Korps: Friesland, plaats: Fryslân 13-12-2002
Politieberichten van 12/12 (13.00 uur) t/m 13/12 (07.00 uur)

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op donderdag werd rond 14.45 uur een 42- jarige Nijmegenaar aan de Nieuwestad aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had bij een boekenwinkel een drietal boeken meegenomen ter waarde van 110,-. De verdachte bekende de diefstal. Er werd aangifte gedaan door een medewerker van de boekenwinkel.

Leeuwarden: woningbrand
Donderdagochtend brak om 10.45 uur brand uit in een woning aan de Vermeerstraat. Er raakte niemand gewond. Een poes kwam om het leven door rookvergiftiging of verstikking. De woning brandde op de begane grond uit. Belendende panden liepen rookschade op. Mede door het snelle optreden van buren en buurtbewoners door 112 te bellen werd erger voorkomen. De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van de brand.

Hilaard: zoektocht naar schaatster
Op donderdagmiddag werd een zoektocht uitgevoerd waarbij brandweer, politie en ambulance ingeschakeld werden door een melding van een verdwenen schaatster in een wak. De schaatster was inmiddels ongedeerd thuis. Nadat de vrouw in een wak een nat pak had opgelopen, was ze naar huis gegaan voor droge kleding en een warme douche. Een duikploeg van de brandweer voerde een inspectie uit onder het ijs.

Sneek: autobrand
Op donderdag rond 13.45 uur vatte een personenauto vlam op de Rijksweg A7 ter hoogte van de Stadsrondweg Zuid/Zeemanstraat. Niemand raakte gewond. De bestuurder, een 29- jarige inwoner van Gorredijk, wilde bij de verkeerslichten optrekken toen hij vlammen onder de motorkap vandaan zag komen. De brandweer bluste het vuur. Rijkswaterstaat bestreed het ijswater op het wegdek met zout. De auto werd weggetakeld door een bergingsbedrijf.

Sneek: controle autogordels
Op donderdag werd tussen 10.00 uur en 16.30 uur een gerichte autogordelcontrole uitgevoerd op de Lemmerweg. Er werden 19 processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel. Daarnaast werd een automobilist bekeurd voor het rijden door rood licht.

Bolsward: snelheidsovertreding
Op donderdag werd rond 14.45 uur op de rijksweg A7 het rijbewijs ingevorderd van een automobilist omdat hij 53 km/u te snel reed. De verdachte, een 32- jarige inwoner van Purmerend reed 173 km/u waar een maximumsnelheid van 120 km/u geldt.

Leeuwarden: aanhouding drie verdachten
Op donderdagmiddag, 13.50 uur werden drie verdachten aangehouden aan het Oostergoplein na een accijnscontrole door de douane. De douane stelde een onderzoek in naar de meegevoerde goederen in het Poolse voertuig. De drie verdachten, een 19- jarige vrouw, en twee mannen van 20 en 28 jaar, allen inwoners van Wroclaw (PL) hadden waarschijnlijk winkeldiefstal gepleegd. De aanwezige parfums en kleding vertegenwoordigden een gezamenlijke waarde van ongeveer 600,--. De verdachten werden voorgeleid en ingesloten.

Leeuwarden: letsel door val van fiets
Woensdagmiddag raakte een 72- jarige inwoonster van Leeuwarden gewond nadat zij aan het Zevenblad van haar fiets viel. Het slachtoffer bleef met haar jas achter het zadel hangen en viel. De ambulance bracht haar met heupletsel naar het MCL.

Noordwolde: aanrijding met letsel
Op donderdag rond 17.30 uur raakten twee fietsers gewond toen ze aan de Noorderweg in botsing kwamen met een brommobiel. Een 20- en een 21- jarige, beide inwoonsters van Leeuwarden, werden door politieagenten naar de eerste hulp van het MCL gebracht met beenletsel. De slachtoffers kwamen vanuit de richting Camstraburen en reden richting Noorderweg. De bestuurder van de brommobiel (gegevens onbekend) kwam vanaf de Noordersingel en ging richting Noorderweg. Mogelijk belemmerde een voorbijrijdende stadsbus het zicht.

Noordwolde: aanrijding met letsel
Donderdag rond 17.30 uur raakte een vrouw gewond tijdens een aanrijding met twee personenautos op de Industriestraat. Het slachtoffer, een 33- jarige inwoonster van Noordwolde werd per ambulance met nek- en rugklachten naar de Tjongerschans te Heerenveen gebracht. Het slachtoffer had geen voorrang verleend op de kruising Industriestraat Nijverheidsstraat. Ze reed op de Industriestraat, richting Nijverheidsstraat en wilde op de Industriestraat een inrit in. De andere automobilist, een 23- jarige inwoner van Noordwolde reed over de Nijverheidsstraat, richting Industriestraat. Beide voertuigen raakten beschadigd en werden weggesleept door een takelbedrijf.

Katlijk: aanrijding met letsel
Donderdagmiddag omstreeks 16.30 uur, raakte een fietser gewond op de Schoterlandseweg toen hij geschept werd door een personenauto. Het slachtoffer, een 80- jarige inwoner van Ter Idzard werd per ambulance naar de Tjongerschans gebracht. De fietser was ter hoogte van de kruising met de Bischopswei zonder uitkijken de weg overgestoken. De automobiliste, een 24- jarige inwoonster van Nieuwehorne probeerde uit te wijken maar kon een aanrijding niet voorkomen. Het slachtoffer vloog volgens een getuige, een 45- jarige inwoonster van Oudehorne ongeveer tien meter door de lucht. Bureau Ongevallenanalyse stelde een onderzoek in.

Leeuwarden: mishandeling met letsel
Op donderdag rond 16.00 uur liep een 32- jarige Leeuwarder snijwonden op na een vecht- steekpartij aan de Groningerstraatweg waarbij een van de twee verdachten een mes had gebruikt. Het slachtoffer, een 32- jarige Leeuwarder werd voor steekwonden in handen en rug behandeld in het ziekenhuis. De andere verdachte, een 44- jarige inwoner van Amsterdam was na de vechtpartij weggereden in zijn auto. Hij werd aangehouden aan de Hooidollen. Het steekwapen werd niet gevonden. De toedracht van de vechtpartij is nog niet duidelijk. Beide verdachten werden ingesloten.

Drachten: onder invloed
Donderdag werd om 21.00 uur een automobilist gecontroleerd aan de Uithof. De bestuurder, een 32- jarige inwoner van Drachten had gedronken. Op het bureau blies de verdachte 305 ug/l. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Heerenveen: snelheidsovertreding
Donderdagavond werd rond 21.00 uur een automobilist aangehouden die op de A7 een snelheidsovertreding had gemaakt. De verdachte, en 38- jarige inwoner van Noordwolde reed 50 km/u te snel op een locatie waar een maximumsnelheid geldt van 120 km/u. Hij ontving een schikkingsvoorstel van 300,--.

Bolsward: aanrijding met letsel
Op donderdag raakte rond 14.50 uur een fietser gewond aan de Tjerkwerderweg tijdens een aanrijding met een personenauto met aanhanger. Het slachtoffer, een 13- jarige inwoonster van Workum werd met hoofdletsel naar het Antoniusziekenhuis te Sneek gebracht. Zij kon na behandeling weer naar huis. De automobilist, een 59- jarige inwoner van Exmorra, reed volgens getuigen na een inhaalmanoeuvre te snel naar rechts. Het slachtoffer maakte deel uit van een grote groep fietsers. Tijdens de aanrijding fietste het slachtoffer met twee andere fietsers gedrieën naast elkaar. Ze werd geraakt door de autospiegel van de personenauto en door de aanhangwagen.

Leeuwarden: aanrijding onder invloed
Vrijdag kwam rond 03.50 uur een automobilist tot stilstand in een tuin aan de Van Heemstrastraat. De bestuurder, een 51- jarige Leeuwarder had te veel gedronken en reed zonder rijbewijs. Aan het bureau blies de man 1.090 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 14 uren.

Leeuwarden: aanrijding met veel schade
Donderdagavond, rond 20.30 uur veroorzaakte een automobilist veel schade aan het Zuidvliet doordat hij veel te hard reed. De verdachte, een 20- jarige inwoner van Seedorf (D) wilde een auto voorbij rijden die over het Vliet in de richting van de Vlietsterbrug reed. Deze automobilist, een 20- jarige Leeuwarder zocht een parkeerplaats aan de zuidzijde van het Vliet. De auto van de verdachte raakte deze auto waardoor die daarna een geparkeerde auto raakte. De geparkeerde auto kwam via een lantaarnpaal vlak bij een woning aan het Vliet tot stilstand. De auto was total loss. De verdachte ramde vervolgens een tweede geparkeerde auto waarbij die auto aan de achterzijde zwaar beschadigd werd. Deze auto schoof tegen een derde geparkeerde auto aan die vervolgens half uit het parkeervak schoof en door een lantaarnpaal tegengehouden werd. De lantaarnpaal raakte beschadigd. De voorwielen van de auto van de verdachte waren afgebroken en de auto lekte olie en koelvloeistof. De weg werd ruim drie uren afgesloten voor alle verkeer. De beschadigde voertuigen werden door een bergingsbedrijf weggetakeld. Het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân heeft een onderzoek uitgevoerd.

Kollumerzwaag: woninginbraak
Tussen donderdag 17.00 uur en vrijdag 00.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Tsjerkestrjitte waarbij beeld- en geluidsapparatuur werd gestolen. Men kwam binnen door een uitzetraam te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 24- jarige inwoner van Kollumerzwaag.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 13-12-2002 '


Lees ook