Korps: Friesland, plaats: Friesland 19-05-2002
Politieberichten van 18/5 (13.00) t/m 19/5 (13.00)

Berlikum: diefstal auto
Zaterdag tussen 01.00 en 04.00 uur werd een rode Alfa Romeo 33, met het kenteken YZ 35 NK, gestolen uit de Buorren. Aangifte is gedaan door een 27-jarige inwoonster van Berlikum.

Haule: aanrijding met letsel
Vrijdag omstreeks 13.20 uur reed een 22-jarige automobiliste uit Zevenhuizen in de richting van de rotonde op de Tonckensweg. Een 41-jarige tractorbestuurder uit Haule reed in dezelfde richting en wilde bij de kruising met de Koumansburg linksaf slaan. Op het moment dat hij naar links wilde reed de vrouw uit Zevenhuizen achterop tegen hem aan, omdat zij net aan het inhalen was. Volgens de verklaring van de tractorbestuurder had de vrouw de richtingaanwijzer naar links niet gezien. De vrouw is met onbekend nek- en rugletsel overgebracht naar het AZ te Groningen.

Oosterwolde: diefstal auto
Nadat een 49-jarige inwoonster van Oosterwolde zaterdag omstreeks 13.15 uur haar boodschappen op het Stipeplein in de auto had gedaan, wilde ze haar winkelkarretje terugbrengen en nog even naar een winkel gaan. Toen ze na circa 15 30 minuten bij de auto terugkwam was deze verdwenen. Het betreft een witte Citroen AX met het kenteken AX 11 TE. De politie heeft nog in de omgeving naar de auto gezocht, maar deze niet aangetroffen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Haulerwijk: man gewond
Zaterdag omstreeks 11.30 uur waren een 47-jarige inwoner van Haulerwijk en zijn oom, eveneens uit Haulerwijk (leeftijd onbekend) aan het werk in een bedrijfspand aan de Turfsteker. Er werden voorbereidingen gemaakt om een machine te plaatsen. Daartoe moest een betonplaat van de vloer verwijderd worden. Met een heftruck werd de betonplaat omhoog gelicht. Bij het achteruit rijden raakte de betonplaat uit zijn evenwicht. Hierop werd een lang hoekijzer tussen de betonplaat en de grond geplaatst. De betonplaat kantelde naar de grond. Het hoekijzer kwam klem te zitten tussen de betonplaat en de grond en hierdoor sloeg het lange hoekijzer met grote kracht in het gezicht van de oom. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het AZ in Groningen. De arbeidsinspectie zal een onderzoek instellen.

Stiens: vrouw gewond
Zaterdag omstreeks 11.30 uur reed een 73-jarige fietsster uit Stiens over de Langebuorren. Uit de tegenovergestelde richting kwam een 19-jarige automobilist uit Stiens. Een voor hem rijdende auto stond nagenoeg stil en sloeg linksaf het parkeerterrein op. Hierna reed de auto rechtdoor, maar de bestuurder zag te laat de iets naar links rijdende fietsster. Bij de aanrijding kwam de vrouw ten val. Ze liep verwondingen op aan haar enkel, schaafwonden in het gezicht en enkele wonden aan het rechteronderbeen. Na een bezoek naar de huisarts is de vrouw per ambulance naar het ziekenhuis in Leeuwarden gebracht voor het maken van fotos.

Harlingen: twee winkeldieven opgepakt
Zaterdag omstreeks 14.15 uur namen twee inwoners van Franeker, 17 en 45 jaar, goederen met een waarde van circa 50 euro (o.a. poloshirts en vleeswaren) weg uit een winkel aan de Westerzeedijk. Het personeel heeft de politie ingelicht, die daarop de twee verdachten heeft aangehouden. Om 20.45 uur konden ze, met een kort-om op zak, het bureau weer verlaten. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoonster van Harlingen.

Leeuwarden: straatroof
Zaterdag omstreeks 15.00 uur zat een 91-jarige inwoonster van Leeuwarden in het bushokje op de Borniastraat. Een jongeman nam in een snelle greep de handtas van haar rollator en ging er vandoor. In de tas zaten een portemonnee met een gering geldbedrag, een gehoorapparaat en sleutels. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: winkeldievegge aangehouden
Zaterdag omstreeks 17.00 uur had het personeel van een winkel aan de Wirdumerdijk een 43-jarige vrouw uit Leeuwarden aangehouden, omdat zij een trui van 45 euro had gestolen. In de fietstassen werden nog allerlei goederen aangetroffen (hoeslaken, dekbedovertrek, tandpasta), die van diefstal afkomstig bleken te zijn. De vrouw bleek die middag in een aantal winkels aan de Wirdumerdijk en de Nieuwestad winkeldiefstallen te hebben geplaagd. Aangifte is gedaan door een inwoonster van Warten.

Broek: man overleden
Zaterdag omstreeks 15.00 uur was een 58-jarige inwoner van Sint Nicolaasga aan het klussen voor een woning aan It Noard te Broek. De man was bezig met het afwerken van de kozijnen van drie ramen. Hij had hiervoor een steiger geplaatst van vier meter hoog. Vermoedelijk heeft boven op de steiger nog een ladder gestaan. Op een gegeven moment is de man naar beneden gevallen. Het slachtoffer is, met zwaar hersenletsel, met een traumahelikopter naar het Sophia-ziekenhuis in Zwolle overgebracht, waar hij s avonds is overleden. Het betreft Petrus Franciscus van der Werf. De arbeidsinspectie is ingelicht en heeft de zaak in onderzoek.

Oentsjerk: verkeerscontrole
Zaterdagmiddag heeft een verkeerscontrole plaatsgevonden in Oentsjerk en omgeving. Dertig autos zijn gecontroleerd, twee bestuurders kregen een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. Een aantal passanten heeft geblazen. In Burgum kreeg een automobilist, die met hoge snelheid de kruising van de Burg. Lohmanweg naderde, eveneens een bekeuring voor het niet dragen van de gordel. Tussen Suwald en Burgum kregen een bromfietser en een duopassagier een bekeuring omdat ze geen helm droegen en onverzekerd rondreden.

Leeuwarden: weigering
Zaterdag omstreeks 20.40 uur kreeg de politie een melding dat een 38-jarige automobilist uit Leeuwarden slingerend over de Waldwei reed. Op de Aldlansdyk werd hij gecontroleerd. Hij weigerde mee te werken aan een onderzoek. Hierop is de man overgebracht naar het bureau. Hier weigerde hij mee te werken aan een ademanalyse. Het bleek dat de man reed met een ongeldig verklaard rijbewijs. Proces-verbaal is opgemaakt. De man kon om 22.30 uur het bureau weer verlaten.

De Tike: onder invloed
Zaterdag omstreeks 21.50 uur werd een 26-jarige automobilist uit Damwoude gecontroleerd op de Susterwei. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 300 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Berlikum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 22.20 uur zag de politie een 20-jarige automobilist uit Blije met hoge snelheid rijden over de Hemmemaweg. De verdachte reed met een snelheid van circa 135 km per uur. De automobilist kon uiteindelijk staande worden gehouden op de Bitgumerdyk. Omdat de verdachte weigerde mee te werken werd hij geboeid overgebracht naar het bureau. Daar blies hij 795 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Omdat de verdachte zijn rijbewijs kwijt was geraakt, kon dit niet worden ingevorderd. Voor het rijden onder invloed en het te snel rijden krijgt de man proces-verbaal.

Leeuwarden: verdachte aangehouden
Zaterdag omstreeks 22.30 uur kreeg de politie een melding dat werd ingebroken in een auto aan de Willemskade. Hierop kon een 26-jarige inwoner van Leeuwarden worden aangehouden. Van de auto bleek een raampje vernield te zijn, aangifte werd gedaan door een 30-jarige inwoonster van Jubbega.

Berlikum: aanrijding met drank in het spel
Zaterdag omstreeks 22.45 uur reed een 30-jarige automobilist uit Wier over de Westergowi, komend uit de richting van Marssum en gaande in de richting van Berlikum. En 19-jarige automobilist uit Leeuwarden kwam uit tegenovergestelde richting. Een 19-jarige automobilist uit Ternaard reed over de Berltsumerdyk, komend uit Beetgum en gaande in de richting van de Westergoawei. Op de kruising sloeg de Ternaarder rechtsaf in de richting van Berlikum. De Wierster moest hierdoor uitwijken en kwam licht in botsing met de auto van de Leeuwarder. De Wierster wilde stoppen, maar werd voorbijgereden door de Ternaarder. Hierop ging de Wierster achter hem aan. De Ternaarder stopte op de Bitgumerdyk. Ondertussen was de Leeuwarder achter de Wierster aangereden, omdat hij dacht dat deze er na een ongeval vandoor ging. Uiteindelijk bleek dat de inwoner van Wier te veel had gedronken. Op het bureau blies hij 615 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sumar: onder invloed
Zaterdag omstreeks 23.50 uur werd een 36-jarige automobilist uit Sumar gecontroleerd op de Van Harinxmaweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 440 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Wolvega: aanhouding na vernielingen
Zaterdag omstreeks 23.00 uur kreeg de politie een melding dat een meisje tegen autos zou aanschoppen. In de Hoofdstraat West werd een ruit vernield, in totaal werden vermoedelijk 12 autos beschadigd. Na enig zoeken kon een 16-jarige inwoonster van Wolvega worden aangehouden.

Sneek: aanhouding
Net na middernacht (van zaterdag op zondag) zag de politie dat op de Prins Hendrikkade door een tweetal personen drank op straat werd genuttigd. Zij werden geverbaliseerd op grond van overtreding van de APV. Een 40-jarige inwoner van Amsterdam was het hier niet mee eens en stak hierop zijn middelvinger op, waarna hij werd aangehouden. Tijdens het overbrengen naar het bureau uitte de verdachte beledigende taal.

Damwoude: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 00.25 uur werd een 34-jarige automobilist uit Damwoude gecontroleerd op de Doniaweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 395 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Heerenveen: bromfietser onder invloed
Zondag omstreeks 01.00 uur zag de politie een 47-jarige bromfietser uit Heerenveen rijden over de Lindegracht. De passagier droeg geen helm. Op het bureau blies de bestuurder 675 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur.

Lemmer: man overleden
Zaterdag omstreeks 22.28 uur kreeg de politie een melding dat een onbekende man op de Lijnbaan lag. Enkele minuten later was de politie ter plaatse. De man is vervolgens overgebracht naar het bureau te Lemmer. De man was niet of nauwelijks bij kennis. Ondertussen werden enkele horecagelegenheden gebeld met de vraag of iemand de persoon kende. De inmiddels gewaarschuwde huisarts wilde de man per ambulance laten overbrengen naar het ziekenhuis in Sneek. Het ambulancepersoneel heeft de man onderzocht. Omstreeks 01.40 is de ambulance vertrokken naar Sneek. Om 03.50 uur kwam de melding dat de man was overleden in het ziekenhuis. Uit onderzoek van de GGD en de technische recherche bleek dat er geen sprake was van een misdrijf. Om 06.50 uur werd geconcludeerd dat de man aan een hartaanval was overleden. Uit nader onderzoek bleek het te gaan om de 49-jarige J.W. Kingma uit Lemmer.

Appelscha: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 01.00 uur maakte een 17-jarige bromfietser op de Boerestreek enkele rondjes zonder helm. Nadat hij klaar was, stalde hij zijn brommer en liep recht in de handen van de politie. De inwoner van Appelscha bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 520 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Tevens kreeg hij een proces-verbaal voor het niet dragen van de helm.

Burgum: rijbewijs ingevorderd
Zondag omstreeks 02.10 uur werd een 31-jarige automobilist uit Burgum gecontroleerd op de F. Bosgraafstraat. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de man eenmaal, daarna weigerde hij. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Grou: aanhouding na vernielingen
Zondag omstreeks 02.20 uur zag de politie dat een jeugdig groepje vernielingen pleegde aan en in de buurt van het stationsrestaurant. Zo werd een raam met een steen beschadigd, evenals stukken houtwerk onder de ramen. Tegen een straatbord met daarop het woord Grou werd met een aantal stenen gegooid. Het bord raakte ernstig beschadigd. Aangehouden werd een 16-jarige inwoner van Grou, van de overige jongeren werden de personalia genoteerd.

Ureterp: belediging
Zondag omstreeks 02.30 uur liet een 23-jarige inwoner van Marum op de kruising van de Mounleane met de Weibuorren zijn achterwerk aan de politie zien. Hij werd daarop aangehouden voor belediging en openbare dronkenschap.

Wolvega: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 03.45 werd een 20-jarige automobilist uit Wolvega gecontroleerd op het Acht Pilarenplein. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 280 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Drie kwartier later bleek dat de man toch was gaan rijden. Hierop is hij wederom aangehouden, ditmaal op de Willem Lodeijkstraat. De verdachte is wederom naar het bureau gebracht.

Damowude: onder invloed
Zondag omstreeks 03.50 uur zag de politie twee snorfietsen rijden over de Doniaweg. Omdat dit al slingerend gebeurde, moesten de twee bestuurders blazen. De een, een 29-jarige inwoner van Driesum, blies 975 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. De ander, een 25-jarige inwoner van Driesum, blies 1005 ug/l, goed voor een rijverbod van 13 uur.

Leeuwarden: tweemaal rijden onder invloed
Zondag omstreeks 04.20 uur werd een 33-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Oostergoweg. Hij had gedronken en moest blazen. Op het bureau was het resultaat 765 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Ook het rijbewijs van de man werd ingevorderd. Om 04.45 uur werd een 34-jarige automobilist uit Rotterdam gecontroleerd op de Groeneweg. De man had gedronken en blies 320 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Drachten: onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Zondag omstreeks 05.15 uur zag de politie een auto rijden over de Splitting, zonder verlichting. Hierop werd de man aangehouden op de Turflaan. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 700 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur, ook het rijbewijs werd ingevorderd.

Wolvega: onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Zondag omstreeks 06.40 uur werd een 53-jarige automobilist uit Willemsoord gecontroleerd op de Oranje Nassaulaan. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur, ook het rijbewijs werd ingevorderd.

Franeker: rijbewijs ingevorderd
Zondag omstreeks 07.30 uur kreeg de politie een melding dat een, waarschijnlijk dronken, automobilist van Franeker naar Leeuwarden reed. In Franeker werd de auto aan de kant gezet. De inzittende weigerde te blazen. Hierop werd de man, een 35-jarige inwoner van Rijswijk, aangehouden en overgebracht naar het bureau. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraken auto
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Papaverstraat. Via het vernielen van een raam kwam men binnen. Een radio-cassetterecoorder werd gestolen. Aangifte werd gedaan door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden. Uit de auto van een 35-jarige Leeuwarder, eveneens geparkeerd in de Papaverstraat, werden een zonnebril en 10 cds gestolen. De man heeft aangifte gedaan. In dezelfde straat werd van een 34-jarige bewoner, uit zijn auto, een autoalarmkastje en een vijftiental cds gestolen. De man heeft aangifte gedaan. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Friesland: politieberichten
Morgen, maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag), zullen de politieberichten worden gepubliceerd tussen 13.00 en 14.00 uur.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 19-05-2002 '
Lees ook