Korps: Friesland, plaats: Fryslân 21-07-2002
Politieberichten van 20/7 (13.00 uur) t/m 21/7 (13.00 uur)

Franeker: dodelijke steekpartij
De recherche heeft in de loop van zaterdag een aantal betrokkenen in deze zaak gehoord. Ook de verdachten zijn aan een eerste verhoor onderworpen. Tevens heeft de sectie op het lichaam van het slachtoffer plaatsgevonden, waarbij bleek dat zij door een aantal messteken was geraakt. Eén messteek raakte dat bij de slagader in de buik. De andere slachtoffers, die nog in het ziekenhuis liggen, zijn buiten levensgevaar. De aanleiding tot de vechtpartij c.q steekpartij is nog niet geheel duidelijk. In de horecagelegenheid ontstond irritatie tussen de twee verdachten en de overige bezoekers, waarop de verdachten door de barkeepers uit de zaak zijn gezet. Wat er zich buiten heeft afgespeeld, is nog niet duidelijk. De recherche werkt op dit moment met 10 man aan de zaak. De verdachten zijn in verzekering gesteld. Zie ook de politieberichten van 19/7 (13.00 uur) t/m 20/7 (13.00 uur)

Nijeholtwolde: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 10.10 uur vond op de Heerenveenseweg een aanrijding plaats tussen een bromscooter en twee fietsers. De bestuurder van de bromscooter, een 16-jarige inwoner van Grou, wilde een langzaam voor hem rijdende auto inhalen, doch zag daarbij twee fietsers, die voor hem reden in dezelfde richting reden, over het hoofd. De jongeman reed tegen de beide fietsers aan, die daardoor ten val kwamen. De fietsers, een echtpaar uit Heerenveen, man 77 jaar en vrouw 71, jaar, raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De bromfietser raakte lichtgewond en kon na behandeling op de plaats van de aanrijding, zijn reis voortzetten.

Indijk: inbraak woning
Van vrijdag op zaterdag vond een inbraak plaats in een woning aan de Greiden. Men kwam binnen door verbreking van een raam aan de achterzijde. De bewoners lagen boven te slapen. Uit de woning werden de sleutels en het kentekenbewijs van een personenauto weggenomen. De personenauto, een Mercedes E 220 CDI, kleur blauw, voorzien van het kenteken 07-JG-KZ,die voor de woning stond, werd meegenomen. De eigenaar, een 51-jarige inwoner van Leersum, heeft aangifte gedaan.

Hiaure: geheime zender
Vrijdag omstreeks 22.45 uur werd in samenwerking met de radiocontroledienst aan de Hantumerweg een geheime zender uit de lucht gehaald. De geheime zender zond uit onder de naam Mephisto en was eigendom van een 16-jarige inwoner van Hiaure. De zender werd in beslag genomen. Tegen de eigenaar werd proces-verbaal opgemaakt.

Hichtum: inbraak woning
Zaterdag tussen 01.00 en 07.30 uur werd ingebroken in een boerderij aan de Schwartzenbergweg. Een keukenraam werd geforceerd. Uit de woning werden een videorecorder, een fotocamera, een videoband met kinderfilms en een (lege) portefeuille weggenomen. De 35-jarige bewoner deed aangifte.

Drachten: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 12.55 uur wilde op de Noorderhogeweg 34-jarige inwoner van Drachten met zijn personenauto een voor hem rijdende auto inhalen. Op het moment dat hij ging inhalen, lette hij niet op het verkeer dat zich vlak achter hem bevond. Hij werd op dat moment zelf ingehaald door een personenauto, die bestuurd werd door een 22-jarige inwoner van Rottevalle. De bestuurder van deze auto raakte in een slip botste tegen een paal en kwam op zijn kop op de rijbaan terecht. De bestuurder raakte lichtgewond en werd over onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto van de Drachtster werd niet geraakt.

Sint Annaparochie: winkeldiefstal
Zaterdag omstreeks 08.20 uur werd bij een supermarkt aan de Dordtsestraat een 32-jarige inwoner van Sint Annaparochie op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De verdachte nam levensmiddelen weg en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Hij werd aangehouden door het personeel. De levensmiddelen bleven in de winkel achter. Een medewerker van de winkel, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Sneek: aanrijding met lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 15.15 uur reed de bestuurder van een personenauto over de Goeman Borgesiuslaan. De bestuurder, een 59-jarige inwoner van Sneek, wilde ter hoogte van de Hugo de Grootlaan linksaf slaan en zag daarbij de bestuurder van een bromscooter, die uit tegenovergestelde richting naderde, over het hoofd. De bestuurder van de bromscooter, een 20-jarige inwoner van Sneek, kon de auto niet meer ontwijken. De bromfietsbestuurder liep lichte verwondingen op en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Beetgumermolen: dodelijk bedrijfsongeval
Zaterdag omstreeks 16.00 uur was een 74-jarige inwoner van Menaldum met een tractor aan het werk op zijn land aan de Menamerdyk. Door nog onbekende oorzaak kwam de man onder het linkerachterwiel van de tractor terecht. Het slachtoffer, Evert Hiemstra, overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Wijckel: aanrijding met drank
Zaterdag omstreeks 18.35 uur reed een bestuurder van een motor over de Jachtlustweg in de richting Wijckel. Bij een bocht in de weg nam de bestuurder, een 45-jarige inwoner van Sloten, deze bocht te ruim en na een paaltje geraakt te hebben, belandde de bestuurder in de berm. De bestuurder raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. In het ziekenhuis werd van de bestuurder een bloedproef genomen. De uitslag van deze bloedproef is nog niet bekend.

Sneek: belediging
Zaterdag omstreeks 23.10 uur werd op de Kruizebroederstraat een 32-jarige inwoner van Makkum aangehouden. De man liep midden op de weg toen de politieauto aan kwam rijden. Op het allerlaatste moment sprong hij voor de auto vandaan en hij beledigde daarop de agenten. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: mishandeling
Zaterdag omstreeks 23.15 uur werd een 27-jarige inwoner van Mildam, volgens zijn zeggen, geslagen en van de trap geduwd door de portier van een horecagelegenheid aan de Munnikstraat. De portier, een 44-jarige inwoner van Leeuwarden, had een andere lezing en vertelde dat de inwoner van Mildam zich agressief en bedreigend gedroeg, waardoor een vechtpartij was ontstaan. De inwoner van Mildam, die aangifte deed, klaagde over pijn in zijn nek en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 00.35 uur werd op de Kei een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 48-jarige inwoonster van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 395 ug/l. Tegen de bestuurster werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Heerenveen: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 01.05 uur werd op de Rottumerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 46-jarige inwoner van Huizen, bleek gedronken te hebben. De bestuurder reed zeer langzaam. Hij werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau werd een bloedproef van hem genomen, daar ademanalyseapparaat niet goed werkte. De uitslag van de bloedproef is nog niet bekend. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 24 uren. Zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
Zondag omstreeks 01.15 uur kwam er een melding binnen dat er zou worden ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Begoniastraat. Bij de auto zou een verdachte man zich verdacht ophouden. De gewaarschuwde politie was snel ter plaatse en een 29-jarige inwoner van Leeuwarden werd aangehouden. De aangehouden verdachte werd overgebracht naar het bureau. De eigenaar van de auto, een 77-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte. Of er iets is weggenomen, is nog niet bekend. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: valse naam
Zondag omstreeks 01.40 uur werd op de Goudenregenstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Amsterdam, was niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Tevens bleek dat de APK-keuring was verlopen en dat de auto niet was verzekerd. Bij zijn aanhouding gaf de bestuurder bovendien een valse naam op. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau. Voor de geconstateerde overtredingen werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Oosterwolde: dronken bromfietser
Zondag omstreeks 02.45 uur reed een bestuurder van een bromfiets slingerend over de Stationsstraat. Het bleek dat de bestuurder, een 52-jarige inwoner van Oosterwolde, flink gedronken had. Het gelukte de man niet om op het ademanalyseapparaat de blazen. Van de bestuurder werd een bloedproef genomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 02.35 uur werd op de Droppingsstraat een bestuurster van een personenauto gecontroleerd. De bestuurster, een 56-jarige inwoonster van Heerhugowaard, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 810 ug/l. Tegen haar werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd haar rijbewijs ingevorderd.

Drachten: onder invloed
Zondag omstreeks 04.10 uur werd op de Zuidkade een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Tevens bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig bromfietscertificaat en bleek zijn bromfiets een te groot vermogen te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 400 ug/l. Tegen de bestuurder is voor de geconstateerde overtredingen proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Oosterwolde: onder invloed
Zondag omstreeks 05.05 uur werd op de Nanningaweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Oosterwolde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 370 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Drachten: inbraak woning
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Leidijk. Door verbreking van een bovenlicht kwam men binnen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden twee mobiele telefoons weggenomen. De 19-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Wijnaldum: blikseminslag
.Zondag omstreeks 07.00 uur sloeg tijdens een kort maar hevig onweer de bliksem in de nok van een twee onder één kapwoning aan de Buorren. Het gevolg van deze blikseminslag was dat er brand ontstond. De bewoners, die nog in bed lagen, zagen de vuurbol voor hun ogen langs gaan. De bewoners konden de woning ongedeerd verlaten. De brandweer, die snel ter plaatse was, heeft het vuur geblust, doch kon niet voorkomen dat de woningen aanzienlijke schade opliepen.


-

Bureau Communicatie:058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 21-07-2002 '
Lees ook