Korps: Friesland, plaats: Friesland 14-06-2002
Politieberichten v an 13/6 (13.00) tot 14/6 (07.00)

Leeuwarden: diefstal elektriciteit
Donderdagmiddag ontdekten medewerkers van Essent dat in een woning aan de Sacrementsstraat illegaal stroom werd afgetapt. De bewoner, een 20-jarige man, was wegens wanbetaling de dag daarvoor afgesloten van gas en elektriciteit. Hij had nu via een verlengsnoer stroom afgetapt vanuit een gezamenlijke kelderberging. De bewoner werd aangehouden en verhoord ter zake diefstal van stroom.

Joure: brandstichting
Vrijdagochtend omstreeks 00.30 uur werd een 54-jarige bewoner van de Westermarwei wakker; hij rook een brandlucht. Hij zag dat de duiventil in de tuin achter de woning in brand stond. Hij bluste zelf de brand. Hoe groot de schade is moet vandaag nog nader bekeken worden. Het gaat om brandstichting. Om 01.45 uur is een 28-jarige man uit Joure als verdachte aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Over de aanleiding tot de aanhouding kunnen nog geen mededelingen gedaan worden.

Leeuwarden: auto-inbrekers aangehouden
Onder de ogen van surveillerende politiemensen werd donderdagmiddag omstreeks 17.50 uur ingebroken in een personenauto op de Amelandsdwinger. Twee Leeuwarders van 30 en 34 jaar konden ter plaatse worden aangehouden. Eén van hen had op dat moment de autoradio al uit de auto gestolen. De eigenaar, een 28-jarige man uit Leeuwarden, deed aangifte. Bij onderzoek in de omgeving bleek in de Doelestraat ook een auto opengebroken. Ook hier worden de twee van verdacht. De eigenaar, een vrouw uit Leeuwarden, moet nog aangifte doen. Beide verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek

Dokkum: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.30 uur vond op de Wettermune een aanrijding plaats tussen een auto en een bromfiets. Een 33-jarige vrouw uit Veenwouden reed met haar bromfiets vanaf een eigen terrein de rijbaan op. Ze had daarbij een 19-jarige automobilist uit Dokkum, die juist over de rijbaan van de Wettermune passeerde, over het hoofd gezien. De automobilist is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Ysbrechtum: aanrijding met letsel
Donderdagmiddag omstreeks 14.50 uur vond op de Kleasterwei een ongeval plaats tussen een fiets en een personenauto. Een 77-jarige man uit Tirns had juist een krant bezorgd aan de linkerzijde van de weg en wilde de rijbaan oversteken om verder te fietsen. Juist op dat moment passeerde een automobilist, een 23-jarige man uit Easterlittens. De autobestuurder probeerde nog door remmen en uitwijken een aanrijding te voorkomen. Helaas zonder resultaat. De fietser ging over de motorkap, tegen de voorruit en kwam op het dak. De auto kwam in de berm, half boven de sloot, tot stilstand. De fietser is met een beenbreuk en een hoofdwond overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Leeuwarden: lekkende lading
Donderdag omstreeks 11.00 uur kreeg de politie een melding dat op de kruising Aldlansdyk/H. Dunantstraat/Rietgras een vrachtwagen stond met lekkende lading. In het laadruim bleek een van de drie tonnen een witte substantie te bevatten. Deze ton was omgevallen. Hierop is de brandweer ingeschakeld. Na een milieuonderzoek bleek de witte substantie een toevoegingmiddel voor shampoo te zijn. De brandweer heeft het wegdek en de vrachtwagen, bestuurd door een 24-jarige inwoner van Wehl, schoongemaakt.

Leeuwarden: te snel
Tijdens een snelheidscontrole met de lasergun op de Aldlansdyk, donderdag omstreeks 12.00 uur, werd bij een 34-jarige automobiliste uit Londen een snelheid geconstateerd van 83 km per uur, terwijl 50 is toegestaan. De vrouw kreeg een bekeuring van 115 euro. Zij verklaarde dat zij in de veronderstelling verkeerde dat de maximumsnelheid in Nederland werd aangegeven in mijlen in plaats van in kilometers.

Sneek: huisvredebreuk
Donderdagavond omstreeks 21.45 uur is in een woning aan de Franekervaart een 40-jarige man aangehouden. Hij was kort daarvoor deze woning tegen de wil van de bewoonster, een 42-jarige vrouw, binnengedrongen. De bewoonster was haar huis uitgevlucht. De verdachte werd in de woning aangetroffen. Hij wilde niet meewerken. Hij werd geboeid naar het politiebureau gebracht. Ook daar wilde hij niet meewerken. Hij probeerde een politieman te bijten, wilde hij vechten en beledigde politiemensen. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Makkum: aanvaring onder invloed
Donderdagavond omstreeks 23.00 uur vond een aanvaring plaats in de Vissershaven. Een charterschip raakte bij het afmeren een reeds voor de wal liggend schip. Er was geringe schade. De schipper, een 30-jarige man uit Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 810 ug/l. Tegen de schipper wordt proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed
Afgelopen avond nacht zijn meerdere bestuurders betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd, plaats van controle, verdachte, alcoholgehalte, rijverbod en bijzonderheden:

Vrijdag 02.10 uur, Hugo de Grootstraat in Sneek, 39-jarige vrouw uit Sneek, 455 ug/l, 4 uur rijverbod

Vrijdag 01.25 uur, Rijksweg A7 ter hoogte van terwispel, 65-jarige man uit Vledderveen, 530 ug/l, 5uur rijverbod

Vrijdag 01.15 uur, Boekweitpaed in Ureterp, 49-jarige man uit Ureterp, 425 ug/l, 4 uur rijverbod

vrijdag 01.00 uur, Saturnusweg in Leeuwarden, 36-jarige man uit Leeuwarden, 740 ug/l, rijverbod van 8 uur, rijbewijs ingevorderd

Bureau Communicatie: 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 14-06-2002 '
Lees ook