Korps: Friesland, plaats: Fryslân 14-03-2003
Politieberichten van 13/3 (13.00 uur) t/m 14/3 (07.00 uur)

Leeuwarden: heler en winkeldief aangehouden
Naar aanleiding van de aanhouding van een zestal verdachten in de maanden december 2002 en januari 2003 (zie hiervoor ook de politieberichten van 27/1 (13.00) t/m 28/1 (07.00) heeft de politie 25 februari een 25-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte bekende zich schuldig te hebben gemaakt aan heling van gestolen goederen. Bij een huiszoeking op dezelfde dag bij de heler werd een grote hoeveelheid goederen in beslag genomen. Een gedeelte van deze goederen is inmiddels geretourneerd aan de rechtmatige eigenaren, een ander gedeelte was inmiddels verkocht op rommelmarkten. Nader onderzoek leidde tot de aanhouding van een 30-jarige inwoner van Drachten. Deze verdachte pleegde het afgelopen halfjaar op grote schaal diefstallen uit vrijwel alle bouwmarkten in Leeuwarden. Een groot gedeelte van de gestolen goederen werd bij de huiszoeking aangetroffen en is inmiddels teruggebracht naar de eigenaren. Het ging voornamelijk om hang- en sluitwerk van de duurdere merken. Ook ging het om verf, kwasten, kitmateriaal, deurknoppen, elektrisch schakelmateriaal en handgereedschap. Zowel de heler als de verdachte uit Drachten zijn, na het opmaken van proces-verbaal, inmiddels weer op vrije voeten gesteld.

Drachten: rijden tijdens ontzegging
Donderdag omstreeks 11.05 uur werd op de Knobben een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Drachten, bleek een ontzegging van de rijbevoegdheid te hebben, dit liep tot 19 mei 2003. Het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd en tevens werd zijn auto in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Eagum: diefstal auto
Van woensdag op donderdag werd vanaf de Master Wybrensdyk een personenauto, merk Peugeot 205, kleur zwart, voorzien van het kenteken XV-98-TK gestolen. De auto stond op het erf bij een woning. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Eagum, heeft aangifte gedaan.

Joure: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 13.20 uur werden twee winkeldieven aangehouden in een winkel aan de Roggemolenstraat. Toen de verdachten, een 21-jarige inwoner van Heerenveen en een 18-jarige inwoonster van Joure, de winkel verlieten, ging het alarm af. Het personeel ging achter de verdachten aan, die het op een lopen zetten. Het personeel kon de vrouwelijke verdachte aanhouden. Zij werd meegenomen naar de winkel. Even later kwam de man ook weer naar de winkel en wilde kennelijk zijn kompaan weer meenemen. Op dat moment was de politie reeds gearriveerd. Een medewerkster van de winkel, een 21-jarige inwoonster van de Knipe, deed aangifte. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. De man verzette zich bij zijn aanhouding hevig en werd geboeid overgebracht. Bij de verdachten werden geen gestolen goederen meer aangetroffen. Het is niet duidelijk wat er uit de winkel is meegenomen. Vermoedelijk is het gestolene op de vlucht weggegooid. Na verhoor zijn de verdachten weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: zolder ingestort
Donderdag omstreeks 14.20 uur raakte een 58-jarige inwoner van Leeuwarden in zijn woning aan de Staniastate gewond door het instorten van de zolder van de bijkeuken. De man was in de bijkeuken toen de zolder het begaf en voor een gedeelte op de man terechtkwam. De oorzaak van de breuk is niet bekend. De man liep een hoofdwond op en werd voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: woningbrand
Donderdag omstreeks 14.15 uur werd op de Cambuurstraat een patrouille aangeroepen door een vrouw, die mededeelde dat haar woning in de brand stond. Direct daarop werd de brandweer gewaarschuwd. Het bleek dat de vrouw, een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden, in haar woning aan de Cambuurstraat een brandende kaars in de vensterbank had staan. Op een gegeven moment trok zij de gordijnen dicht om een beter zicht op de computer te hebben, waarbij de kaars in de vensterbank over het hoofd werd gezien. De gordijnen vatten daarop vlam. Een bluspoging hielp niet, waarop de vrouw naar buiten liep, waarop dat moment juist een politieauto passeerde. De brandweer heeft het vuur geblust. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De woonkamer liep brandschade op. Hoe groot deze is, is niet bekend.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Donderdag omstreeks 15.35 uur werd op de Tuinen een 23-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden ter zake dealen. Bij zijn aanhouding werden 7 XTC-pillen gevonden, die in beslag werden genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Bij fouillering aan het bureau werden nog eens vijf wikkels ( bijna 2 gram) met vermoedelijk cocaïne gevonden. Ook de cocaïne werd in beslag genomen. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Joure/Lemmer: verkeerscontrole
Donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur werden in Joure (Geert Knolweg en Harddraversweg) en Lemmer (Sluisdijk) verkeerscontroles gehouden, waarbij met name werd gelet op het dragen van de autogordel, alcoholgebruik en andere verkeersovertredingen. In totaal werden 59 bekeuringen uitgeschreven. 45 voor het niet dragen van de autogordel, 4 voor het niet handsfree bellen, 1 voor het rijden tijdens een rijverbod, 8 voor het overschrijden van de maximumsnelheid en 1 voor een verkeerde inhaalmanoeuvre. In Lemmer werd van twee bestuurder het rijbewijs ingevorderd daar zij in een 30 kilometer zone reden met een snelheid van 84 en 103 kilometer per uur.

Leeuwarden: snelheid
Donderdag omstreeks 20.00 uur werd op de Groningerstraatweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Twijzelerheide, reed met een snelheid van 105 kilometer per uur, terwijl aldaar 50 was toegestaan. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Drachten: inbraak woning
Donderdagavond werd ingebroken in een woning aan de Stal. Door verbreking van een ruit aan de achterzijde kwam men binnen. Uit de woning werden een mobiele telefoon, een oplader voor een mobiele telefoon, een digitale videocamera en een klein geldbedrag weggenomen. De 31-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Sonnega: mishandeling
Donderdag omstreeks 21.30 uur werd in de kantine van het AZC aan de Pieter Stuyvesantweg een 27-jarige bewoner mishandeld door een 22-jarige medebewoner. Het slachtoffer had kantinedienst. De verdachte vroeg om een tafeltennisbal en wilde hier geen borg (wat gebruikelijk is) voor betalen. Hierover ontstond ruzie en het slachtoffer kreeg van de verdachte verschillende klappen en meerde kopstoten. Ook sloeg de verdachte met een stoel. Het slachtoffer liep verschillende verwondingen op aan het gezicht en de borst. De man heeft aangifte gedaan. De verdachte werd even later op het AZC aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. Na het opmaken van een proces-verbaal zal de verdachte in de loop van vandaag weer in vrijheid worden gesteld.

Leeuwarden: geheime zender
Donderdag omstreeks 21.10 uur werd in samenwerking met de radiocontroledienst in de 2e Koestraat een geheime zender uit de lucht gehaald. De zender zond uit onder de naam Greenpeace. Tegen de man, een 36-jarige inwoner van Leeuwarden, die de knoppen bediende werd proces-verbaal opgemaakt. De zender met toebehoren werd in beslag genomen. De verdachte kreeg een boete van 1100.-

Hurdegaryp: onder invloed
Vrijdag omstreeks 00.30 uur werd op de Burgemeester Drijberweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Burgum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 390 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Beetsterzwaag: onder invloed
Vrijdag omstreeks 01.40 uur werd op de Hoofdstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Gorredijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 325 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Leeuwarden: lastige man
Vrijdag omstreeks 01.45 uur zag een patrouille dat een man tegen de deur van een horecagelegenheid aan het Zaailand stond te schoppen. De man werd hierop aangesproken en gelijktijdig kwam een medewerker van de horecagelegenheid, een 30-jarige inwoner van Stiens, naar buiten met de mededeling dat de man een aantal klanten voor de zaak had bedreigd met een mes. Hierop werd de man als verdachte aangehouden. Het mes werd bij hem aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Hij werd geboeid overgebracht. De verdachte was bij de zaak gekomen toen deze reeds gesloten was. Hij had hierop tegen de deur gebonsd. Een aantal gasten was daarop naar buiten gegaan, waarop de verdachte hen begon te slaan en te bedreigen met een mes. De gasten zijn daarop weer naar binnengegaan en lieten de verdachte buiten staan. De verdachte is ingesloten.

Oosterwolde: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.10 uur werd op de Vossenhaer een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Oosterwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 895 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 11 uren. Tevens werd het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Heerenveen: onder invloed
Vrijdag omstreeks 03.40 uur werd op de K.R. Poststraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 250 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Drachten: inbraak woning
Donderdag tussen 20.00 en 23.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Moezel. Een raam aan de achterzijde werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een jas, een tas met sleutels en ongeveer 100 euro weggenomen. De 36-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdag omstreeks 04.00 uur werd een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, in een horecagelegenheid aan de Nieuwestad geslagen door een 19-jarige inwoner van Leeuwarden. Wat de reden van de mishandeling is geweest, werd niet duidelijk. Het slachtoffer liep verwondingen op aan het gezicht en heeft aangifte gedaan. De verdachte kon ter plaatse worden aangehouden en werd overgebracht naar het bureau. De verdachte is ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Vrijdag omstreeks 04.45 uur werd op de Nieuweburen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben, Aan het bureau blies de bestuurder 305 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Houtigehage: doorrijden na aanrijding
Vrijdag omstreeks 00.05 uur vond op de Ds. Visscherwei een aanrijding plaats tussen een bestelauto en een personenauto. De bestuurster van de bestelauto, een 28-jarige inwoonster van Houtigehage reed in de richting Rottevalle. Uit tegenovergestelde richting naderde een personenauto, die bestuurd werd door een 22-jarige inwoner van Houtigehage. De bestuurder van deze auto slingerde nogal en botste met zijn auto tegen de zijkant van de bestelauto. Na de aanrijding reed de bestuurder met hoge snelheid door zonder zijn identiteit bekend te maken. De bestuurder van de personenauto werd uiteindelijk thuis aangetroffen. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 635 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 14-03-2003 '
Lees ook