Korps: Friesland, plaats: Fryslân 19-02-2003
Politieberichten 18/02 (13.00 uur) t/m 19/02 (07.00 uur)

Leeuwarden: verkeerscontroles
Dinsdag tussen 08.00 uur en 09.30 uur werd een verkeerscontrole gehouden in de wijk Aldlan/Nylan. De controles werd uitgevoerd in de nabijheid van de J.H. Bpgermanschool en de Prins Willem Alexanderschool. Bij deze controles werd met name gelet op het veilig vervoer van de kinderen in de auto. Ter plaatse werden aan de ouders flyers uitgedeeld. Er werd niet verbaliserend opgetreden. De ouders kregen een waarschuwing en hen werd medegedeeld dat vanaf 1 maart verbaliserend zal worden opgetreden.
Vervolgens werd op het Mauritsplein en de Lege Dyk een bromfietscontrole gehouden. Met behulp van de rollentestbank werd de constructiesnelheid van de bromfietsen gemeten. In totaal kregen hier 14 bestuurders een bekeuring omdat zij hun bromfiets hadden opgevoerd. Van 10.00 uur tot 11.45 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Julianalaan. Het betrof hier een algemene verkeerscontrole. De volgende bekeuringen werden uitgeschreven:

- 11 voor het niet op eerste vordering tonen van het rijbewijs
- 5 voor het niet dragen van de autogordel

- 5 voor het niet op eerste vordering tonen van het kentekenbewijs
- 2 voor het voeren van mistlampen

- 2 voor het rijden met bevroren ruiten (geen uitzicht)
- 1 voor overbelading van de aanhangwagen

- 1 voor het rijden zonder rijbewijs

- 4 voor het overschrijden van de maximumsnelheid
- 2 voor het rijden op een bromfiets zonder helm
- 1 voor het rijden zonder geldig bromfietscertificaat
- 4 voor het rijden door het rode verkeerslicht.
Dokkum: aanrijding met gewonde
Dinsdag omstreeks 08.45 uur vond op de Metslawiersterweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto, een 47-jarige inwoonster van Oosternijkerk, verloor op het gladde wegdek (opvriezing) de macht over het stuur en belandde met haar auto in de bermsloot. De bestuurster zat bekneld en werd door de brandweer uit de auto gehaald. Haar zoon, 16-jaar, die bij haar in de auto zat, raakte eveneens gewond. Moeder en zoon werden overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. De auto werd weggesleept.

Akkrum: autobrand
Dinsdag omstreeks 06.30 uur reed een 27-jarige inwoner van Heerenveen met zijn personenauto over de Rijksweg A32 in de richting Leeuwarden. Ter hoogte van Akkrum rook de bestuurder een brandlucht en plotseling sloegen de vlammen onder het dasboard vandaan. De bestuurder zette zijn auto op de vluchtstrook en kon deze ongedeerd verlaten. De brandweer heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat de gehele auto uitbrandde. De oorzaak van de brand is niet bekend. Een bergingsbedrijf heeft de wagen weggesleept.

Lemmer: inbraak bedrijfspand
In de nacht van zondag op maandag is in een bedrijfspand aan de Vuurtorenweg ingebroken. Men kwam binnen door een deur aan de achterzijde van het pand te forceren. Weggenomen werd gereedschap. De schade bedraagt enkele duizenden euros.

Drachten: verdachte aangehouden
Dinsdag rond 15.15 uur werd in een winkel aan de Weibuorren een 14-jarig meisje uit Frieschepalen aangehouden voor winkeldiefstal. Het meisje werd aangehouden door het winkelpersoneel. Zij had cosmetica-artikelen (ter waarde van ongeveer 20 euro) in haar jas gestopt en de winkel verlaten zonder deze te betalen. Op het politiebureau bekende het meisje. Aangifte werd gedaan door een 46-jarige vrouw uit Ureterp.

Frieschepalen: rijbewijs ingevorderd
Dinsdag rond 14.16 uur werd aan de Scheiding het rijbewijs ingevorderd van een 23-jarige automobilist uit Harkstede (Groningen). De man reed 171 kilometer per uur waar 120 kilometer per uur is toegestaan. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt.

Hurdegaryp: aanhouding verdachte
Dinsdag rond 19.30 uur werd aan de Koaikamp een 31-jarige automobilist uit Hurdegaryp aangehouden voor wapenbezit en belediging. Tijdens een controle nam de verdachte een dreigende houding aan. Toen de politie de man verzocht hier mee op te houden, pakte de man een kruisboog uit zijn auto. Daarna werd de man aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De auto en de kruisboog zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: brand in woning
Dinsdag rond 19.20 uur ontstond brand in een woning aan de Robinsonstraat. Niemand raakte gewond. De brandweer bluste de brand en vermoedt dat de brand is ontstaan door kortsluiting in een wekkerradio. De bovenetage van de woning liep veel rookschade op.

Drachten: inbraak woning
Dinsdag tussen 16.30 uur en 20.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Vogelzang. De deur aan de achterzijde van de woning werd geforceerd. Weggenomen werd een telefoon, sieraden en een geldbedrag. De 24-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Dinsdag rond 23.35 uur werd aan de Robinsonstraat een 20-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van inbraak in een personenauto. Nadat de politie een melding kreeg van een getuige, ging de politie ter plaatse en werd de verdachte aangehouden. Twee voertuigen waren opengebroken. Uit deze voertuigen werd niets weggenomen. Uit een derde voertuig dat geen braakschade had, was een radio weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 45-jarige man en een 53-jarige-man, beiden uit Leeuwarden.

Bureau communicatie (058) 880 82 72

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 19-02-2003 '
Lees ook