Korps: Friesland, plaats: Friesland 15-06-2002
Politieberichten van 14/6 (13.00 uur) tot 15/6 (13.00 uur)

Grote verkeerscontrole
Vrijdag tussen 15.00 en 21.30 uur is op de A32 een grote verkeerscontrole gehouden. Het verkeer in beide richtingen werd gecontroleerd. Op de parkeerplaatsen ter hoogte van Akkrum en Wirdum waren controleplaatsen ingericht. Het verkeer werd met 14 motorrijders van de weg gehaald en naar de controleurs gebracht. Niemand hoefde lang te wachten. De gecontroleerde automobilisten waren over het algemeen zeer positief over de controle.
De controle werd uitgevoerd door ongeveer 80 medewerkers: diverse diensten van de politie Friesland in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee, de KLPD, de douane, de Rijksverkeersinspectie en 3VO. In totaal werden zon 440 voertuigen gecontroleerd, waaronder 32 vrachtautos. Ongeveer 100 bekeuringen en processen-verbaal werden uitgeschreven.
Doordat met motorrijders werd gewerkt konden ook rijdende overtredingen bekeurd worden. Twee bestuurders kregen een bon voor het bellen met de GSM en drie voor bumperkleven.
s Middags werd met radar tevens de snelheid gecontroleerd. s Avonds gebeurde dit met de laser gun. 22 bestuurders reden te hard. De hoogste klokte 206 km/h. Vier rijbewijzen werden wegens te hard rijden ingevorderd.
Bij twee bestuurders van bestelautos werd rode diesel in de tank aangetroffen. Twee automobilisten reden op gas, terwijl ze voor benzine geregistreerd stonden.
Drie voertuigen bleken niet te zijn verzekerd. In twee gevallen werd de auto zelfs in beslaggenomen en afgesleept.
Een Franse vrachtwagenchauffeur had te weinig rusttijd gehad en kreeg een rijverbod. Daarnaast moest hij een boete betalen van 1100 euro. Een greep uit de overige overtredingen: geen rijbewijs kunnen tonen 10x, geen APK 7x, te zware of verkeerde belading 5x, niet dragen van gordel 10x, gladde band 5x, verlichting 12 x.
Naast verkeersovertreders werden ook drie bestuurders gecontroleerd die nog in het opsporingsregister stonden. Eén van hen mocht direct zijn openstaande boete betalen; twee andere kregen nog de kans hoger beroep aan te tekenen.
Al met al kan worden gesproken van een geslaagde controle. Uit de resultaten blijkt wel dat deze controles nodig zijn. Positief is dat onder de 440 bestuurders niemand is betrapt voor het rijden met teveel drank op.

Rijs: aanrijding met letsel
Donderdagavond omstreeks 19.25 uur vond op de Marderleane een aanrijding plaats tussen een bromfietser en een auto. Een 55-jarige man uit Leeuwarden reed met zijn terreinauto over de Marderleane. Bij een camping wilde hij het terrein van de camping oprijden. Om daar te komen moest hij een fietspad oversteken. Dit fietspad ligt tussen de rijbaan en de camping en wordt omzoomd door bomen. Het uitzicht ter plaatse is slecht. Op het moment dat hij het fietspad overstak, naderde gezien zijn rijrichting, van links een bromfietser, een 17-jarige jongeman uit Nijemirdum. Doordat de automobilist de voorzijde van zijn voertuig richting ingang camping had gestuurd en dus half op het fietspad stond was een aanrijding onvermijdelijk. De bromfietser schampte de "bullbar" van deze terreinauto en viel via de motorkap op de grond. Tijdens zijn val raakte hij een liggende boomstam die als afscheiding diende. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek Daar kon hij s avonds na behandeling weer naar huis. Door het Bureau Ongevallenanalyse wordt zowel ter plaatse als aan de bromfiets nog een technisch onderzoek uitgevoerd.

Leeuwarden: inbraak scholen
Vrijdagochtend omstreeks 02.30 uur is ingebroken in een school aan de Melkemastate. Men kwam binnen door een ruit in te slaan. Er werden twee computers gestolen. Een 33-jarige man uit Berlikum deed namens de school aangifte.
Zaterdagochtend omstreeks 04.40 uur werd ingebroken in een school aan de Coopmansstraat. Hier was een raam geforceerd en was vermoedelijk één computer meegenomen. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Nijhuizum: inbraak kampeerboerderij
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een kampeerboerderij in Nijhuizum. Men kwam binnen door een raam open te breken. De gehele boerderij werd doorzocht. Er werd onder andere een koffiezetapparaat, een brandblusser, twee kachels en lampen meegenomen. Een 68-jarige man uit IJlst deed aangifte van de inbraak.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 18.00 uur vond op de kruising Burgemeester Falkenaweg en de Jan Mankeslaan een aanrijding plaats tussen een bromfiets en een auto. Een 53-jarige vrouw uit Amsterdam reed met haar auto vanaf de Jan Menkeslaan de kruising op en verleende geen voorrang aan de bromfietser een 17-jarige jongen uit Heerenveen. De bromfietser en de 19-jarige duopassagiere kwamen ten val. Alleen de bromfietser raakte gewond. Hij is met beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Door het Bureau Ongevallenanalyse is een onderzoek ingesteld. De bromfiets bleek opgevoerd te zijn.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Vrijdagavond omstreeks 18.50 uur reed een 35-jarige man uit Heerenveen met zijn bestelauto vanaf de Huismanstraat de kruising met de Dalhuijsstraat op. Hij zag daarbij een bromfietser die van rechts kwam over het hoofd. De bestuurder van de bromfiets, een 17-jarige jongeman uit Heerenveen, en zijn 18-jarige passagiere, eveneens uit Heerenveen, kwamen ten val. Het meisje kwam er vanaf met een wondje aan de knie. De bromfietser is met vermoedelijk een beenfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Ook hier wordt door het Bureau Ongevallenanalyse een onderzoek ingesteld

Franeker: poging diefstal autos
Tussen dinsdag en vrijdag is bij een garagebedrijf aan de Edisonstraat geprobeerd vier autos te stelen. Van één auto werd het portierslot vernield, maar is het niet gelukt de auto open te krijgen. Bij drie andere autos lukte dat wel. Het stuur, de stuurpen en de binnenverlichting is in alle gevallen vernield. De schade is duizenden euros. Een 27-jarige man uit Franeker deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: vechtpartij en bedreigingen in pizzeria Vrijdagavond vonden vernielingen en bedreigingen plaats in een pizzeria aan de Voorstreek. Omstreeks 21.30 uur kwamen 8 a 10 mannen de zaak binnen. Met knuppels werd een vitrine en meubilair vernield. Ook zou er gedreigd zijn met messen en een vuurwapen. Nog voor de komst van de politie was de groep alweer vertrokken. Door de politie is de wijde omgeving afgezocht, maar de verdachten werden niet meer aangetroffen. De personeelsleden van de eetgelegenheid waren zeer geschrokken, maar bleven ongedeerd. Vandaag, zaterdag, wordt het onderzoek naar de aanleiding en de daders voortgezet. De eigenaar, een 27-jarige man uit Drachten, deed aangifte.

Leeuwarden: zware mishandeling
Vrijdagavond heeft een vechtpartij plaats gevonden in en voor een woning aan de Koerierstersespel. Omstreeks 22.55 uur kwamen drie mannen bij de aangever, een 37-jarige man, zijn woning binnen. Volgens aangever waren ze alle drie in het bezit van een mes. De drie zijn door de aangever en een vriend die op bezoek was, een 35-jarige man uit Leeuwarden, het huis uitgezet. Buiten zou de vriend door én of meer van die mannen geslagen zijn en gestoken zijn met een mes. De vriend had hierdoor steekwonden in de nek en de arm. Hij is overgebracht naar het MCL-Zuid. Zowel door de bewoner als door de vriend is aangifte gedaan. De aanleiding zou mogelijk een wraakactie zijn in verband met een onenigheid in een horecabedrijf in Leeuwarden eerder die dag.
Zowel bij deze mishandeling als bij de bedreigingen in de pizzeria (zie hierboven) zijn door de politie enkele getuigen gehoord. Toch heeft de politie behoefte aan meer informatie en hoopt dat ook andere getuigen zich nog melden.

Leeuwarden: inbraak sportcomplex
Zaterdagochtend omstreeks 01.30 uur is ingebroken in een sportcomplex aan De Fennen. Men kwam binnen door het open wrikken van een nooddeur. Het is niet bekend of er iets vermist wordt. Wel heeft een getuige gezien dat rond deze tijd twee mannen met een doos wegrenden bij de sporthal. Er moet nog aangifte gedaan worden.

Gorredijk: inbraak apotheek
Afgelopen nacht omstreeks 02.00 muur is ingebroken in een apotheek aan de Lijnbaan. Men kwam binnen door een ruit te vernielen. Het is nog niet bekend wat er weg is. De 33-jarige eigenaresse uit Gorredijk deed aangifte.

Drachten: eenzijdig ongeval met letsel
Vrijdagavond omstreeks 22.20 uur vond een ongeval plaats op de Wimerts. Een 16-jarige jongeman uit Drachten reed met zijn bromfiets een bocht in en wilde remmen. Doordat hij in de bocht zat en het wegdek glad was, verloor hij de controle over de bromfiets en ging onderuit. Hij liep verwondingen aan het hoofd op. Hij droeg geen helm. Hij is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Oudehaske: auto insloot, bestuurder onder invloed Zaterdagochtend omstreeks 06.00 uur reed een 21-jarige man uit Heerenveen met zijn auto in de sloot naast de Nije Fjildwei. De bestuurder was zelf uit de auto gekomen. Hij bleek onder invloed. Aan het bureau blies hij 730 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal, een rijverbod van 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Rijden onder invloed
Afgelopen avond en nacht zijn de volgende bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van drank: (achtereenvolgens tijd en plaats van controle, verdachte, uitslag ademanalyse, uren rijverbod en bijzonderheden)

Vrijdag 21.10 uur, Rijksweg 354 in Scharnegoutum, 49-jarige man uit Hoorn NH, 330 ug/l, 2 uur rijverbod;

Vrijdag 16.45 uur, Noorderend in Drachten, 39-jarige man bromfietser uit Marum, 825 ug/l, rijverbod 10 uur, verdachte was met zijn bromfiets ten val gekomen;

Zaterdag 01.00 uur, Grettingalaan te Harlingen, 47-jarige man uit Harlingen, 715 ug/l, rijverbod 7 uur, rijbewijs werd ingevorderd;

Zaterdag 01.00 uur, Kempenaersplein te Heerenveen, 27-jarige man uit Heerenveen, 760 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd;

Zaterdag 02.00 uur, 35-jarige man uit Stiens, 720 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd.

Naast het rijverbod en de eventuele invordering wordt tegen deze bestuurders ook proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed.

Bureau Communicatie: 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 15-06-2002 '
Lees ook