Korps: Friesland, plaats: Fryslân 9-03-2003
Politieberichten van 08/03 (13.00 uur) t/m 09/03 (13.00 uur)

Leeuwarden: winkelinbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een dierenwinkel aan de Snekertrekweg. Er werden dierenbenodigdheden weggenomen t.w.v. 4.500,-- waaronder halsbanden, werpmolens, ontwormingsmiddelen en pompen. Men kwam binnen door verbreking van een ruit. Er werd aangifte gedaan door een 39- jarige Leeuwarder.

Winsum: aanrijding met gewonde
Zaterdag vond omstreeks het middaguur een aanrijding plaats tussen twee autos aan de Froonackerdyk. Hierbij raakten drie personen gewond, twee bestuurders en een bijrijder. De slachtoffers werden per ambulance naar het MCL-Zuid ziekenhuis van gebracht. Een bestuurder, een 47- jarige inwoner van Tzum reed richting Franeker. De andere bestuurder, een 24- jarige inwoner van Achlum, reed met een passagier in tegenovergestelde richting. Hij wilde op de T-kruising links afslaan en verleende geen doorgang aan de tegenligger. Een aanrijding was het gevolg. Beide voertuigen waren total loss en moesten worden weggesleept.

Buitenpost: aanrijding personenautos
Zaterdagmiddag ontstond omstreeks 12.00 uur een aanrijding met twee personenautos aan de Kuipersweg. Er raakte niemand gewond. Een 42- jarige inwoonster van Buitenpost, wilde met haar auto afslaan om de Beatrixstraat in te rijden. De tegenligger, een 42- jarige inwoner van Noardburgum kwam uit tegenovergestelde richting en wilde rechtdoor rijden. De automobiliste verleende geen voorrang, het gevolg was een frontale aanrijding. Beide voertuigen raakten beschadigd en werden afgevoerd door een takeldienst.

Twijzel: verdachten bedreiging aangehouden
Zondagochtend werden drie verdachten aangehouden naar aanleiding van een bedreiging die op zaterdagavond om 22.20 uur plaatsvond in en rond een horecagelegenheid aan de Optwizel. Drie verdachten, een 32- jarige inwoner van Veenklooster, een 31- jarige inwoner van Damwoude en een 39- jarige inwoner van Kootstertille, waren de zaak binnengekomen en informeerden naar de aanwezigheid van een persoon. Hierbij werd een aantal keren geschoten met een vuurwapen gelijkend voorwerp. Er raakte niemand gewond. De verdachten verlieten de zaak en reden weg in een auto. Buiten werd in de richting van de horecagelegenheid geschoten. De identiteit van de verdachten kon worden vastgesteld. Over de motivatie van de verdachten is nog niets bekend. Er werd aangifte gedaan en de politie heeft een aantal getuigen gehoord. De politie stelt een nader onderzoek in.

Heerenveen: eenzijdige aanrijding
Op zaterdag vond om 13.20 uur een aanrijding plaats op de Wetterwille waarbij niemand gewond raakte. De automobiliste, een 34- jarige inwoonster van Joure verloor in een bocht de controle over de auto en reed tegen een boom. De bestuurster kwam vanuit de richting Weinmakker en reed richting Stapeling. De personenauto werd met een zwaar beschadigde voorzijde afgevoerd door een sleepdienst.

Leeuwarden: gewond na val van fiets
Zondag raakte om 00.15 uur een vrouw gewond aan de Sibrandus Leostraat nadat ze was gevallen van haar fiets. Het slachtoffer, een 23- jarige inwoonster van Leeuwarden, werd met beenletsel overgebracht naar het MCL- Zuid. Er zijn geen bijzonderheden bekend over de oorzaak van de valpartij.

Appelscha: verwondingen door glasbreuk
Zondag raakte omstreeks 03.00 uur een man gewond in een horecagelegenheid aan de Boerestreek. Het slachtoffer, een 18- jarige inwoner van Appelscha, werd per ambulance naar het ziekenhuis te Assen gebracht. Het slachtoffer wilde naar buiten en maakte daarbij gebruik van de nooduitgang. Toen de deur achter hem werd gesloten door een barmedewerker, sloeg het slachtoffer met zijn hand het glas in de deur kapot. Hierdoor raakte hij gewond aan zijn arm. Een andere bezoekster van de zaak, een 22- jarige inwoonster van Appelscha, verleende eerste hulp.

Joure: woninginbraken
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in diverse woningen in Joure. In twee woningen aan De Stelle werd geld weggenomen. Men kwam binnen door verbreking van een raam. Uit een woning aan de Oosterstraat werden sieraden, munten en geld weggenomen. Men kwam binnen door een slot te forceren. Uit een woning aan De Tunen werden sieraden en een fiets weggenomen. Men kwam binnen door een raam te forceren. Alle benadeelden deden aangifte.

IJst: winkeldief aangehouden
Zaterdag werd om 14.40 uur een verdachte aangehouden aan de Galamagracht te zake winkeldiefstal. De verdachte, een 46 -jarige inwoner van IJlst, wilde diverse levensmiddelen t.w.v. 41,78 meenemen zonder te betalen. Er werd aangifte gedaan door een 28- jarige inwoonster van IJlst.

Drachten: doorgereden na aanrijding getuigen gevraagd Zaterdagochtend ontstond om 11.40 uur een aanrijding tussen een fietser en een scooterrijder. Er raakte niemand gewond. De fietser, een 12- jarige inwoner van Drachten kwam door de aanrijding ten val. De bestuurder van de scooter reed door. De fietser werd na de valpartij geholpen door een wandelaar met een hond. De fietser reed vanaf de Kolken richting Handwerkerszijde toen de scooterrijder hem vanaf de zijkant aanreed. De politie vraagt eventuele getuigen die iets van de aanrijding hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Makkum: woninginbraak
Zaterdag werd tussen 15.00 en 21.00 uur ingebroken in een woning aan De Gearen. Er werden sieraden en geld weggenomen. Men kwam binnen door verbreking van een raam. Er werd aangifte gedaan door een 58- jarige Makkumer.

Drachten: aanrijding met gewonde
Zondag vond om 02.40 uur een aanrijding plaats aan de Zuidkade tussen een personenauto en een fiets. De fietser, een 25- jarige inwoner van Drachten, raakte gewond en werd per ambulance naar Nij Smellinghe gebracht. De automobiliste, een 37- jarige inwoonster van Drachten kwam vanuit de richting De Drift en reed richting Zuiderdwarsvaart. De fietser reed over de rijbaan van de Noordkade en wilde ter hoogte van Jennifeu/Malibu links afslaan. De fietser reed plots, zonder te stoppen of uit te kijken, de Zuidkade op. De automobiliste kon, ondanks remmen, de aanrijding niet voorkomen. Zowel de fiets als de personenauto liep schade op.

Leeuwarden: verdachten aangehouden na belediging en niet voldoen tot bevel van vordering
Zondag werden om 05.00 uur twee verdachten aangehouden aan het Ruiterskwartier nadat een groep luidruchtige jongeren geen gehoor gaf aan bevelen van politie om zich te verwijderen. Een 21- jarige Leeuwarder beledigde het aanwezige politiepersoneel. Toen hij hierop werd aangesproken trok de verdachte zijn broek naar beneden en toonde zijn achterwerk aan het politiepersoneel. De verdachte werd aangehouden op verdenking van belediging van politiefunctionarissen. In het belang van de openbare orde vorderde de politie de groep aanwezigen om uit elkaar te gaan. Na diverse bevelen van politiefunctionarissen werd hier geen gehoor aan gegeven waarna een tweede verdachte werd aangehouden. Deze verdachte, een 20- jarige Leeuwarder werd aangehouden op verdenking van het niet voldoen van bevel tot vordering en belediging van politiefunctionarissen. Hij werd meegenomen naar het bureau en verhoord. Na verhoor kreeg hij een transactievoorstel aangeboden van 330,--. De 21- jarige verdachte werd door de politie overgedragen aan de marechaussee omdat het een militair betrof. Naast diverse politiefunctionarissen werd een hondengeleider ingezet. De politie had de zaak snel onder controle waarna de rust weerkeerde.

Alcohol in het verkeer
In de nacht van zaterdag 8 op zondag 9 maart werd een alcoholcontrole gehouden in Noordoost Fryslân. Er werden zowel staande als rijdende controles gehouden. De controle werd uitgevoerd in samenwerking met een hulpofficier van justitie, stagebegeleiders, stagiaires en studenten van de politieopleiding, teamleden bureau Buitenpost, de parketsectretaris Leeuwarden en 3VO. In totaal werden 210 voertuigen gecontroleerd. Vijf personen bliezen boven 220 ug/l. Vier van de vijf verdachten werden aangehouden en voorgeleid. Alle vijf verdachten gingen met een dagvaarding naar huis. Het publiek reageerde positief op de inzet van de medewerkers van 3VO.

Resultaten:

715 ug/l rijverbod 8 uren, tevens invordering rijbewijs, 32- jarige inwoner van Buitenpost

460 ug/l rijverbod 4 uren, 40- jarige inwoner van Broeksterwoude

730 ug/l rijverbod 8 uren, tevens rijbewijs ingevorderd, 43- jarige inwoner van Harkema

415 ug/l rijverbod 3 uren, 24- jarige inwoner van Noardburgum

435 ug/l rijverbod 4 uren, 23- jarige inwoonster van Kollum

In het overige deel van Fryslân werden de volgende bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Jubbega, zondag 00.25 uur, Gorredijksterweg, 51- jarige inwoner van Jubbega, 650 ug/l, rijverbod 7 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Leeuwarden, zondag 01.00 uur, Zuidvliet, 32- jarige Leeuwarder, 595 ug/l, rijverbod 6 uren, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Leeuwarden, zondag 00.50 uur, Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg, 43- jarige Leeuwarder, 560 ug/l, rijverbod 6 uren, automobilist.

Sneek, zondag 03.10 uur, Kleine Kerkstraat, 18- jarige inwoner van Ijlst, 370 ug/l, rijverbod 3 uren, bromfietser.

Leeuwarden, zondag 04.15 uur, 1e Vegelindwarsstraat, 24- jarige Leeuwarder, 645 ug/l, rijverbod 7 uren, automobilist, tevens proces-verbaal voor rijden met ongeldig verklaard rijbewijs.

Leeuwarden, zondag 04.40 uur, Azaleastraat, 35- jarige Leeuwarder, 505 ug/l, rijverbod 5 uren, automobilist.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 09-03-2003 '
Lees ook