Korps: Friesland, plaats: Friesland 13-05-2002
Politieberichten van 12/5 (13.00 uur) t/m 13/5 (07.00 uur)

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Zondag omstreeks 11.00 uur kwam er een melding binnen dat er werd ingebroken in de Noordelijke Hogeschool aan de Wissedwinger. Op de tweede verdieping werd een verdachte, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, aangetroffen. De jongeman had een bodywarmer en een paar werkhandschoenen, alsmede bouwtekeningen weggenomen. De verdachte werd aangehouden. Een medewerker van de school, een 60-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: inbrekers aangehouden
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de 2e Vegelindwarsstraat. Uit de woning werden 20 cds, een decoder en een cd-speler weggenomen. De bewoner een 20-jarige man deed aangifte. Zondag omstreeks 12.00 uur werd in de Vegelingbuurt een personenauto gecontroleerd en in deze auto werden de gestolen goederen aangetroffen. De inzittenden van deze auto, een 40-jarige inwoner van Leeuwarden, een 41-jarige inwoner van Drachten en een 42-jarige inwoner van Leeuwarden, werden aangehouden. De auto met de gestolen goederen werd in beslag genomen. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Leeuwarden: inbraak woning
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan het Lenteklokje. De voordeur, die niet op het nachtslot zat, heeft men door middel van hengelen geopend. Uit de woning werden cds, videobanden, een videorecorder, 3 flessen drank, kleding en geld weggenomen. De 58-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Tzum: bedreiging
Zondag omstreeks 16.05 uur reed een 17-jarige inwoonster van Tzum met haar bromfiets over de Nieuwbuursterweg. Zij werd toen klem gereden door een personenauto, die bestuurd werd door 20-jarige inwoner van Tzum en naast hem in de auto zat een 41-jarige inwoonster van Tzum. Het slachtoffer werd toen volgens haar zeggen door de vrouw bedreigd met een pistool. Vervolgens pakte de man het wapen van de vrouw af en bedreigde hij haar nogmaals met het wapen. Wat de aanleiding tot de bedreigingen zijn geweest, is niet duidelijk. Nadat zij het slachtoffer hadden bedreigd, stapten de beide verdachten in de auto en reden weg. Het slachtoffer deed aangifte. De verdachten werden even later in de Mr. Klaas Douwestraat in Tzum aangehouden. Het pistool werd niet gevonden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Vegelingsoord: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 13.30 uur vond op de Vegelinsweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 28-jarige inwoner van Joure, reed over de Vegelinsweg in de richting Vegelingsoord. De bestuurder merkte een T-splitsing niet op en is zonder te remmen rechtdoor gereden. Hierbij ramde hij een schrikhek en een lantaarnpaal en kwam na een keer over de kop te zijn gegaan met zijn auto via de sloot in een weiland tot stilstand. De bestuurder werd door de brandweer uit de auto bevrijd. Hij werd gewond (o.a. gebroken linker schouder, hersenschudding en wond aan wenkbrauw) overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De auto werd totaal vernield.

Hilaard: aanrijding met gewonden
Zondag omstreeks 18.30 uur reed een 69-jarige inwoner van Leeuwarden met zijn personenauto over de Westergoawei in de richting Leeuwarden. Op een gegeven moment kwam de bestuurder met zijn rechterwielen in de berm en bij de daarop volgende stuurcorrectie verloor hij de macht over het stuur en kwam vervolgens in de onderwal tot stilstand. De bestuurder en drie inzittenden, een 55-jarige inwoonster van Leeuwarden, een 69-jarige inwoner van Sandy Utah (VS) en een 61-jarige inwoonster van Sandy Utah (VS) werden gewond overgebracht naar het MCL-Zuid. Na behandeling in het ziekenhuis konden allen weer naar huis. De auto liep aanzienlijke schade op.

Follega: dodelijke aanrijding
Zondag omstreeks 15.00 uur meldde een 53-jarige automobilist uit Sneek dat hij op de Rijksweg A6 onder Follega rij- en glijsporen in de berm had aangetroffen en bij nader onderzoek zag hij in de sloot een auto liggen, waarvan het dak nog iets boven het water uitstak. Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld en hierbij bleek dat de bestuurder nog in de auto zat. De bestuurder, Olaf Rigter, oud 22 jaar, uit Tuitjenhorn, was reeds overleden. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het hier een eenzijdig ongeval betrof en dat dit waarschijnlijk reeds zondagmorgen was gebeurd. De bestuurder is vermoedelijk in de berm geraakt en heeft vervolgens de macht over het stuur verloren. Een duikploeg van de brandweer heeft het stoffelijk overschot uit de auto gehaald. Tevens werd door de duikploeg de sloot nog afgezocht, doch het bleek dat het slachtoffer alleen in de auto had gezeten.

Ternaard: snelheid
Zondag omstreeks 17.30 uur werd op de Holwerterdyk een groep van vijf motorrijders bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De vijf bestuurders, een 28-jarige inwoner van Rinsumageest, een 28-jarige inwoner van Dokkum, een 32-jarige inwoner van Dokkum, een 27-jarige inwoner van Dokkum en een 28-jarige inwoner van Dokkum, reden met een snelheid van 171 kilometer per uur terwijl aldaar 80 was toegestaan. Alle bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren.

Elsloo: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 20.15 uur stak een fietsster, een 72-jarige inwoonster van Appelscha, vanuit een uitrit plotseling de weg, Canada, over. Een personenauto, bestuurd door een 44-jarige inwoner van Ravenswoud, kon de vrouw niet meer ontwijken. Een achter de personenauto rijdende autobestuurder, een 28-jarige inwoner van Appelscha, kon niet tijdig meer stoppen en raakte de op de weg liggende fiets en kwam voor de sloot tot stilstand. De fietsster werd gewond (in ieder geval een gebroken linkerhand) overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Aldeboarn: onder invloed
Zondag omstreeks 22.20 uur werd op de Sudkant een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Akkrum, bleek gedronken te hebben. Bij zijn aanhouding gedroeg de verdachte zich agressief en wilde niet mee naar het bureau. Hierop werd de man geboeid overgebracht. Aan het bureau blies de bestuurder 485 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Stiens: onder invloed
Maandag omstreeks 02.55 uur werd op de Dr. W. Kokstrjitte een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige man uit Dalfsen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 445 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.

Wolvega: molestatie taxichauffeur
Maandag omstreeks 02.50 uur kwam een taxichauffeur, een 41-jarige inwoner van Wolvega, aan het bureau. De man was kort daarvoor tijdens een taxirit in zijn auto gemolesteerd door een man, die hij had afgezet bij een horecagelegenheid in Wolvega. De chauffeur had hete koffie in zijn nek gekregen en was geslagen door de man. Tevens was hij bedreigd. De taxichauffeur heeft aangifte gedaan. De verdachte, een 35-jarige inwoner van Noordwolde, werd in de horecagelegenheid aangetroffen en direct aangehouden. De verdachte verkeerde onder invloed van alcohol. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 13-05-2002 '
Lees ook