Korps: Friesland, plaats: Fryslân 17-03-2003
Onderwerpen uitzending plysjepost 19/3

STRAATROVEN IN LEEUWARDEN
Op zondag 2 maart 2003 om 22.00 uur werd een jonge asielzoeker beroofd van 500 bij de pinautomaat van de ABN/AMRO bank aan de Bleeklaan. Nadat hij zijn pincode had ingetoetst kwamen er drie mannen om hem heen staan, waarvan eentje hem bedreigde met een pistool. Vervolgens werd het genoemde bedrag gepind en verdwenen de mannen. Op dezelfde plek werd op donderdag 6 maart 2003 een jonge studente beroofd op vrijwel identieke wijze. Nadat ze een biljet van 20 had gepind werd dit uit haar hand gerukt. Ook zij werd bedreigd met, kennelijk een vuurwapen. Zij heeft twee mannen gezien. Van beide misdrijven zijn opnames beschikbaar van de opnameapparatuur bij de bank. Deze fotos zullen in de uitzending worden getoond. Daarnaast houdt de politie er ernstig rekening mee dat ook een straatroof op dinsdag 4 maart 2003 om 04.00 uur door dit trio is gepleegd. Een man, die net een café had verlaten werd vlakbij de bibliotheek aan de Wirdumerdijk beroofd van 150. De aangever kon slechts een summier signalement verstrekken van de drie jongemannen die hem overvielen.

AANRANDING IN ZWEMBAD TE LEEUWARDEN
Op zondag 19 januari 2003 werd in zwembad De Blauwe Golf in Leeuwarden een kind zodanig onzedelijk betast door een man dat er sprake is van een seksueel misdrijf. Pas bij thuiskomst werd duidelijk dat het om een serieus seksueel vergrijp ging. Een van de moeders, die met de kinderen naar het zwembad was geweest, herkende de man die ze eerder in de buurt van de kinderen had gezien. De herkenning kon plaatsvinden aan de hand van videobeelden die bij de kassa van het zwembad worden opgenomen. In de uitzending van Plysjepost zal de foto van deze onbekende man worden getoond met de vraag om identificatie.

TEGELKRAKEN IN GORREDIJK
Op donderdag 20 februari om 02.30 uur, werd, niet voor de eerste keer, ingebroken bij lectuurzaak annex postkantooragentschap De Primeur aan de Hoofdstraat in Gorredijk. Het glas van de toegangsdeur werd met een trottoirtegel vernield en drie daders roofden de tabaksvoorraad. Ze werden echter overlopen door de eigenaar die boven de zaak woont en die wakker was geworden. De rookwaar, die al was verpakt in dekbedhoezen bleef achter in de winkel, maar naderhand miste de aangever wel voor enkele duizenden euros aan strippenkaarten en telefoonkaarten. Van de inbraak zijn videobeelden beschikbaar waarop de inbrekers te zien zijn. Op dinsdag 4 maart 2003 om 02.15 uur werd eveneens in Gorredijk voor de zoveelste maal ingebroken bij supermarkt Albert Heijn aan de Hofland. De glazen toegangsdeur werd met een trottoirtegel vernield Ook hier was de inbraak gericht op de rookwaren, maar de afgesloten rolluiken voor de vitrines verhinderden dat de tabakswaren konden worden gestolen. De politie, die snel ter plaatse was na de alarmmelding, viste achter het net want de inbrekers waren nog sneller weer vertrokken. De bewakingscameras vertoonden geen beelden omdat de video door een stroomstoring buiten werking was op het moment van de inbraak.

BEROVING TE BONTEBOK
Op dinsdag 25 februari 2003 om ongeveer 14.00 uur werd een veertienjarige jongen uit Nieuwehorne beroofd aan het Bospad onder Bontebok. Hij werd tegengehouden door een jongeman op een scooter die hem om zn geld vroeg. Toen hij dat niet kreeg begon de dader hard te slaan en raakte het slachtoffer zelfs een tijdje bewusteloos. Toen hij weer bij zinnen was, was de scooterrijder verdwenen en kwam het slachtoffer tot ontdekking dat hij 5 uit zijn beurs kwijt was. Gelukkig constateerde de huisarts dat er geen nadelige gevolgen zijn te verwachten voor het slachtoffer. De jongeman kan een goed signalement verstrekken van de dader en ook van diens scooter.

VERMISTE MAN TE HEERENVEEN
Sinds vrijdag 21 februari 2003 wordt Wim Gerrit ROEST, oud 47 jaar, vermist, nadat hij die morgen het centrum van de GGZ in Heerenveen verliet. De familie vreest het ergste omdat de man depressief en suicidaal is. De zaak is al vrij uitgebreid in de publiciteit geweest maar zonder resultaat tot nu toe. Ook zoekacties, door de familie georganiseerd, hebben nog geen resultaat gehad. Door het in de uitzending tonen van de foto en het noemen van het signalement hoopt de politie te kunnen vaststellen waar de man voor het laatst is gezien, zodat er gerichter gezocht kan worden.

DIEFSTAL TRUCK TE JOURE EN DIEFSTAL OPLEGGER TE FRANEKER In de nacht van zondag 16 op maandag 17 februari 2003 werd bij een bedrijf aan de Transportwei in Joure een rode vrachtauto (truck) van het merk Volvo, type Fh12, gestolen. De aangekoppelde oplegger werd op deskundige wijze ontkoppeld. Er is wel geprobeerd om in de oplegger in te breken maar dat is niet gelukt. Tot op heden is de vrachtauto nog niet teruggevonden. Een particulierr onderzoeksbureau heeft een beloning uitgeloofd voor aanwijzingen die leiden tot aanhouding van de daders(s). Het kenteken van de vrachtauto is BB-XR-70. Diezelfde nacht werd in Franeker in de Edisonstraat (industrieterrein) een drie-assige opllegger van het merk Pacton, kleur wit, gestolen. Deze oplegger stond los geparkeerd en was geladen met tuinmeubilair. Op 21 februari 2003 werd deze aanhanger, ontdaan van de lading, teruggevonden in Zaandijk. Hoewel er geen harde aanwijzingen zijn dat beide diefstallen in relatie tot elkaar staan houdt de politie hier toch wel ernstig rekening mee. Door het tonen van opnames van de voertuigen en de vermiste lading hoopt de politie nader zicht te krijgen op dit misdrijf.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 17-03-2003 '
Lees ook