Korps: Friesland, plaats: Fryslân 22-07-2002
Politieberichten van 21/7 (13.00 uur) t/m 22/7 (07.00 uur)

Aldtsjerk: geheime zender
Zaterdag omstreeks 21.55 uur werd in samenwerking met de radiocontroledienst een geheime zender uit de lucht gehaald. De naam van de zender is niet bekend. De geheime zender zond uit vanaf een locatie aan de Marwei en werd bediend door een 32-jarige inwoner van Aldtsjerk. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt en de zender is in beslag genomen.

Leeuwarden: inbraak auto
Zondag tussen 13.30 en 14.00 uur werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Zuiderstraat. Door verbreking kwam men binnen. Uit de auto werden een radio/cd-speler en 10 cds weggenomen. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Harkema, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in een bedrijf aan de Nieuweweg. Men kwam binnen door verbreking van een raam. Het gehele pand werd doorzocht. Uit het pand werden weggenomen een computer met flatscreen, 12 hartslagmeters, sportkleding en cosmetica. De waarde van het ontvreemde is niet bekend. Een medewerker van het bedrijf, een 55-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Kollum: inbraak kantine
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in de kantine van de tennisvereniging Kollum aan de Adje Lambertszlaan. Door vernieling van een ruit kwam men de kantine binnen. Uit de opslagruimte werden drie kratten bier, 2 dozen met Mars, 1 doos Twix, 2 dozen Bountys en twee blikken met snoep weggenomen. Uit de koelkast werden een fles jenever en een doos met ijsjes gestolen. Een lid van de tennisclub, een 47-jarige inwoner van Kollum, heeft aangifte gedaan.

Harlingen: onder invloed
Zondag omstreeks 16.00 uur zag een politieman in zijn vrije tijd op de Westerzeedijk een bestuurster van een personenauto rijden. De politieman had deze bestuurster, een 43-jarige inwoonster van Harlingen afgelopen donderdag geverbaliseerd voor het rijden onder invloed. Het rijbewijs van de vrouw werd toen ingevorderd. De politieman hield de vrouw nu weer aan. Het bleek dat de vrouw weer dronken achter het stuur zat. De vrouw blies aan het bureau 1165 ug/l (2.8 promille). Tegen de vrouw werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 15 uren. Deze keer werd ook haar auto in beslag genomen.

Leeuwarden: diefstal personenauto
Van zaterdag op zondag werd vanaf de Doelestraat een personenauto, merk Opel Vectra, 1.7 TD, kleur donkerblauw, voorzien van het kenteken PD-TD-14, gestolen. De eigenaar, een 36-jarige inwoner van Hallum, deed aangifte.

Heerenveen: diefstal fiets
Zondag omstreeks 17.00 uur werd een 30-jarige inwoner van Heerenveen aan het bureau gebracht in verband met eventuele betrokkenheid bij een poging tot inbraak in een woning aan de Anjelierstraat. Aan het bureau bleek dat de man met deze inbraak niets te maken had, waarna hij weer werd heengezonden. Toen hij het bureau verliet nam hij een fiets, die achter het bureau stond gestald, weg. Dit werd gezien door een politieman, die daarop de man opnieuw aanhield. De fiets was aan het bureau gebracht als gevonden voorwerp en er moest nog uitgezocht worden wie de eigenaar van deze fiets was. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. De fiets bleef achter op het bureau.

Tytsjerk: snelheid
Zondag omstreeks 18.40 uur werd op de Rijksstraatweg een bestuurder van een motor gecontroleerd. De bestuurder, een 43-jarige inwoner van Ryptsjerk, reed met een snelheid van 155 kilometer per uur, terwijl aldaar 100 was toegestaan. De bestuurder kreeg een bekeuring en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een woning aan de Valeriusstraat. Men was binnen gekomen door verbreking van een ruit. Uit de woning werden een videocamera, een fotocamera, twee lenzen, een paar honderd euro en 25 cds weggenomen. De 21-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal auto
Zondag tussen 17.25 en 20.00 uur werd bij een garagebedrijf aan de Jupiterweg een personenauto gestolen. Het betrof hier een auto, van het merk Volvo S80, kleur blauw, voorzien van het kenteken XN-FH-47. Tevens werd met een andere auto, die aldaar achter bleef, een etalageruit vernield. Op nog twee aldaar geparkeerde autos werden braaksporen aangetroffen. Men was het bedrijf binnen gekomen door vernieling van een toegangsdeur. Een medewerker van het bedrijf zal in de loop van vandaag aangifte komen doen.

Spannum: onder invloed
Maandag omstreeks 00.55 uur werd op de Tsjerkebuorren een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Dronrijp, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 635 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: autodief aangehouden
Maandag omstreeks 01.00 uur werden op de Trambaan twee personenautos aangetroffen. De personenautos, een Opel Kadett en een BMW, bleken gestolen te zijn in Harlingen en Ruinerwold. De Opel Kadett was aldaar net neergezet (warme motor) Door politiemensen werd onopvallend gepost in de omgeving van de gestolen autos, hetgeen na een half uurtje reeds succes had. Een 26-jarige inwoner van Harlingen kon worden aangehouden. In zijn fouillering werd een sleutel aangetroffen, die bleek te passen op één van de gestolen autos, In de autos werden ook nog lege kratten met flessen aangetroffen, die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De beide auto zijn in beslag genomen.

Leeuwarden: dodelijke aanrijding
Zondag omstreeks 23.35 uur vond op de Hendrik Algraweg (zuidelijke rondweg) een frontale aanrijding plaats tussen een personenauto en een motor. De bestuurder van de personenauto, een 26-jarige inwoner van Bears, reed in de richting Deinum en kwam met zijn auto op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer. Aldaar kwam hij frontaal in botsing met een motor, die uit tegenovergestelde richting naderde en werd bestuurd door een 43-jarige inwoonster van Heerenveen. De autobestuurder verklaarde dat hij op zijn eigen weghelft had gereden. Uit de sporen op het wegdek en uit het onderzoek van het personeel van het bureau ongevalanalyse van de politie Fryslân bleek dat de aanrijding had plaatsgevonden op de rijstrook, die bestemd was voor de motorrijdster. De motorrijdster werd zwaargewond overgebracht naar het MCL-Zuid, alwaar zij korte tijd later overleed. De autobestuurder bleef ongedeerd. De naam van het slachtoffer kan nog niet worden vrijgegeven, daar de familie nog moet worden ingelicht. Tijdens de afhandeling van de aanrijding werd de weg tijdelijk afgesloten voor het verkeer.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Maandag omstreeks 00.45 uur kwam er een melding binnen dat van een woning aan de Oosterkade een raamkozijn was vernield. Op dat moment werd niemand in of bij de woning aangetroffen. Het raamkozijn werd provisorisch hersteld, daar de bewoners op dat moment niet werden aangetroffen. Omstreeks 02.35 uur kwam er wederom een inbraakmelding binnen van het desbetreffende perceel. In het pand werd toen een 34-jarige inwoner van Groningen aangetroffen. De verdachte had reeds een videorecorder in een tas klaargezet. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man werd ingesloten. De bewoner moet nog worden gehoord.

Heerenveen: diefstal velgen
Maandag omstreeks 03.45 uur werd op de Munt achter de flat Heechsicht een 25-jarige inwoner van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij het stelen van velgen met banden van een personenauto. Toen de verdachte bezig was, werd hij overlopen door surveillerende politiemensen. Het bleek dat hij een personenauto op een krik had gezet en reeds twee velgen met banden had verwijderd. De velgen met banden werden aangetroffen in de auto van de verdachte, die iets verderop geparkeerd stond. De eigenaar van de velgen, een 31-jarige inwoner van Heerenveen, deed aangifte. De velgen met de banden werden aan hem teruggegeven. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Heerenveen: vernieling ruit
Maandag omstreeks 01.00 uur werd een etalageruit van een kledingzaak aan de Dracht vernield. De ruit, 2.30 x 1.30 meter werd vermoedelijk vernield met een soort vuurwerkbom. Het vuurwerk had een groot gat in de ruit geblazen. Een schadebedrag is niet bekend. Een medewerker van de winkel, een 27-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 22-07-2002 '
Lees ook