Korps: Friesland, plaats: Friesland 26-05-2002
Politieberichten van 25/5 (13/00 uur) tot 26/5 (13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een bedrijf aan de James Wattstraat. Een toegangsdeur werd vernield. Een in het bedrijf staande personenauto heeft men getracht weg te nemen. De ruit van het linker achterportier werd ingeslagen. Uit de auto werden een gsm en een navigatiesysteem weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 46-jarige inwoner van Menaldum, heeft aangifte gedaan.

Kollumerzwaag: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 13.05 uur reed een 26-jarige inwoner van Buitenpost met zijn personenauto over de Foarwei in de richting Zwaagwesteinde. Gekomen ter hoogte van de kruising met de Cedelshof wilde de autobestuurder links afslaan. Hij remde daarvoor af en gaf richting aan. Een achter hem rijdende bromfietsbestuurder, een 17-jarige inwoner van Kollumerzwaag had dit te laat in de gaten en botste op de voor hem afslaande personenauto. De bromfietsbestuurder liep een hoofdwond op en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Metslawier: diefstal personenauto
Van vrijdag op zaterdag werd vanaf de Julianastrjitte een personenauto, merk Nissan Primera, kleur groen, voorzien van het kenteken HZ-JZ-34, gestolen. De auto stond op de oprit voor de woning. De eigenaresse van de auto, een 36-jarige inwoonster van Metslawier, heeft aangifte gedaan.

Drachten: inbraak auto
Van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een bestelauto, die geparkeerd stond op de Linde. Waarschijnlijk heeft men gebruik gemaakt van een valse sleutel. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 36-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Langweer: parkeren
Zaterdag tussen 14.00 en 15.00 uur werden in het centrum van Langweer 14 bestuurders bekeurd, die hun voertuig hadden neergezet waar dat verboden was.

IJlst: valse naam
Zaterdag omstreeks 16.45 uur werd in de trein tussen Hindeloopen en Workum een man gecontroleerd. Deze man, een 18-jarige inwoner van Stavoren, bleek niet in het bezit te zijn van een geldig plaatsbewijs. Toen hij hierover werd aangesproken en van de conducteur, een 60-jarige inwoner van Leeuwarden, een bekeuring kreeg, gaf hij een valse naam op. De verdachte werd in de trein aangehouden. Toen de trein stopte op het station IJlst ging de verdachte er vandoor. Op het station kwam het tot een worsteling en weer wist de verdachte te ontsnappen. Met behulp van twee treinreizigers kon de verdachte iets verderop worden aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Joure: aanrijding lichtgewonde
Zaterdag omstreeks 15.30 uur fietste een 16-jarige inwoner van Joure op de Finne tegen een aldaar geparkeerd staande personenauto. Vermoedelijk werd de jongeman door de zon verblind en heeft hij de auto niet zien staan. De auto was eigendom van een 62-jarige inwoner van Klazienaveen. De fietser liep waarschijnlijk een gebroken neus op en is naar een huisarts gebracht.

Bolsward: vernielingen
Van vrijdag op zaterdag werden vernielingen aangericht op het hoofdveld van de voetbalvereniging Bolswardia aan het Bolwerkplein. De doelpalen waren afwisselend rood en geel gespoten. Tevens waren een zestal reclameborden met rode verf bespoten. De schade wordt door het bestuur geschat op een paar duizend euro. Een bestuurslid van Bolswardia, een 59-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Oosterwolde: brandje supermarkt
Zaterdag omstreeks 18.50 uur kwam er een melding binnen dat er brand zou zijn bij een supermarkt aan de Stationsstraat. Ter plaatse bleek dat een Tl-buis vlam had gevat. De brandweer was reeds ter plaatse. Het brandje werd door hen vakkundig geblust, waardoor de schade aan het plafon zeer gering was.

Leeuwarden: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 20.15 uur wilde de bestuurder van een snorfiets op de ventweg van de Archipelweg tussen twee autos doorrijden. De bestuurder van de snorfiets, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, raakte daarbij de zijkant van één van de autos, die van een 39-jarige inwoonster van Leeuwarden. De bestuurder van de snorfiets kwam ten val een raakte gewond, evenals een bij hem achter op zittende 43-jarige inwoner van Leeuwarden. De bestuurder van de snorfiets werd op de plaats van de aanrijding behandeld door het ambulancepersoneel, terwijl zijn duopassagier werd overgebracht naar het MCL-Zuid.

Sint Annaparochie: aanrijding met gewonden
Zaterdag omstreeks 19.00 uur fietsten een 44-jarige inwoner van Sint Annaparochie en een 20-jarige inwoonster van Oudebildtzijl over de Stadhoudersweg in de richting Nij Altoena. Door nog onbekende oorzaak kwamen beiden ten val, vermoedelijk hebben zij onder het fietsen elkaar geraakt. Beiden hadden gedronken en raakten gewond. Zij werden overgebracht naar het MCL-Zuid. De man werd opgenomen met een hersenschudding. De vrouw verloor een voortand en kon na behandeling naar huis.

Wolvega: onder invloed
Zondag omstreeks 00.55 uur werd op de Ir. Lelylaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 33-jarige inwoner van Steenwijk, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 700 ug/l. Tevens werd bij de verdachte in zijn kleding een spuitbusje met traangas gevonden. Het buisje met traangas werd in beslag genomen. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: onder invloed
Zondag omstreeks 01.30 uur werd op het Brandemeer een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 520 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Leeuwarden: inbraak woning
Zaterdag tussen 21.30 en 23.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Tadingastraat. Via een openstaand bovenlicht naast de voordeur kwam men de woning binnen. Uit de woning werden gouden sieraden (ringen, broche en horloges) weggenomen. De 67-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Beetgumermolen: aanrijding met gewonde
Zaterdag omstreeks 16.30 uur vond op de Langestraat een aanrijding plaats tussen een jongentje op een fiets en een personenauto. De juiste toedracht van de aanrijding is nog niet geheel duidelijk. Vermoedelijk is de bestuurder van de personenauto tegen het jongentje, een 7-jarige inwoner van Engelum, aangereden. Door de aanrijding viel het kind op straat. De autobestuurder, een 84-jarige inwoner van Franeker, is ter plaatse gestopt. Hij heeft even vluchtig rondgekeken en is vervolgens weer doorgereden. Het jongentje werd met een hoofdwond overgebracht naar de huisarts. Hij liep naast de hoofdwond, die gehecht moest worden een zware hersenschudding op. Na behandeling kon het kind weer naar huis. De autobestuurder werd in Franeker aangetroffen en is over de aanrijding gehoord. Er is proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: mishandeling
Zondag omstreeks 01.55 uur werd in een horecagelegenheid aan de Kleine Kerkstraat een 26-jarige inwoner van Sneek mishandeld door een 36-jarige plaatsgenoot. Waarover de ruzie was ontstaan, werd niet duidelijk. Het slachtoffer liep kneuzingen aan zijn neus op en een voortand uit zijn bovengebit brak af. Na de mishandeling liep de verdachte weg. Het slachtoffer werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De verdachte werd kort daarna iets verderop in de straat aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: fietser gewond
Zondag omstreeks 01.15 uur werd Achter de Hoven een man op straat aangetroffen. De man, een 70-jarige inwoner van Leeuwarden, was onder invloed van alcoholhoudende drank met zijn fiets gevallen. Hij liep een hoofdwond op en tevens een schouderfractuur. Het slachtoffer werd met de ambulance overgebracht naar het MCL-Zuid.

Jistrum: vernieling ruit
Zondag omstreeks 01.30 uur werd op de Fjildwei een 18-jarige inwoner van Eastermar aangehouden ter zake vernieling. De jongeman had kort daarvoor bij het jeugdhonk een ruit vernield. De jongeman zei dat hij uit balorigheid had gehandeld. Tegen de jongeman werd proces-verbaal opgemaakt en na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld.

Houtigehage: onder invloed
Zondag omstreeks 03.15 uur werd op de Fabryksloane een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Opende, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 570 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

Leeuwarden: mishandeling
Zondag omstreeks 03.00 uur werd een 19-jarige inwoner van Leeuwarden in een discotheek aan de Nieuwestad door een 17-jarige plaatsgenoot gestoken met een bierglas. Het slachtoffer was met zijn vriendin aan het dansen, toen hij plotseling door de verdachte met een bierglas in zijn gezicht werd gestoken. Het slachtoffer liep verschillende wondjes aan zijn gezicht op, die in het ziekenhuis moesten worden behandeld. Eén van de wondjes moest worden gehecht. Vermoedelijk is de ruzie ontstaan uit jaloersheid. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: snelle bestuurder
Zondag omstreeks 03.50 uur werd op de Ringweg de bestuurder van een personenauto aan de kant gezet en gecontroleerd. De bestuurder had kort daarvoor in de woonwijken De Venen en De Wiken met een snelheid gereden, die ruim boven de 100 kilometer per uur lag, terwijl aldaar 30 is toegestaan. De exacte snelheid kon niet worden vastgesteld. Tegen de bestuurder, een 46-jarige inwoner van Drachten, werd proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Kootstertille: onder invloed
Zondag omstreeks 04.35 uur werd op de Koaten een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder viel op doordat hij met twee lekke banden reed. De man, een 40-jarige inwoner van Kootstertille, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 605 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Stavoren: onder invloed
Een 26-jarife inwoner van Bolsward is zondag om 04.30 uur op de Middelweg staande gehouden, omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Op het bureau blies hij 815 ug/l, waarvoor proces-verbaal werd opgemaakt. Hij kreeg tevens een rijverbod voor 10 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Wolvega: aanhoudingen na vernielingen
Twee inwoners van Wolvega van 20 en 19 jaar en een 21-jarige inwoner van Sonnega zijn zondag om 04.30 uur aangehouden op de Stationsweg. Zij worden er van verdacht diverse vernielingen rond het NS-station te hebben aangericht. Ze werden door surveillerende agenten op heterdaad betrapt toen ze met straatklinkers een bord met een plattegrond, een auto en een dak van een fietsenstalling vernielden. Bovendien bleken de drie twee spoorwegbomen te hebben vernield. Ze werden op het politiebureau ingesloten.

Sneek: mishandeling
Een 26-jarige inwoner van Berkel en Rodenrijs is zondag omstreeks 03.20 uur in een horecagelegenheid aan de Markstraat mishandeld. Het slachtoffer kreeg van een nog onbekende man een kopstoot en vuistslagen in het gezicht. Aanleiding daarvoor was waarschijnlijk het feit dat de dader bier over zich heen kreeg toen hij tegen het slachtoffer opbotste. Het slachtoffer moest zich in het Sneker ziekenhuis laten behandelen voor onder meer een aantal beschadigde tanden.

Bureau Communicatie: 058 8808272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 26-05-2002 '
Lees ook