Korps: Friesland, plaats: Friesland 23-06-2002
Politiebrichten van 22/6 (13.00 uur) tot 23/6 (13.00 uur)

Schiermonnikoog: overlastplegers van eiland verwijderd In de nacht van vrijdag op zaterdag kwamen er bij het meldcentrum van de politie in Leeuwarden diverse telefoontjes binnen van bewoners van de Oosterreeweg te Schiermonnikoog. Ze waren uit hun slaap gewekt door schreeuwende jongemannen in de straat. Toen een paar eilanders poolshoogte ging nemen, bleek dat enkele personen in een daar geparkeerde bus waren gaan zitten en pogingen deden om deze te starten. De jongens werden verjaagd door een werknemer van de busmaatschappij. Desondanks bleven de jongens schreeuwen en in hun terugtocht naar een kampboerderij pleegden ze allerlei kleine vernielingen en bleven overlast veroorzaken De inmiddels ook aanwezige politie zette samen met een eilander de achtervolging in en wist de groep te traceren. Een gesprek bleek niet mogelijk omdat zij behoorlijk dronken waren. Het was daarom ook niet mogelijk te achterhalen wie welk strafbaar feit had gepleegd. Wel werd duidelijk dat deze jongemannen lid waren van een voetbalclub uit Hoogeveen en ook als voetbalclub op stap waren. Later bleek nog dat ze een auto van een eilander hadden beschadigd door er een fiets bovenop te leggen. Zaterdagmorgen heeft de politie na overleg met de loco-burgemeester deze groep voetballers, in verband met het verstoren van de openbare orde en mogelijke herhaling hiervan, bevolen het eiland met de veerboot van 12:30 uur te verlaten. Hierbij is gebruik gemaakt van een artikel in de gemeentewet, die de burgemeester in dit soort gevallen deze bevoegdheid toekende. Getracht zal worden de ontstane schade via de voetbalclub alsnog te innen.

Leeuwarden: mishandeling
Een 13-jarig meisje uit Sumar is zaterdag rond 15.30 uur in een restaurant aan de Wirdumerdijk door een nog onbekende jongeman geslagen. Het meisje was samen met haar moeder in de zaak en stond voor de counter in de rij te wachten. Toen een jongeman voordrong, maakte de moeder daar tegen haar dochter een opmerking over. De jongeman was daar niet van gediend en bedreigde de vrouw. Met zijn inmiddels gereedgekomen bestelling liep de jongeman de zaak in. Moeder en dochter deden korte tijd later hetzelfde maar stuitten in de zaak weer op de jongen. Na een korte woordenwisseling gooide hij de moeder een milkshake in het gezicht. De dochter kwam tussenbeide, waarop zij een vuistslag tegen haar hoofd kreeg. De dader liep vervolgens de zaak uit. Zij signalement luidt: leeftijd ca. 15 jaar, zeer donkere huidskleur, donkere orgen, smal gezicht, lengte ca. 1,70 meter, haar gedragen in vlechtjes vanaf de kruin naar beneden en aan de uiteinden daarvan allemaal zwarte kraaltjes, de rest van zijn hoofd was kaal geschoren. Hij droeg een wijde boek van spijkerstof, een beige trui, een zwarte bomberjack met gele letters en zwarte Nike schoenen.

Drachten: diefstal uit auto
Zaterdag werd tussen 08.15 en 14.30 uur ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Eems voor de sporthal. Van de auto werd een portier geforceerd, waarna ondermeer een radio/cd-speler en een mobiele telefoon werd weggenomen. De 19-jarige eigenaresse uit Donkerbroek deed aangifte.

Leeuwarden: aanrijding onder invloed
Een 60-jarige automobilist uit Leeuwarden is zaterdag om ca. 17.15 uur aangehouden, nadat hij onder invloed een aanrijding had veroorzaakt. De man had op de Coopmanstraat verzuimd voorrang te verlenen aan een fietser (geen gegevens bekend), waarna een aanrijding volgde. De fietser liep daarbij letsel op, waarvoor een ambulance werd gewaarschuwd. De fietser en automobilist wisselden gegevens uit. Toen de ambulance arriveerde vertrok de automobilist waarop de ambulanceverplegers de politie lieten waarschuwen omdat ze het vermoeden hadden dat de automobilist had gedronken. De politie hield de man op De Ruyterweg aan en nam hem voor een blaasproef mee naar het bureau. Daar blies hij 315 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uur. De fietser bleek bij de aanrijding een gebroken tand en enkele oppervlakkige wonden te hebben opgelopen.

Dokkum: aanrijding met doorrijder
Een 14-jarige fietser uit Lioessens is zaterdag om ca. 15.00 uur lichtgewond geraakt bij een aanrijding op de Stationsweg. De jongen werd door een voorbijganger op genoemde weg naast zijn beschadigde fiets aangetroffen. Hij kon zich niet goed meer herinneren wat er gebeurd was, maar dacht dat hij frontaal door een auto was aangereden. Deze auto werd niet meer aangetroffen en is dus waarschijnlijk doorgereden. De jongen werd door de passant naar huis gebracht. De politie wil graag in contact komen met mogelijke getuigen: 0900-8844.

Molkwerum: aanrijding bromscooters
Twee bestuurders van bromscooters, een 19-jarige inwoner van Koudum en een 16-jarige inwoner van Molkwerum, zijn bij een aanrijding zaterdag om 15.20 uur op de Stationswei gewond geraakt. Een omwonende hoorde een klap en trof beide bestuurders op de grond bij hun beschadigde voertuigen aan. Ze wisten zich niets meer over de oorzaak van het ongeval te herinneren en werden beiden per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. De Koudumer kan na behandeling weer huiswaarts, de bestuurder uit Molkwerum werd met een hersenschudding opgenomen. Het bureau Ongevalanalyse van de politie Friesland stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeluk.

Grou: diefstal
Een 39-jarige inwoner van Vrouwenparochie is zaterdag om 23.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal van een hoeveelheid grondkabel. De man kon worden aangehouden na een inbraakmelding bij een bedrijfspand aan De Finnen. Toen politiebeambten daar arriveerden troffen ze de verdachte in een bestelauto aan. In de auto lag een hoeveelheid grondkabel aan, waarvoor de verdachte geen goede verklaring kon geven. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Tijdens het verhoor bekende hij de kabel te hebben gestolen.

Leeuwarden: onder invloed
Een 35-jarige Leeuwarder is zondag om 00.30 uur op de Pieter Stuyvesantweg aangehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 500 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uur kreeg.

Leeuwarden: kop-staart botsing
Bij een aanrijding zaterdag om 23.15 uur op de Julianalaan heeft een 22-jarige inwoonster van Harlingen letsel opgelopen. De vrouw zat als passagier bij een 19-jarige plaatsgenoot in de auto, die achterop de auto van een 78-jarige Leeuwarder botste. De Harlinger had over het hoofd gezien dat zijn voorganger stilstond om linksaf te slaan. De vrouw werd met nekklachten per ambulance naar het MCL vervoerd.

Heerenveen: waslijst van gebreken aan brom/motorfiets Van een 17-jarige inwoner van Heerenveen is zondag om 02.00 uur op de Koemarkt een motorfiets in beslag genomen. Surveillerende agenten hielden de bestuurder staande, omdat hij en zijn passagier zonder helm reden op wat op het eerste gezicht een brommer leek. Bij nader onderzoek bleek het echter om een motorfiets van 125 cc te gaan, die bovendien niet verzekerd was, geen kenteken had en niet voorzien was van een achterrem en verlichting. De motor werd daarop in beslag genomen. Tegen de bestuurder werd onder meer proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden zonder rijbewijs en verzekering.

Akkrum; aanrijding met letsel
Een 25-jarige inwoner van Breda en een 22-jarige inwoner van Etten-Leur hebben letsel opgelopen toen hun auto zondag om 03.00 uur op de A32 bij Akkrum een ree aanreed, vervolgens over de kop sloeg en in een sloot belandde. Beiden konden op eigen kracht het voertuig verlaten, Ze werden per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht, waar ze voor observatie werden opgenomen. De ree heeft het ongeluk niet overleefd.

Leeuwarden: onder invloed en zonder rijbewijs
Een 30-jarige Leeuwarder is zondag om 04.45 uur op de Nieuwestad aangehouden, omdat hij onder invloed en zonder rijbewijs een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 390 ug/l. Voor beide feiten werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Leeuwarden: aanhouding
Een 25-jarige Leeuwarder is zondag om 05.00 uur op het Ruiterskwartier aangehouden. De man gaf tot drie maal toe geen gevolg aan een vordering zich te verwijderen van politiebeambten. Deze waren ter plaatse gekomen in verband met een vechtpartij. Toen deze gesust was begon de Leeuwarder midden op de weg te dansen en de politiebeambten uit dagen. Nadat hij driemaal gevorderd was zich te verwijderen werd hij aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Harlingen: drie aanhoudingen
Drie Harlingers van 17, 16 en 15 jaar, zijn zondag om 04.00 uur aangehouden wegens het met verf bespuiten van onder meer een aantal autos. De verdachten konden worden aangehouden na melding van een getuige die ze in de Oosterparkwijk met een spuitbus aan de gang had gezien. Bij controle bleken in ieder geval drie autos en een caravan in genoemde wijk te zijn bespoten. Voor zover mogelijk werden de eigenaren van de beschadigingen in kennis gesteld en op het politiebureau uitgenodigd voor het doen van aangifte.

Waskemeer: aanrijding met letsel
Een 29-jarige inwoonster van Haule is zondag om 06.00 uur gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval op de Bakkeveensterweg. De vrouw zat als passagier in een auto die bestuurd werd door haar 33-jarige echtgenoot. Deze was in een bocht de macht over stuur kwijtgeraakt, waarna de auto tegen een boom tot stilstand was gekomen. Vervolgens had men een 38-jarige kennis uit Siegersowude gebeld, die meteen ter plaatse kwam. Deze had de bestuurder aangeboden zijn auto mee te nemen en naar huis te gaan. Toen de politie ter plaatse kwam was de bestuurder reeds verdwenen. De vrouw werd met een gebroken been naar het ziekenhuis in Drachten overgebracht. De man meldde zich rond 11.30 uur op het politiebureau te Oosterwolde, waar een verklaring van hem werd opgenomen. Daaruit werd niet duidelijk waarom hij de plaats ongeval had verlaten.

Bureau Communicatie: 058 8808272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 23-06-2002 '
Lees ook