Korps: Friesland, plaats: Friesland 24-05-2002
Politieberichten van 23/5 13:00 - 24/5 07:00

Drachten: diefstal gereedschap
Donderdagochtend is ingebroken in een schuur achter een woning aan de Langewyk. Terwijl de bewoner even afwezig werden een slijp- en schuurmachine gestolen. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Drachten.

Olterterp: aanrijding, getuigenoproep
Donderdag omstreeks 11.45 kreeg de politie een melding dat bij de melkfabriek een scooter over de kop was gevlogen. Het slachtoffer betreft een 20-jarige inwoonster van Hemrik. De rouw lag op het fietspad. Per ambulance is de vrouw overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Onbekend is wat er precies is gebeurd. Daarom is de politie op zoek naar eventuele getuigen die iets hebben gezien. Getuigen kunnen contact opnemen met het algemene nummer van de politie Friesland, 0900 8844.

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een auto die stond geparkeerd op de Uilenburgstate. Hierbij zijn twee ramen vernield. Gesteolen werden een zonnebril en een radio-cdspeler. Aangifte is gedaan door een 44-jarige inwoner van Leeuwarden.

Haulerwijk: inbraak woning
Donderdagochtend is ingebroken in een woning aan de Scheidingsreed. Men kwam binnen door een raam aan de voorkant van de woning te forceren. Ontvreemd werden een playstation, een afstandsbediening en een laptop. Aangifte is gedaan door een 34-jarige inwoner van Haulerwijk.

Twijzelerheide: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 14.30 uur vond een aanrijding plaats op de Bjirkewei. Een 42-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde kwam uit de richting van zijn woonplaats en reed richting Twijzel. Een 61-jarige automobilist uit Kollum kwam uit de Doarpsstrjitte en wilde de Bjirkewei oversteken richting de ds. Zijlstrawei. De inwoner van Zwaagwesteinde moest op de kruising van de genoemde wegen aan de Kollumer voorrang verlenen. De inwoner van Zwaagwesteinde zag de Kollumer echter te laat en er volgde een aanrijding. De inwoner van Kollum is met onbekend nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De inzittende van de auto van de inwoner van Zwaagwesteinde, een 41-jarige inwoonster van dezelfde plaats, is eveneens met onbekend nekletsel overgebracht naar het zelfde ziekenhuis. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Joure: winkeldief aangehouden
Donderdag om 15.40 uur werd een 22-jarige inwoner van Joure betrapt bij het stelen van een woordenboek. Dit gebeurde in een winkel aan de Roggemolenstraat. De verdachte werd buiten de winkel door de aangeefster aangesproken en aangehouden. De verdachte is door de politie naar het bureau overgebracht. Na het verhoor en het uitreiken van een dagvaarding kon de Jouster om 17.30 uur worden heengezonden. Aangifte is gedaan door een inwoonster van Joure (leeftijd onbekend).

Gorredijk: aanhouding na belediging
Donderdag omstreeks 17.20 uur was de politie parkeerbonnen aan het uitdelen op de Lijnbaan. Hier stond een aantal wagens fout geparkeerd, terwijl op de naastgelegen parkeerplaats nog voldoende ruimte was. Een 29-jarige inwoner van Gorredijk ging met de politie in discussie. Toen hij beledigende taal uitte richting de politie werd hem gevraagd hiermee op te houden. Toen de man hiermee doorging is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau. De man kon later het bureau verlaten met een transactievoorstel van 220 euro.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Donderdag om 17.00 uur reed een 33-jarige auitomobilist uit Heerenveen over de Gaasterlandlaan. Ter hoogte van de Oostergo kwam een 11-jarige fietser plotseling vanuit een uitrit de weg oprijden en hij kwam voor de auto terecht. Deze schepte de jongen en nam hem enkele meters mee. De fiets lag in zijn geheel onder de auto. De jongen krabbelde wel op, maar is uit zekerheid per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Daar werd opname niet noodzakelijk geacht. Een takelwagen heeft de auto opgetild, zodat de fiets vanonder de auto kon worden verwijderd.

Drachten: inbraak auto
Donderdagochtend werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Lisdodde. Gestolen zijn een carkit en een radio-cdspeler. Onbekend is hoe men is binnengekomen. Aangifte is gedaan door een 26-jarige inwoner van Drachten.

Heerenveen: inrijden op medeweggebruiker
Donderdag omstreeks 18.30 uur werd een 37-jarige automobilist uit Tjerkwerd gesneden op de afrit A32 richting A7 Joure. Een auto haalde hem in aan de rechterzijde via de vluchtstrook en sneed hem bij het invoegen op de A7. Vlak hierna zag de aangever dat de auto de afslag Heerenveen West nam. De onbekende automobilist reed door naar de Wetterwille. Hier zette de Heerenvener zijn auto voor de andere auto en hij wilde onbekende man aanspreken. Deze reed achteruit, de Heerenvener stapte uit. Op dat moment reed de onbekende automobilist vooruit met spinnende banden, hij gaf vol gas. De aangever kon nog net op tijd aan de kant springen. De politie heeft de zaak in onderzoek .

Leeuwarden: alcohol in het spel
Donderdag omstreeks 21.00 uur kreeg de politie een melding dat een 25-jarige automobilist uit Leeuwarden zijn auto midden op de weg had gezet op de Nieuweburen en deze op zijn gemak met iemand stond te praten. Hierdoor ontstond een opstopping. Het bleek dat de Leeuwarder zijn rijbewijs reeds in 1998 was ingevorderd. Daarnaast bleek de man ook gedronken te hebben. Op het bureau blies hij 515 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur.

Burdaard: rijden onder invloed
Donderdag om 21.30 uur werd een 51-jarige automobilist uit Burdaard gecontroleerd op de Hikkaarderdyk. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 610 ug/l, goed voor een rijverbod van 6 uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een auto die stond geparkeerd aan de Fennen. Men kwam binnen door een raam aan de passagierskant in te slaan. Gestolen werd een radio-cdspeler, verschillende cds en een wegenkaartboek. Aangifte is gedaan door een 29-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: verkeerscontrole
Donderdag werd tussen 18.30 uur en 21.00 een kleine verkeerscontrole uitgevoerd op de Aldlansdyk. Twaalfmaal werd bekeurd voor snelheid, de snelste reed 87 km per uur. Eenmaal werd bekeurd voor bellen achter het stuur, eenmaal voor het voeren van de mistverlichting en eenmaal voor een niet correcte kentekenplaat op een aanhangwagen.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag om 00.45 uur werd een 26-jarige automobilist uit Rotterdam gecontroleerd op de Oenemastate. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 495 ug/l, goed voor een rijverbod van 5 uur.

Dokkum: rijden onder invloed
Vrijdag om 01.00 uur wilde de politie een 36-jarige automobilist uit Dokkum controleren op de Rondweg West. Nadat de politiewagen de man was gepasseerd, passeerde deze weer de politiewagen. Een aanrijding kon net worden voorkomen. In de Van Aitsemastraat kon de man worden aangesproken. Hij pleegde onmiddellijk verzet en wilde een politieman schoppen. Hierop werd de man overgebracht naar het bureau. Hier krijgt hij proces-verbaal voor het niet voldoen aan een stopteken, verzet tijdens aanhouding, belediging, onverzekerd rijden en het rijden zonder rijbewijs.

A7: ongeval met drank in het spel
Vrijdag omstreeks 04.25 kreeg de politie ene melding van een ongeval op de A7 ter hoogte van de afslag Heerenveen West. Ter plaatse werd een totaal vernielde auto aangetroffen. Een 53-jarige automobilist ui Drachten verloor in een bocht de controle over het stuur en raakte in een slip. Hierna botste de auto tegen de vangrail om tot stilstand te komen op de rechterrijstrook. Een vrachtwagen beveiligde het voertuig voor het achteropkomend verkeer. Het bleek dat de Drachtster had gedronken. Op het bureau blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Heerenveen: openlijke geweldpleging
Donderdag omstreeks 22.30 uur fietste een 17-jarige inwoonster van Heerenveen over de Leliestraat richting het centrum. Nabij de Rozenstraat renden twee jongens in haar richting. Ze werd om het middel gegrepen en van haar fiets getrokken. Ze kwam ten val en raakte met haar hoofd de stoeprand. De jongens scholden haar uit en sloegen en schopten haar. Op een gegeven moment wist het meisje te ontkomen en de politie te bellen. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Franeker: aanranding
Donderdagochtend omstreeks 08.00 uur fietste een 12-jarige meisje vanaf haar woonplaat naar Franeker. Onder het viaduct aan de prof. Lorestraat werd zij tegengehouden door een viertal knapen, dat haar de doorgang belemmerde. Ze stelden haar eerst wat vragen, even later werd ze van de fiets getrokken. Er werd getracht haar onzedelijk te betasten. Nadat het meisje weer werd losgelaten kon ze er vandoor gaan. Het betreft een viertal negroïde mannen, allen in de leeftijd van 15 tot 17 jaar. Een van de verdachten had dreadlocks, met aan de uiteinden kraaltjes. De politie komt graag in contact met eventuele getuigen via het algemene nummer van de politie Friesland, telefoon 0900 8844.

Bureau Communicatie tel 058-880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 24-05-2002 '
Lees ook