Korps: Friesland, plaats: Fryslân 25-01-2003
Politieberichten van 24/1 (13.00 uur) t/m 25/1 (13.00 uur)

Oosterzee: snelheidscontrole
Vrijdagochtend werd rond 11.00 uur een snelheidscontrole gehouden aan de Buren. Diverse automobilisten hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 30 km/u. Vier automobilisten reden sneller dan 60 km/u en ontvingen een proces-verbaal.

Drachten: winkeldiefstal
Donderdagavond werden twee winkeldievegges aangehouden op de parkeerplaats aan de Oostersingel. Een 38- jarige en 40- jarige vrouw, beide inwoners van Sneek, hadden vier kledingstukken ontvreemd uit een winkel aan de Noorderbuurt. Een 31- jarige inwoonster van Drachten deed aangifte. Na de aanhouding bleek dat de verdachten tevens kleding uit een winkel aan De Kolk te Surhuisterveen hadden meegenomen. Er werd aangifte gedaan door een 41- jarige inwoonster van Drogeham. Uit een winkel aan de Zuidkade te Drachten werden drie kledingstukken meegenomen waar aangifte van gedaan werd door een 20- jarige medewerkster.

Lemmer: aanrijding met drank
Vrijdagmiddag vond rond 12.30 uur een aanrijding plaats op de Binnenbaardt waarbij niemand gewond raakte. Een automobiliste, een 41- jarige Amsterdamse was onder invloed van alcohol toen ze een bocht te ruim nam. Hierdoor werd een lantaarnpaal geschampt. De auto kwam tot stilstand tegen een betonblok. De verdachte blies 610 ug/l., kreeg een rijverbod van zes uren en het rijbewijs werd ingevorderd. De auto werd weggesleept door een bergingsbedrijf.

Tjerkgaast: te snel
Vrijdagmiddag werd het rijbewijs ingevorderd van een automobilist omdat hij 57 km/u te snel reed op de Strjitwei. De verdachte, een 31- jarige inwoner van Oosterzee ontving een proces-verbaal.

Noardburgum: aanhanger gekanteld
Vrijdagmiddag raakte het wegdek van de Rijksstraatweg beschadigd en besmeurd met olie door een gekantelde aanhanger. Er raakte niemand gewond. De automobilist reed rond 14.40 uur met aanhanger richting Buitenpost. De 55- jarige Zoutkamper moest ter hoogte van de afslag Zomerweg afremmen voor een vrachtauto. Hierdoor brak de as van de aanhanger die vervolgens kantelde. Op de aanhanger werd een scheepsmotor vervoerd die door het voorval op het wegdek viel. De aanhanger werd door een bergingsbedrijf afgevoerd.

Hallum: auto-inbraken
In de nacht van donderdag op vrijdag werd radio/cd-apparatuur gestolen uit een geparkeerde auto aan de Luniastate. Men kwam binnen door het deurslot te forceren. Een 36- jarige Hallumer deed aangifte. Die nacht werd eveneens audio-apparatuur weggenomen uit een auto aan de Ondersmastate. Ook van deze auto werd het deurslot geforceerd. Er werd aangifte gedaan door een 45- jarige Hallumer.

Wijnaldum: aanrijding met letsel
Vrijdagmiddag liep een vrouw rond 14.40 uur nekletsel op tijdens een aanrijding op de kruising Houlewei Winamerdijk. Een vrachtauto reed tegen een personenauto. De passagier van de personenauto, een 32- jarige Harlingse, werd met nekklachten en handwonden naar het MCL-Zuid te Leeuwarden gebracht. De vrachtwagenchauffeur, een 40- jarige inwoner van Oudemirdum wilde met zijn combinatie afslaan. Hij zag de automobilist, een 35- jarige Harlinger, over het hoofd. De vrachtwagenchauffeur was tijdens de manoeuvre met iets anders bezig. Beide voertuigen werden afgevoerd door een bergingsbedrijf.

Drachten: fietsongeval met letsel
Vrijdagmiddag raakte een fietser gewond tijdens een aanrijding met een andere fietser op de Noorderhogeweg. Het slachtoffer, een 30- jarige inwoonster van Drachten werd rond 16.45 uur per ambulance vervoerd naar Nij Smellinghe. Er zijn geen bijzonderheden bekend over het letsel van het slachtoffer. De vrouw reed met haar fiets vanaf het Molenend. Ze stak de Noorderhogeweg over om vervolgens de bocht naar links te maken op het fietspad. Een andere fietser, een 33- jarige inwoner van Drachten, reed op het fietspad parallel aan de Noorderhogeweg en kwam uit de richting van De Lauwers. Hij wilde rechtsaf slaan, richting Molenend. De vrouw maakte een korte bocht naar links. Hierdoor raakten de hoofden van de bestuurders elkaar en vielen beide fietsers op het wegdek.

Nijland: meisjes gewond door hondenbeet
Vrijdagochtend verwondde een hond twee meisjes aan de Hiddemawei. Een 11- jarige inwoonster van Nijland raakte gewond aan haar onderbeen. Het andere meisje, een 9- jarige Nijlandse werd in haar knie gebeten. Beide slachtoffers werden ter behandeling naar een huisarts gebracht. Het 9- jarige meisje moest voor verdere behandeling naar het Antonius ziekenhuis te Sneek. De slachtoffers fietsten rond 08.00 uur over de Hiddemawei toen een hond vanaf een erf de weg oprende en de slachtoffers aanviel. De eigenaar van de hond, een 60- jarige Nijlander liet de hond afmaken.

Sint Nicolaasga: woningbrand
Vrijdagavond vond omstreeks 22.50 uur een woningbrand plaats aan de Gaastweg. Niemand raakte gewond. De brandweer had de brand snel onder controle. Naar alle waarschijnlijkheid ontstond de brand in de schoorsteen. De woning liep geringe schade op.

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden.

A32: Haskerdijken, vrijdag 21.40 uur, 21- jarige Groninger, 270 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Haulerwijk: Oosterwoldseweg, zaterdag 02.25 uur, 18- jarige inwoner van Haulerwijk, 280 ug/l, rijverbod 1 uur, bestuurder tractor.

Franeker: Tzummerweg, zaterdag 00.55 uur, 23- jarige inwoner van Franeker, 430 ug/l, rijverbod 4 uren, automobilist, tevens PV voor rijden zonder rijbewijs.

Veenwouden: Buitenveld, zaterdag 01.15 uur, 50- jarige inwoner van Jistrum, 260 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Harlingen: Almenumerweg, zaterdag 00.45 uur, 49- jarige inwoner van Franeker, 330 ug/l, rijverbod 2 uren, bestuurder bromfiets.

Sneek: Prins Hendrikkade, zaterdag 00.49 uur, 47- jarig inwoner van Sneek, 315 ug/l, rijverbod 2 uren, automobilist.

Winsum: Westergoawei, zaterdag 02.15 uur, 34- jarige inwoner van Hilaard, 785 ug/l, rijverbod 9 uren, rijbewijs/kentekenbewijs ingevorderd. Bestuurder gewond, was t.h.v. kruising Winsum over de kop geslagen en in de berm tot stilstand gekomen. De auto werd afgevoerd door bergingsbedrijf.

Leeuwarden: Oosterkade, zaterdag 03.17 uur, 36- jarige inwoner van Tzummarum, 610 ug/l, rijverbod 6 uren, rijbewijs ingevorderd.

Drachten: Oudeweg, zaterdag 04.30 uur, 42- jarige inwoner van Drachten, 530 ug/l, rijverbod 5 uren.

Leeuwarden: Hollanderdijk, zaterdag 05.00 uur, 26- jarige inwoner van Driebergen, 575 ug/l, rijverbod 6 uren, rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: mishandeling, verdachte aangehouden Vrijdagmiddag raakte rond 16.40 uur een 31- jarige Leeuwarder gewond na een mishandeling die plaatsvond aan het Ruiterskwartier. De verdachte, een 14- jarige Leeuwarder had het slachtoffer, met gebroken glas en vervolgens met een baksteen in zijn gezicht geraakt. Het slachtoffer liep een snijwond op onder zijn kin en een kapotte bovenlip. Hij heeft op eigen gelegenheid medische hulp gezocht. Het slachtoffer liep de verwondingen op toen hij de verdachte uit een grand-café wilde verwijderen. Het slachtoffer deed dat vanuit zijn functie als portier en kreeg daarbij hulp van een collega. Surveillerende agenten waren getuige van een vechtpartij voor de deur van het grand-café. Op dat moment hielden de twee portiers de verdachte in bedwang. Circa veertig omstanders bemoeiden zich met de vechtpartij. De agenten namen de verdachte van de portiers over. Vervolgens werden de agenten belaagd door een groep omstanders omdat ze de verdachte wilden ontzetten. Daarbij werd een van de agenten tegen zijn been geschopt. De agenten waren genoodzaakt om aan te kondigen pepperspray te gebruiken, waarna de groep zich terug trok Direct daarna arriveerden andere agenten. De verdachte werd meegenomen naar het bureau. Het slachtoffer deed aangifte.

Gytsjerk: woningbrand
Op vrijdagavond ontstond rond 21.45 uur brand in een woning aan de Reade Hoas. Er raakte niemand gewond. De brandweer had het vuur om 22.10 uur onder controle. De brand is waarschijnlijk ontstaan in de schoorsteen. De woning raakte uitgebrand en naastgelegen woningen liepen schade op.

Oudehaske: brandstichting
Zaterdagochtend ontstond rond 07.30 brand in een bijgebouw van een recreatiecentrum aan de Badweg. Er raakte niemand gewond. De brandweer was om 07.50 uur ter plaatse en had het vuur snel onder controle. De brand werd ontdekt door passanten die rook uit het gebouw zagen komen. Ze waarschuwden de eigenaar. Vervolgens werden de hulpdiensten gealarmeerd. De brand ontstond in het jeugdhonk waar een stapel hout en autobanden in brand waren gestoken. De politie stelt een nader onderzoek in om achter de daders te komen.

Sneek: auto-inbraak
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een radar-detector gestolen uit een geparkeerde auto aan de Jasker. Men kwam binnen door verbreking van een autoruit. Er werd aangifte gedaan door een 24- jarige inwoner van Sneek.

Bureau Communicatie: 058 - 8808272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 26-01-2003 '
Lees ook