002 '
Lees ook