Korps: Friesland, plaats: Fryslân 24-07-2002
Politieberichten van 24/7 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Abbega: dodelijke aanrijding
Woensdag omstreeks 05.15 uur kwam er een melding binnen dat een voorbijganger op de Hissedyk tussen Westhem en Abbega een bromfiets in de berm van de weg vlak bij de sloot had aangetroffen. Ter plaatse bleek dat de bestuurder van de bromfiets, de 55-jarige Abraham van der Veen uit Abbega, een flauwe bocht in de weg had gemist en rechtdoor was gereden. Hij kwam vervolgens in de berm terechtgekomen. De bromfiets bleef in de berm liggen en de bestuurder kwam in de sloot terecht, alwaar hij is verdronken. Het slachtoffer werd door de brandweer uit het water gehaald en is vervolgens overgebracht naar het mortuarium in Sneek.

Drachten: inbraak auto
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op t Stap. Het rechter voorportierraam werd vernield. Uit de auto werd een scanner weggenomen. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: inbraak woning
Afgelopen nacht werd ingebroken bij een woning aan de Castor. Door verbreking van een raam kwam men binnen. Uit de woning werden een fotocamera, een exclusief horloge en twee mobiele telefoons weggenomen. De bewoner, een 29-jarige inwoner van Lemmer, heeft aangifte gedaan.

Dezelfde nacht werd ook ingebroken bij de buren. Hiervan is reeds melding gemaakt in de politieberichten van 23/7 (13.00 uur) t/m 24/7 (07.00 uur). Het blijkt nu dat bij deze inbraak een paar honderd euro is weggenomen.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 10.00 uur toonde een man op het Blokhuisplein een tas met kleding aan twee andere mannen. Daar het hier vermoedelijke ging om gestolen kleding, werd de man gecontroleerd. De man, een 26-jarige inwoner van Heerenveen, gaf de tas over aan een motoragent en ging er toen vandoor. Op de motor werd de achtervolging ingezet en op de Ossekop werd de man klemgereden. De verdachte werd aangehouden. Het bleek dat de verdachte bij twee winkels aan de Nieuwestad kleding had weggenomen. De kleding werd teruggegeven. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak school
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een school aan de Rengerslaan. Aan de achterzijde van het schoolgebouw werd een raam geforceerd. Uit de school werd een computer met flatscreen weggenomen. Een medewerker van de school, een 26-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Joure: oplichting
Afgelopen maandag heeft een 30-jarige inwoner van Joure aangifte gedaan van oplichting c.q valsheid in geschrifte. De aangever wilde afgelopen zaterdag tussen 15.00 en 15.30 uur geld pinnen bij de Frieslandbank aan de Midstraat. Toen hij zijn pas in de geldautomaat had gestopt, zag hij dat op de automaat een briefje was aangebracht met ongeveer de volgende tekst:

De automaat kan een storing vertonen, waardoor de pas niet terugkomt. Raak niet in paniek, maar doe het volgende. Toets uw pincode in. Bevestig dit met goed. Doe dit driemaal. Sluit af met correct. In de meeste gevallen zal uw pinpas terug komen. Is dit niet het geval, neem dat contact op met de medewerkers binnen.

De pas kwam dus niet terug en daar het weekend was, was de bank gesloten. De aangever meldde dit dus pas maandag bij de bank. Het briefje was door het personeel van de bank toen al verwijderd. De directeur van de bank wees erop dat dit soort briefjes nooit door het personeel aan een automaat worden bevestigd. Vervolgens bleek dat het pasje van de aangever reeds door een onbekend iemand uit de automaat was gehaald en ondertussen waren daarmee reeds verschillende betalingen gedaan en was er geld mee opgenomen. Waarschijnlijk heeft men iets voor de automaat geplaatst, dat het pasje heeft opgeslokt. De politie waarschuwt de mensen, die in het weekend geld gaan pinnen bij een automaat deze niet te gebruiken wanneer daar aan de buitenzijde een briefje op is aangebracht. Een soort gelijk geval heeft zich ook in Wolvega afgespeeld. Deze gevallen spelen zich dus in het weekend af, wanneer de bank is gesloten en men pas maandag bij de bank terecht kan.

Wijnjewoude: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 08.45 uur vond op de Tolleleane een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto, een 20-jarige inwoner van Drachten, reed in een bocht rechtdoor en kwam in de sloot naast de weg terecht. Voor de bocht werd een remspoor van 24 meter aangetroffen. De bestuurder werd door de brandweer uit de auto gehaald. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De auto werd totaal vernield.

Leeuwarden: inbraak winkel
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een winkel aan de Kleine Hoogstraat. Via verbreking van een deur kwam men binnen. Uit de winkel werden een kopieermachine, een computer, een scanner en een doos met rookwaar en hashpijpen weggenomen. De eigenaar, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden, heeftaangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 24-07-2002 '
Lees ook