Korps: Friesland, plaats: Friesland 18-05-2002
Politieberichten van 17/5 (13.00) t/m 18/5 (13.00)

Leeuwarden: auto-inbraak
Tussen donderdag 22.00 uur en vrijdagochtend 07.00 uur werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Huizumerlaan. Men kwam binnen via het linker zijraam. Ontvreemd werden een radio-cdspeler, een lifehammer en enkele munten. Aangifte is gedaan door een 50-jarige inwoner van Leeuwarden.

Gorredijk: auto-inbraken
Tussen donderdagavond en vrijdagochtend werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Doalhof. Men kwam binnen via het linker voorportier. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 41-jarige inwoonster van Gorredijk. Ook aan de Nijlan werd een auto-inbraak gepleegd. Het slot werd opengebroken. Gestolen werd een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner van Gorredijk. Ook aan de Morgenster werd ingebroken in een auto. Het slot van de auto werd vernield. Ontvreemd werd een radio-cdspeler. Aangifte werd gedaan door een 36-jarige inwoner van Gorredijk.

Leeuwarden: ongeval met letsel
Vrijdag omstreeks 13.45 uur vond op het Zuiderplein een aanrijding plaats. Een 55-jarige automobiliste uit Stadskanaal reed over de Zuidergrachtswal richting Zuiderplein. Een 17-jarige inwoonster van Leeuwarden reed, op haar bromfiets, over het Zuiderplein in de richting van de Wirdumerpoortsdwinger. Op de voorrangskruising verleende de vrouw uit Stadskanaal geen voorrang aan de vrouw uit Leeuwarden. Zij werd geschept en kwam ten val, evenals de eveneens 17-jarige passagiere, ook uit Leeuwarden. Beide vrouwen zijn met onbekende verwondingen overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: zakkenrollen
Vrijdag omstreeks 10.00 uur bevond zich een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden in een winkel aan de Nieuwestad. Toen ze een artikel bij de kassa wilde betalen, kwam ze erachter dat haar portemonnee, met inhoud, uit haar rugzak was gestolen. De vrouw mist, naast de portemonnee, enkele tientallen euros, een identiteitskaart en diverse bankbescheiden. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Drachten: poging zware mishandeling
Vrijdag omstreeks 17.30 uur fietste een 37-jarige inwoner van Drachten over de Uitgang in de richting van de Zuiderdwarstvaart. Net voorbij de inrit naar het ziekenhuis kwam hem een personenwagen tegemoet, met daarin twee inzittenden. Toen de auto de fietser dicht was genaderd reed de bestuurder kennelijk opzettelijk op de fietser in, om op het laatste moment weer terug te sturen. Het ging nog net goed. De fietser heeft aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: zware mishandeling
Vrijdag omstreeks 17.30 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij in een woning aan de Wismastate. Ter plaatse werden twee vechtende mannen gescheiden. De een, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, had een kleine hoofdwond en werd overgebracht naar het bureau om gehoord te worden. Aan het bureau gekomen kreeg de man het benauwd, zijn situatie verslechterde en de man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De andere man, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, is aangehouden. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Sintjohannesga: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 16.45 uur keerde een 22-jarige automobilist uit Lemmer op de Hoge Dijk. Hierbij zag hij een 25-jarige motorrijder uit Leeuwarden, die uit de richting van Rottum kwam, over het hoofd. Deze reed tegen de flank van de auto en belandde in de sloot. De motor bleef op het wegdek achter. Twee voorbijgangers, beiden afkomstig uit Heerenveen, stonden, bij de komst van de ambulance en politie, in de sloot. Zij hielden het hoofd van de motorrijder boven water. Het slachtoffer bleek drie beenbreuken te hebben en was onderkoeld. Beide voertuigen zijn afgevoerd.

Witmarsum: geen rijbewijs en onder invloed
Vrijdag omstreeks 19.15 uur zag de politie een 34-jarige inwoner van Ter Apel rijden op de A7 bij Bolsward. Hier nam hij de afslag naar Witmarsum. De man reed grillig, soms heel snel, soms weer langzaam. Op de Van Aylvaweg is de man gecontroleerd. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs, tevens had hij teveel gedronken. Op het bureau blies hij 275 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 21.10 uur werd een 53-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Wismastate. Omdat de verdacht weigerde mee te werken, werd hij geboeid overgebracht naar het bureau. Daar verklaarde hij niet te kunnen blazen wegens gezondheidsproblemen. Hierop is door een arts een bloedproef genomen. De verdachte kreeg een rijverbod opgelegd van acht uur.

Appelscha: verkeerscontrole
Vrijdagavond werd een verkeerscontrole gehouden bij het vennetje aan de N381. Het betrof een controle vooral op bagagewagens, fietsdragers en caravans. Het aantal passerende voertuigen was niet hoog, maar voldoende. Er werden 13 overtredingen geconstateerd door 24 politiemensen. De helft maakt deel uit van de stagegroepen van Heerenveen en Drachten. De overtredingen betroffen het niet in orde hebben van de verzekering, tweemaal geen goede kentekenplaat, versleten wiellagers en tweemaal geen hulpkoppeling. Een voertuig was ernstig overbeladen.

Sneek: diefstal uit boot
Vrijdagavond werd ingebroken in een boot die lag aan de Zoutkeet. Gestolen zijn levensmiddelen, twee slaapzakken, een kussen en een paar laarzen. Aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Sneek.

Drachten: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.50 uur werd een 28-jarige automobilist uit Drachten gecontroleerd op de Houtdraaiersstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 540 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag om 00.15 uur zag de politie een 27-jarige inwoner uit het Duitse Troisdorf rijden over het Stationsplein, met een flesje bier aan zijn mond. Genoeg reden voor controle. De man blies 255 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Dit kostte hem 190 euro.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 01.30 uur zag de politie dat een man zich verdacht ophield in de omgeving van de Rengerslaan. Hij liep weifelend en keek steeds om zich heen. Even later hoorde de politie dat in het gebouw De Globe van de CHN een raam werd ingeslagen. Hierop kon een 34-jarige inwoner van Leeuwarden voor inbraak worden aangehouden. Het raam had hij met een klinker ingegooid. De technische recherche stelt eren onderzoek in.

Harlingen: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.40 uur werd een 30-jarige automobiliste uit Harlingen gecontroleerd op de Rommelhaven. Zij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de vrouw 480 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.00 uur werd een 32-jarige automobilist uit de gemeente Franekerdiel gecontroleerd op de Nieuweweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 560 ug/l, goed voor een rijverbod zes uur.

Leeuwarden: aanhouding
Zaterdag omstreeks 04.10 uur hield een 19-jarige inwoner van Leeuwarden zich vervelend op bij een horecagelegenheid aan de Nieuwestad. Hij beweerde mishandeld te zijn. Hierop kreeg hij het advies naar het bureau aan het Hofplein te gaan. Pas na verschillende vorderingen verliet hij de horecagelegenheid. Ook op het bureau gedroeg hij zich verbaal onredelijk. Afgesproken werd dat hij, mede gezien het drankgebruik, dinsdag aangifte zou doen. Pas na verschillende malen vragen verliet hij het bureau. Na zijn vertrek kon de jongen het niet laten het politiepersoneel uit te schelden. De verdachte is daarop aangehouden.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.15 uur werd een 32-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op het Groot Schavernek. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man 455 ug/l, goed voor een rijverbod vier uur.

Leeuwarden: auto gestolen
Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend is een blauwe bestelwagen, een Fiat Fiorion, met het kenteken VD LF 42, gestolen uit de Maria Louisestraat. Op de zijkant van de wagen staat Combi Hommema. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak winkel
Tussen vrijdagavond en zaterdagochtend werd ingebroken in een winkel aan de Wagnerstraat. Men kwam binnen door een raam in te slaan, naast de toegangsdeur. Gestolen werden enkele tientallen hengels, circa twintig werpmolens en een aantal dozen knaagdierenvoer. De 45-jarige eigenaar uit Leeuwarden heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 18-05-2002 '
Lees ook