Korps: Friesland, plaats: Fryslân 16-07-2002
Politieberichten van 15/7 (13.00 uur) t/m 16/7 (07.00 uur)

Leeuwarden: diefstal bromfiets
Maandag tussen 08.00 en 12.55 uur werd aan de Molenstraat een bromfiets gestolen van een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, die aangifte deed. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de bromfiets was weggenomen door twee mannen, 24 en 38 jaar, beiden uit Leeuwarden. De verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. De bromfiets werd aangetroffen in de Cronenburgstraat. De bromfiets werd in beslag genomen. Tegen de beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld.

Akkrum: diefstal buitenboordmotor
Afgelopen weekend werd vanaf een rubberboot, die lag afgemeerd in het water aan de Himdyk een buitenboordmotor gestolen. De buitenboordmotor, merk Honda, grijs van kleur, 8,5 pk was met een staalkabel en slot vastgemaakt. Het slot werd doorgeknipt. Ook de brandstoftank van 15 liter werd meegenomen. De eigenaar, een 51-jarige inwoner van Akkrum, heeft aangifte gedaan.

Dokkum: vernieling caravan
Maandag tussen 00.05 en 06.00 uur werd een tourcaravan, merk Wilk, die stond geparkeerd aan de Strobosserweg totaal vernield. De eigenaar, een 51-jarige inwoner van Dokkum, had de caravan te koop staan. De ramen werden vernield en de inventaris werd naar buiten gegooid. In de caravan werden de wanden en kast beschadigd. Een groene gasfles werd weggenomen. De eigenaar heeft aangifte gedaan. De politie vraagt eventuele getuigen om zich te melden.

Leeuwarden: ruzie
Maandag omstreeks 14.35 uur kreeg in de Ayttasteeg 48-jarige inwoner van Leeuwarden ruzie met een aantal personen. Waarover de ruzie precies was ontstaan, werd niet duidelijk. De Leeuwarder verdedigde zich met pepperspray en gooide een fiets van een omstander op de grond. Deze fiets werd hierdoor beschadigd ( stuur en voorwiel). De eigenaar van de fiets, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan van vernieling. De man, die de spray had gebruikt werd even later in de parkeergarage aan het Zaailand aangehouden, alwaar ook de twee andere mannen, 18 en 19 jaar, beiden uit Leeuwarden, waarmee hij ruzie had gekregen, werden aangehouden. Allen werden overgebracht naar het bureau. De pepperspray werd in beslag genomen. Tegen de verdachten werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werden zij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak auto
Van zondag op maandag werd ingebroken in een bestelauto, die geparkeerd stond op de Gounodstraat. De deur aan de passagierskant werd opengebroken. Uit de auto werden een boormachine, twee accuboren en een boormachine met regelbaar toerental weggenomen. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Harlingen: geluidsoverlast
Maandag omstreeks 16.00 uur kwam er een melding van geluidsoverlast binnen vanuit een woning aan de Prinses Margrietstraat. De bewoner, een 22-jarige inwoner van Harlingen, had te muziek te hard staan, terwijl de ramen en deuren openstonden. De man kreeg een waarschuwing en hem werd medegedeeld dat bij herhaling de geluidsapparatuur in beslag genomen zou worden. Een half uur later kwam weer een melding binnen van geluidsoverlast. De bewoner hierop aangehouden en een bekeuring gegeven. De geluidsapparatuur ( stereotoren met versterker) werd in beslag genomen.

Sneek: aanrijding
Maandag omstreeks 16.00 uur zag een patrouille op de W. Tjaardastraat een personenauto rijden. De bestuurder van deze auto droeg geen gordel. Toen de agenten de bestuurder wilden controleren, ging deze er met hoge snelheid vandoor. De bestuurder reed de Suffridusstraat in. Hij reed daar een hofje op naar de aldaar gelegen garages. De bestuurder kon daarop niet tijdig zijn auto tot stilstand brengen en reed half door een garagedeur heen. De eigenaar van de garage, een 31-jarige inwoner van Sneek, werd ingelicht over de schade aan zijn garagedeur. De bestuurder sprong vervolgens uit de auto en ging er lopend vandoor. Ondanks een uitgebreide zoekactie, werd de man niet gevonden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: vechtpartij
Maandag omstreeks 15.50 uur kwam er een melding binnen dat er gevochten zou worden op het Burgemeester Kuperusplein. Bij deze vechtpartij waren een man of zes betrokken. De aanleiding tot de vechtpartij werd niet geheel duidelijk. De groep zou al langere tijd ruzie met elkaar hebben. Vanmiddag was het tot een uitbarsting gekomen. Over en weer waren er klappen gevallen. Ter plaatse werd een 20-jarige inwoner van Tilburg aangehouden. De man werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. Een 18-jarige inwoner van Heerenveen werd aan het bureau gehoord en daarna weer in vrijheid gesteld. In de loop van de avond werd nog een 19-jarige inwoner van Dordrecht aangehouden voor betrokkenheid bij deze vechtpartij. Ook deze verdachte werd ingesloten.

Schettens: snelheid
Maandag omstreeks 17.50 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Groningen, reed met een snelheid van 181 kilometer per uur, terwijl 120 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
Van zondag op maandag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Groningerstraatweg. Men kwam binnen door verbreking. Uit de auto werden een radio/cd-speler en 10 cds weggenomen. De eigenaresse, een 36-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Harlingen: aanrijding met lichtgewonde
Maandag omstreeks 19.30 uur reed een 20-jarige inwoner van Kimswerd met zijn bromfiets over de Stationsweg in de richting van de Spoorstraat. Op de rotonde verloor de bestuurder, waarschijnlijk door een te hoge snelheid, de macht over het stuur en reed rechtdoor. De bestuurder kwam vervolgens ten val. De jongeman klaagde over pijn in zijn rug en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Oudehaske: snelheid
Maandag omstreeks 19.55 uur werd op de Rijksweg A7 een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 43-jarige inwoonster van Amsterdam, reed met een snelheid van 170 kilometer per uur. De bestuurster kreeg een bekeuring en haar rijbewijs werd ingevorderd.

Heerenveen: onder invloed
Maandag omstreeks 23.55 uur werd op de Burgemeester Falkenaweg een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 305 ug/l. Tegen de bestuurster werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 2 uren. Verder stonden er nog twee boetes voor haar open. De boetes, 110.60 en 51.05, werden door haar betaald.

Joure: inbraak gebouw
Maandag tussen 20.00 en 20.15 uur werd ingebroken in het voormalige gebouw van de OSG Sevenwolden aan de Harddraversweg. Het gebouw is nu eigendom van de gemeente en een paar lokalen worden aan de Mattheusschool verhuurd. In één van deze lokalen was ingebroken. De ruit van het lokaal werd vernield. Uit het lokaal werden een computer, een printer en een radio weggenomen. Deze goederen werden in de sloot achter de school teruggevonden. Een medewerker van de gemeente, een 44-jarige inwoner van Joure, heeft aangifte gedaan.

Nes(gemeente Dongeradeel): aanrijding met gewonden Maandag omstreeks 23.15 uur reed een 17-jarige inwoner van de Triemen met zijn bromfiets over de Nijetsjerksterwei, komende uit de richting Oosternijkerk en gaande de richting Nes. Door nog onbekende oorzaak kwam hij met zijn bromfiets op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer en aldaar kwam hij frontaal in botsing met een bromfiets, die werd bestuurd door een 16-jarige inwoonster van Oosternijkerk. Alle twee raken gewond, evenals een 16-jarige inwoner van de Triemen, die achterop zat bij de 17-jarige bestuurder. De bestuurster werd overgebracht naar het MCL-Zuid, terwijl de beide jongens naar het ziekenhuis in Dokkum werden gebracht, De beide bromfietsen (scooters) werden totaal vernield.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 05.00 uur werd in de Wijbrand de Geeststraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Dronten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de verdachte 285 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: man neergestoken
Dinsdag omstreeks 04.40 uur werd op de Nieuwestad een 33-jarige inwoner van Stavoren neergestoken. Het slachtoffer liep een messteek op in de buik en werd overgebracht naar het MCL-Zuid, alwaar hij werd geopereerd. Het slachtoffer werd volgens getuigen belaagd door twee mannen. Volgens de getuigen hadden de twee mannen en het slachtoffer eerder die nacht bij een shoarmazaak op de Weaze ook reeds ruzie met elkaar gehad. Nadat deze ruzie was gesust, waren ze weggelopen in de richting van de Peperstraat. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. Op de Nieuwestad laaide de ruzie weer op en plotseling stak één van de verdachten met een mes op het slachtoffer in. Nadat de man was neergestoken, vluchtten de beide verdachten. Een onderzoek in de omgeving had geen resultaat. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie; 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 16-07-2002 '
Lees ook