Korps: Friesland, plaats: Friesland 25-05-2002
Politieberichten van 24/5 (13.00 uur) tot 25/5 (13.00 uur)

Oudwoude: inbraak sportkantine
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een sportkantine aan de Swartewei. Met behulp van vermoedelijk een valse sleutel kwam men het pand binnen, waarna een flinke hoeveelheid etenswaar en drank uit een koelcel en een koelkast werd weggenomen. Een 35-jarige inwoner van Oudwoude deed aangifte.

Woudsend: schip in nood
Een kruiser is vrijdag omstreeks 13.00 uur op het Slotermeer in nood geraakt, toen de motor van het vaartuig uitviel. De schipper, een 67-jarige inwoner van Sint Annaparochie, verloor daarop de controle over het vaartuig, waardoor deze door de harde wind op lager wal kwam. Een kraanmachinist die toevallig daar aan het werk was, wist met de giek van zijn kraan te voorkomen dat de boot op de stenen terecht kwam. De kruiser werd korte tijd later door een sleepboot weggesleept.

Leeuwarden: voetbalwedstrijd ADO Den Haag Volendam Vrijdagmiddag werd in Leeuwarden de inhaalwedstrijd ADO Den Haag Volendam gespeeld. Omdat er mogelijk Haagse supporters naar de wedstrijd zouden komen, heeft de politie met de inzet van circa 10 agenten toezicht gehouden. Men hoefde niet in actie te komen, want er werden geen supporters in Leeuwarden gesignaleerd.

Vrouwenparochie: onder invloed
Een 42-jarige inwoner van Sint Annaparochie is vrijdag om 15.30 uur op de Middelweg-oost staande gehouden, omdat hij onder invloed op een brommer reed. Op het bureau blies de man 985 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 12 uren kreeg.

Leeuwarden: bedreiging
Een 44-jarige Leeuwarder is vrijdag om 17.40 uur op de Nieuweburen aangehouden, omdat hij een 44-jarige inwoner van Marssum met een mes had bedreigd. Voorafgaand aan de bedreiging had de verdachte de Marsumer hinderlijk met zijn auto gevolgd vanaf de Harlingerstraatweg, kennelijk omdat hij zich kwaad had gemaakt toe deze een bus voor liet gaan. De Marsumer stapte in de Vijzelstraat uit zijn auto en liep een winkel binnen. Vanuit die winkel zag hij hoe de verdacht naar zijn auto liep en twee banden met een mes lek stak. Toen de Marsumer daarop naar de verdachte toe liep, werd hij met hetzelfde mes bedreigd. De verdachte kon korte tijd later door de inmiddels gewaarschuwde politie worden aangehouden. De politie wil overigens graag in contact komen met mogelijk getuigen.

Damwoude: frontale aanrijding
Een 19-jarige inwoner van Driesum heeft vrijdag omstreeks 16.30 uur bij een aanrijding op de Voorweg licht letsel opgelopen. De aanrijding ontstond toen hij een geparkeerde auto inhaalde en vervolgens frontaal op een hem tegemoetkomende auto botste, die werd bestuurd door een 57-jarige inwoner van Damwoude. De Driesumer werd ter plaatse door ambulancepersoneel onderzocht, maar kon daarna huiswaarts. Beide autos raakten zwaar beschadigd.

Drachten: illegale radiozender uit de lucht
In samenwerking met de politie heeft de radiocontroledienst vrijdag om 19.45 uur een illegale zender opgerold in een woning aan de Vier Tijden. Toen men de woning binnentrad werd er uitgezonden (niet bekend onder welke naam). De apparatuur werd in beslag genomen en tegen een 24-jarige inwoner van Drachten werd proces-verbaal opgemaakt.

Oosternijkerk: gewonde bij aanrijding
Bij een aanrijding op de kruising Dongerawei/Munewei is een 31-jarige inwoner van Nes (Dong.) gewond geraakt. De man verleende met zijn brommobiel geen voorrang aan een 53-jarige automobilist uit dezelfde plaats. Bij de daarop volgende aanrijding liep hij vermoedelijk een zware hersenschudding op, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum werd overgebracht Omdat vermoed werd dat het slachtoffer onder invloed van verdovende middelen verleerde werd hem daar een bloedproef afgenomen.

Leeuwarden: onder invloed
Een 22-jarige inwoner van Leeuwarden is vrijdag om 22.45 uur op de Schieringerweg staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 445 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Leeuwarden: onder invloed
Een 52-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag even na middernacht op de Weideflora staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 565 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg.

Drachten: onder invloed
Een 41-jarige inwoner van De Wilp (Gn) is zaterdag om 02.50 uur op de Ureterpervallaat staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 580 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 6 uren kreeg.

Leeuwarden: aanhouding na diefstal uit auto
Een 26-jarige Leeuwarder is zaterdag om 03.00 uur op het Zwitserwaltje aangehouden op verdenking van diefstal uit een auto. De man werd op heterdaad betrapt toen hij uit een auto een trainingsjas wegnaam. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: graffitispuiters aangehouden
Twee inwoners van Boksum, 15 en 17 jaar, zijn zaterdag om 01.30 uur op het Zaailand aangehouden. De jongens werden op heterdaad door een surveillerende agent betrapt, terwijl zij met spuitbussen het gerechtsgebouw aan het bekladden waren. Op het politiebureau werd proces-verbaal tegen hen opgemaakt en werden hun ouders gewaarschuwd.

Leeuwarden: onder invloed
Een 56-jarige inwoner van Leeuwarden is zaterdag om 03.00 uur op de Groningerstraatweg staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 440 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 4 uren kreeg.

Appelscha: onder invloed
Een 27-jarige inwoner van Oosterwolde is zaterdag om 03.00 uur op de Industrieweg staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies de man 380 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 3 uren kreeg.

Lemmer: bromfietser ten val
Een 23-jarige bromfietser uit Lemmer en zijn 21-jarige passagiere zijn gewond geraakt bij een eenzijdig ongeval zaterdag om 00.20 uur op de Flevostraat. De bestuurder was waarschijnlijk door een overstekende kat geschrokken, waarna hij vervolgens tegen een geparkeerde auto botste. Beiden werden per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. Omdat vermoed werd dat de bestuurder gedronken had, werd hem daar een bloedproef afgenomen. Hij kon na behandeling huiswaarts, de passagiere werd in het ziekenhuis ter observatie opgenomen.

Gorredijk: snelkraak supermarkt
Twee onbekende mannen hebben zaterdag rond 03.10 uur een snelkraak gepleegd in een supermarkt aan het Hofland. Een getuige zag de twee jonge mannen een ruit van het winkelpand vernielen en naar binnen gaan. Ze namen vervolgens uit de winkel een hoeveelheid rookwaar mee en maakten zich weer uit de voeten. De getuige hoorde daarop een auto met piepende banden wegrijden. Het signalement van de twee mannen luidt: beiden circa 1,75 tot 1,80 meter, een verdachte was in het zwart gekleed en had zwart haar, de andere droeg een zwarte jas en een lichtblauwe spijkerbroek.

Nlijland: agenten gewond
Twee agenten hebben zaterdag om 02.00 uur lichte verwondingen opgelopen, toen hun dienstvoertuig van achter met opzet werd geramd door de bestuurder van een gestolen vrachtwagen. Kort daarvoor had de politie een melding gekregen dat een vrachtwagen door de Folgaasterhemstraat reed en daarbij schade aanbracht aan geparkeerde auto`s en een lantaarnpaal. Een vrachtwagen met het daarbij genoemde signalement werd even later op de A7 rijdend in de richting van Sneek aangetroffen. De bestuurder kreeg een stopverbod, waaraan deze gevolg gaf en de vrachtwagen achter de politieauto op de vluchtstrook langzaam tot stilstand leek te brengen. De vrachtwagen trok echter ineens weer op, waarbij de daarvoor rijdende politieauto werd geramd. De vrachtwagen werd korte tijd later zonder bestuurder aangetroffen bij de afslag Nijland. Met onder meer een hond is de omgeving nog zonder resultaat afgezocht. De twee agenten die in de geramde auto zaten, werden met nekklachten naar het ziekenhuis gebracht. Later die nacht konden zij weer huiswaarts. De vrachtwagen bleek die nacht te zijn gestolen vanaf een parkeerplaats aan de Selfhelpweg, waarvan een 53-jarigfe Sneker aangifte deed.

Drachten: inbraak schuur
Tussen vrijdag 11/00 uur en zaterdag 09.00 uur werd ingebroken in een schuur bij een woning aan de Korte Baan. Van de schuur werd een deur opengebroken, waarna een fiets en een buitenboordmotor werden weggenomen. De 40-jarige eigenaar deed aangifte.

Noardburgum: inbraak auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een aan de Zomerweg geparkeerd staande auto. Van het voertuig werd een deur geforceerd, waarna de radio/cd-speler werd weggenomen. De 25-jarige eigenaar uit Noardburgum deed aangifte.

Bureau Communicatie: 058 8808272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 25-05-2002 '
Lees ook