Korps: Friesland, plaats: Friesland 12-06-2002
Politieberichten van 11/6 13.00 uur tot 12/6 07.00 uur

Winsum: aanrijding met letsel
Dinsdagmiddag omstreeks 16.00 uur vond een aanrijding plaats op de Froonackerdyk. Een 25-jarige man uit Aldeboarn reed met zijn auto achter een kraanwagen. Dit ging vrij langzaam. Achter deze auto reed een 53-jarige man uit Dongjum met zijn personenauto. Hij wilde de auto voor hem en de kraanwagen inhalen. Daarbij kwam hij op het verdringingsvlak en het voorsorteervak voor linksaf. Op datzelfde moment - althans volgens deze bestuurder - ging ook de auto voor hem de kraanwagen inhalen, waardoor de Dongjumer nog verder naar links moest en tegen een lantaarnpaal aan de linkerzijde van de weg botste. De auto en de lantaarnpaal raakten totaal vernield. De passagier, een 55-jarige vrouw uit Dongjum, raakte gewond en is met vermoedelijk gebroken ribben en ademhalingsproblemen overgebracht naar het ziekenhuis MCL-Zuid. De Dongjumer had gedronken. Aan het bureau blies hij 460 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur. Verder bleek dat zijn rijbewijs vorig jaar al ongeldig was verklaard. Ook is de auto niet verzekerd. Voor al deze zaken wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Na afloop van het onderzoek heeft de verdachte zich nog gemeld bij het ziekenhuis. Hij bleek een gekneusde voet te hebben.

Leeuwarden: zware mishandeling
Dinsdagavond omstreeks 22.35 uur is op het Piet Kramerplein een 27-jarige man uit Leeuwarden met een mes in zijn buik, billen en been gestoken. Het slachtoffer is overgebracht naar het MCL-Zuid. Hij is geopereerd, maar verkeert niet in levensgevaar. De politie tast nog in het duister naar de aanleiding.
Door de politie is direct een onderzoek gestart. Het vermoedelijke wapen, een mes, werd even later teruggevonden op de Gebroeders Wierdastraat. Een speurhond werd zonder resultaat ingezet. Enkele aanwezige getuigen wilden niets verklaren. Het onderzoek naar de dader wordt vandaag voortgezet.

Sneek: inrijden op man
Dinsdagmiddag heeft een 50-jarige man uit Sneek aangifte gedaan van poging tot doodslag. Omstreeks 16.30 uur was hij op zijn bedrijfsterrein aan de IJlsterkade, toen een 30-jarige Sneker, de latere verdachte, eveneens het terrein op kwam. Ze kenden elkaar. Er waren in het verleden eerder problemen geweest. Die lagen in de relationele sfeer. Na diverse vorderingen van de aangever vertrok de verdachte. Althans dat dacht de aangever. De verdachte kwam even later met zijn auto terug en reed met flinke vaart op de aangever in. Deze kon nog net opzij springen. Daarna reed de verdachte het terrein weer af en verdween. Tijdens een onderzoek in de omgeving kon de verdachte niet worden aangehouden. Het onderzoek wordt vandaag, woensdag, voortgezet.

Surhuisterveen: aanrijding met drank
Dinsdagmiddag omstreeks 17.00 uur vond een aanrijding plaats op De Sperwer. Een 51-jarige vrouw uit Surhuisterveen reed met haar auto tegen de geparkeerde auto van een 31-jarige man uit Broeksterwoude. Hierna reed de vrouw door en parkeerde haar auto in het gras. De man uit Broeksterwoude was erachteraan gegaan en zag dat ze moeizaam lopen naar een woning liep en naar binnen ging. In deze woning trof de politie haar aan. Ze bleek zwaar onder invloed: ze lag op de grond, was slecht aanspreekbaar en rook naar drank. Van de vrouw is een bloedproef afgenomen; een ademanalyse was niet mogelijk. Het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd.

Grou: vrachtauto in brand
Dinsdagmiddag omstreeks 17.50 uur moest de brandweer uitrukken naar een vrachtauto die op de A32 in brand zou staan. Ter plaatse bleek het mee te vallen. De vrachtauto was juist door een 24-jarige bestuurder uit Kollumerpomp opgehaald bij een autospuiter en daar had men vermoedelijk een stuk papier achter de radiateur laten zitten. Dit was heet geworden en in brand gegaan. Daarbij waren mogelijk ook andere onderdelen gaan smeulen en branden. De vrachtautocombinatie van een transportbedrijf uit Noordhorn kon niet verder rijden en is afgesleept. Het verkeer kon tijdens de blus- en takelwerkzaamheden doorgaan. Wel werd het via de linkerrijstrook geleid.

Lemmer: vernieling
Dinsdagavond omstreeks 22.40 uur werd door een 30-jarige man uit Hardinxveld Giessendam de ruiten ingegooid van een woning aan De Tjotter. De verdachte kon ter plaatse aangehouden worden. Aan het politiebureau ging de verdachte volledig door het lint en vernielde zijn cel. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: rijden onder invloed
Dinsdagavond omstreeks 22.05 uur werd op het Martiniplein een personenauto met een aanhangwagen gecontroleerd. De bestuurder, een 53-jarige man uit Sneek, bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 415 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 4 uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Woensdagochtend omstreeks 01.45 uur werd op het Koerierstersespel een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 39-jarige man uit Marrum, bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 345 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 2 uur. Het was niet de eerste keer dat de verdachte was betrapt op het rijden onder invloed. Zijn rijbewijs was al eerder ingevorderd. Hij had dus sowieso niet mogen rijden.

Leeuwarden: steekpartij
Dinsdagmiddag omstreeks 13.45 uur zagen politiemensen dat op het Blokhuisplein voor hun ogen een vecht- en steekpartij plaats vond. Tussen twee mannen ontstond een ruzie. Aanleiding was mogelijk een drugsdeal. Plotseling pakte één van hen een mes en stak de ander. Hierna ontstond een vechtpartij. De verdachte kon ter plaatse worden aangehouden. Het ging om een 37-jarige Leeuwarder. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Het slachtoffer, een 30-jarige man uit Noordwolde, bleek niet zwaar gewond. Hij had een winkelhaak in zijn jas en een schampwond van het mes op de schouder. Hij heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 12-06-2002 '
Lees ook