Korps: Friesland, plaats: Fryslân 22-02-2003
Politieberichten 21/02 13.00 uur t/m 22/02 13.00 uur

Bolsward: aanrijding met letsel
Op vrijdagmiddag 21 februari omstreeks 13.25 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op de Jongemastraat. Een 38-jarige automobiliste uit Arum reed over de Jongemastraat uit de richting van de Sneker Poort. Een 40-jarige fietser uit Sneek kwam uit tegenovergestelde richting. De automobiliste sloeg op de kruising Jongemastraat / Broereplein linksaf waarbij ze de fietser geen doorgang verleende vermoedelijk omdat ze hem niet zag naderen. De fietser knalde vervolgens tegen de rechterzijkant van de auto en kwam op het wegdek terecht. De fietser is met hoofdletsel door de ambulance naar het St. Antonius in Sneek overgebracht.

Drachten: aanrijding met letsel
Vrijdag om 14.05 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden op het Kiriyat Onoplein. Op een parkeerplaats zijn twee autos die elkaar niet zagen aankomen tegen elkaar aangereden. In de autos zaten respectievelijk een 66-jarige inwoner in Drachten met een 40-jarige bijrijdster uit Drachten en in de andere auto zat een 34-jarige inwoner uit Drachten. De bijrijdster is voor onderzoek met de ambulance naar Nij Smellinghe overgebracht.

Kornwerderzand: snelheidsovertredingen, rijbewijzen in beslag genomen Op vrijdagochtend om 10.28 uur heeft de politie het rijbewijs van een 56-jarige automobilist uit Leeuwarden in beslag genomen. De man reed met 182 kilometer per uur over de A7. Om 11.20 uur reed een 21-jarige automobilist uit Steenwijk met 178 kilometer per uur eveneens over de A7. Ook zijn rijbewijs is in beslag genomen. Om 15.15 werd het rijbewijs van een 31-jarige automobiliste uit IJmuiden in beslag genomen. Zij reed met een snelheid van 174 kilometer per uur. Ter plaatse is 120 kilometer per uur toegestaan.

Joure: gekantelde vrachtwagen
Op vrijdag om 15.58 uur is een vrachtwagen met daarin een 26-jarige automobilist uit Urk gekanteld. De vrachtwagen met een lading vis, kwam uit de richting van Heerenveen en is vermoedelijk met te hoge snelheid het verkeersplein opgereden waarna hij uit de bocht raakte. De chauffeur is met nekklachten overgebracht naar de Tjongerschans in Heerenveen. Het verkeer heeft geen grote hinder ondervonden van het ongeluk omdat de vrachtwagen in de middenberm van de rotonde terechtkwam. Het verkeer kon er omheen rijden.

Veenwouden: aanrijding met letsel
Op vrijdag om 16.10 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden aan de Stinsweg. Een 79-jarighe automobilist reed over de Juliusstraat en wilde linksaf slaan de Stinsweg op in de richting van de Rondweg. Bij het afslaan verleende de automobilist geen voorrang aan een fietser die rechtdoor reed. De fietser, een 64-jarige inwoner uit Veenwouden, kwam hierbij ten val en is met een hoofdwond door de ambulance overgebracht naar Sionsberg in Dokkum.

Tjerkgaast: aanrijding paard
Op vrijdagavond om 19.30 uur heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een automobilist en een paard. De automobilist, een 59-jarige inwoner uit Joure, reed over de Spanneburgerdyk in de richting van Sloten. Uit de rechterberm kwam een paard de weg opdraven. De automobilist kon niet meer uitwijken waardoor een aanrijding het gevolg was. Het paard raakte zwaar gewond, een dierenarts heeft het dier in laten slapen.

Sneek: rijden zonder rijbewijs
Op zaterdagavond omstreeks 20.50 uur heeft de politie bij een controle aan de Regenboogstraat een 19-jarige automobilist uit Sneek aangehouden. De man werd voor de derde keer betrapt voor het rijden zonder rijbewijs. De politie heeft de auto van de automobilist in beslag genomen.

Ried: woninginbraak
OP vrijdagmiddag tussen 15.30 en 20.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Dr. Vitus Ringersstraat. Men is binnengekomen door een raam van de achterdeur in te gooien. De buit bestond uit enkele tientallen euros. Aangifte werd gedaan door de 60-jarige bewoner.

Nij Beets: woninginbraak
Tussen vrijdagavond 20.15 en 23.20 uur is er ingebroken in een woning aan de Domela Nieuwenhuisweg. Een raam op de begane grond is opengebroken. Men heeft enkele tientallen euros aan bankbiljetten meegenomen. Verder werden sieraden, horloges en en een muntenverzameling meegenomen. Aangifte werd gedaan door de 58-jarige bewoner.

Drachten: rijden onder invloed
Op zaterdagochtend om 00.55 uur heeft de politie op de Tine Talmanstraat een 34-jarige automobilist uit Haulerwijk aangehouden. De automobilist kon zijn rijbewijs niet tonen en gaf een valse naam op. Ook werd de man gevraagd mee te werken aan een blaastest. Hij blies een F, een indicatie dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur had gezeten. Daarop is hij door de politie aangehouden en in de politieauto gezet. Op dat moment ging de mobiele telefoon van de verdachte af, hij beantwoordde de telefoon met zijn echte naam. Op het politiebureau blies de verdachte 685 ug/l. Daarmee is zijn rijbewijs ingevorderd. De bijrijder van de verdachte ging er in de auto van de verdachte vandoor. Hij is even later door de politie op de Kaden aangehouden. Op het politiebureau bleek dat deze tweede verdachte, een 48-jarige inwoner uit Oosterwolde, in de auto reed terwijl zijn rijbewijs niet meer geldig was. Ook hij reed onder invloed van alcohol: hij blies 1030 ugl aan het ademanalyseapparaat.

Harlingen: rijden onder invloed
De politie heeft op zaterdagochtend omstreeks 01.52 uur een 20-jarige automobilist uit Harlingen op de Zuiderhaven aangehouden. De man reed met hoge snelheid in zijn auto en probeerde om de politieauto heen te komen. De automobilist is meegenomen naar het bureau waar hij 770 ugl blies. Hiermee is zijn rijbewijs in beslag genomen.

Beetgum: woninginbraak
Tussen vrijdag 17.30 en 21.45 uur is er ingebroken in een woning aan de Buorren. Men is de woning binnengekomen door verbreking van een zijruit. De buit bestond uit een videocamera, een mobiele telefoon en sieraden. Aangifte werd gedaan door de 32-jarige bewoonster.

Drachten: aantreffen verdovende middelen, aanhouding verdachten Op zaterdagmorgen om 01.40 uur heeft de politie twee verdachten, een 17-jarige inwoner en een 16-jarige inwoner uit Boelenslaan, aan de Zuidkade aangehouden. Zij waren in het bezit van drie pakjes speed. De verdachten werden in een uitgaansgelegenheid aan de Zuidkade door personeel betrapt op het gebruik van verdovende middelen. Daarop belde het personeel de politie en werden de mannen aangehouden. Op het moment dat de politie de twee verdachten wilde afvoeren in de politiebus, ging een groepje vrienden van de verdachten zich ermee bemoeien. Een 23-jarige inwoner uit Boelenslaan was zeer vervelend. Hij schold de politiemannen uit. Daarop is ook hij door de politie aangehouden.

Leeuwarden: inbraak school, verdachte op heterdaad aangehouden Op zaterdagavond om 01.41 uur heeft de politie van een schoolcomplex aan de Rengerslaan een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. Hij was door beveiligingspersoneel op heterdaad betrapt bij het stelen van een computer en daarop aangehouden. De scooter waarop de verdachte bij de school is gekomen, is in beslag genomen.

Damwoude: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Op zaterdagochtend om 03.44 uur heeft de politie op de Doniaweg bij een controle een 25-jarige automobilist uit Wouterswoude aangehouden. De man blies op het politiebureau 575 ugl. De politie heeft zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: rijden onder invloed
Op vrijdagavond om 20.15 uur heeft de politie op de Scherwolderhemstraat een 42-jarige automobilist uit Sneek aangehouden. De automobilist had tijdens het autorijden moeite met de bochten. Op het politiebureau blies de man 880 ugl. Hiermee werd zijn rijbewijs ingevorderd. Op zaterdag om 03.44 uur heeft de politie op de Oude Koemarkt een 33-jarige bromfietser uit Sneek aangehouden. Uit de blaastest op het politiebureau bleek dat de man onder invloed van alcohol had gereden. Hij blies 955 ugl. Hiermee kreeg hij een rijverbod van 12 uren opgelegd.

Kollumerzwaag: te snel rijden en onder invloed
Op zaterdag om 03.54 uur reed een auto met zeer hoge snelheid over de Dokter b. Hornstrasingel in Burgum. Daarop zette de politie de achtervolging in. Bij een uitgaansgelegenheid in Kollumerzwaag kon de automobilist, een 26-jarige man uit Burgum, door de politie om 04.30 worden aangehouden. Zijn auto is in beslag genomen. Omdat de verdachte bij de aanhouding tegenwerkte, is hij geboeid overgebracht naar het politiebureau. Daar bleek dat hij ook nog onder invloed van alcohol had gereden. Hij blies 445 ugl aan het ademanalyseapparaat.

Surhuisterveen: vernielingen, twee verdachten aangehouden Op zaterdagochtend om 01.10 uur kreeg de politie een melding dat er vernielingen zouden zijn gepleegd aan een leegstaand pand aan de B. Jacobus Schurerweg. De politie trof een groepje jongens aan die rolstoelen en rollators aan het vernielen waren. Ook een aantal ramen van het pand was vernield. De jongens renden ervan door bij het zien van de politie. De politie zette de achtervolging in en kon twee jongens aanhouden: een 17-jarige en een 18-jarige inwoner uit Surhuisterveen. Zij gaven toe dat zij in het bedrijfspand waren geweest. De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Drachten: aanrijding met letsel
Op zaterdagochtend om 05.55 uur heeft er een aanrijding met letsel plaatsgevonden tussen een busje en een fietser op de Twee Gebroeders. Het busje met daarin een 23-jarige automobilist uit Drachten kwam uit een uitrit en zag bij het oprijden een 62-jarige fietser uit Drachten over het hoofd. De fietser kwam hierbij ten val. Hij is met gezichtsletsel met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe.

Sint Jacobiparochie: doorrijden na aanrijding
Op vrijdagavond om 18.56 uur kreeg de politie een melding van doorrijden na aanrijding op de K.L. de Vriesstraat. Een 59-jarige automobilist uit Sint Jacobiparochie had aan de achter- en voorzijde schade aan zijn geparkeerde auto. De veroorzaker was na de aanrijding er snel vandoor gegaan. Echter, deze had zijn kentekenplaat op de parkeerplaats laten liggen. De politie kwam na onderzoek de auto van de veroorzaker op het spoor. De auto stond geparkeerd op de Dokter O. Botjesstraat en was zwaar beschadigd en bovendien ontbrak de voorste kentekenplaat. De politie kwam in contact met de veroorzaker, een 18-jarige man uit Sint Jacobiparochie. Hij gaf toe dat hij de aanrijding veroorzaakt had. Verder bleek dat de verdachte niet in het bezit was van een rijbewijs en geen toestemming had om in de auto te rijden (joyriding). De man heeft beloofd de schade te zullen vergoeden.

Bureau Communicatie, 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 22-02-2003 '
Lees ook