Korps: Friesland, plaats: Friesland 30-05-2002
Politiebericten 29/5 (13.00 uur) t/m 30/5 (07.00 uur)

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 20 tot en met 26 mei april in Friesland 81.334 voertuigen gecontroleerd op snelheid en 5306 overtredingen geconstateerd. De snelste overtreder buiten de bebouwde kom reed op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens. Op deze weg waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt werd een snelheid gemeten van 138 kilometer per uur, een overtreding van 58 kilometer. Binnen de bebouwde kom werd op het Drachtsterplein een snelheid van 85 kilometer geklokt, terwijl hier 50 kilometer is toegestaan. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. In Wijtgaard op de Hegedyk werd een snelheid van 94 km gemeten, een overschrijding van 44 km. In Nijemirdum op de Lyklamawei werd 90 km gemeten waar 50 km is toegestaan; een overschrijding van 40 km. Op de Jan Schotanusweg in Oudemirdum werd 81 km gemeten waar 50 km is toegestaan; een overschrijding van 31 km. Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N384 tussen Dearsum en Winsum (maandag 3 juni), op de N355 tussen Buitenpost en de provinciegrens (dinsdag 4 juni) en op de N381 tussen Wijnjewoude en Donkerbroek (donderdag 6 juni).

Joure: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 13.45 uur werd door een 20-jarige medewerker van een supermarkt aan de Geert Knolweg terzake winkeldiefstal aangehouden een 47-jarige inwoner van Joure. Zonder te betalen had hij flesjes drinken weggenomen en in een rugzak goederen ter waarde van 25 Euro. Buiten de winkel is verdachte aangehouden. Proces-verbaal is opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 14.45 uur werd een 43-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een dekbed weggenomen zonder deze te betalen. Een 37-jarige medewerkster van het bedrijf aan de Noorderweg deed hiervan aangifte. Zij zag de man snel de winkel verlaten met onder zijn jas het dekbedovertrek. Op de Eenbuurt is verdachte aangehouden. Het dekbedovertrek werd teruggevonden in de bosjes bij Arendstuin. Proces-verbaal is opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak kantoor
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in twee kantoorruimtes van een bedrijf aan de Swingmastate. Door het forceren van ramen is vervolgens een computer weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 47-jarige inwoner van Leeuwarden Waarde. Schade onbekend.

Drachten: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 15.30 uur vond een aanrijding plaats op de kruising Nijtap , Noorderhogeweg en Kommisjewei.Een 19-jarige automobilist uit Drachten reed over de Noorderhogeweg en kwam uit de richting Rottevalle en was met een snelheid van ongeveer 80 km per uur door het rode stoplicht gereden. Op de kruising had hij een 62-jarige bromfietser uit Opeinde vol geschept. De 62-jarige is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in verband met interne verwondingen en rugklachten. Slachtoffer niet in levensgevaar.

Leeuwarden: rijden zonder rijbewijs
Woensdag omstreeks 14.40 werd een 20-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Soendastraat. Hij bleek niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 18.00 uur werd door een 30-jarige medewerker van een supermarkt aan het Cambuurplein aangehouden een 32-jarige inwoonster van Leeuwarden. Zij had 3 pakken koffie weggenomen uit de winkel zonder deze te betalen. Afgedaan via Kort-Om.

Leeuwarden: reizen met een vervalst vervoersbewijs, Woensdag omstreeks 17.25 uur werd door een 48-jarige inwoner van Tytsjerk, werkend als controleur bij Noordned, staande gehouden in een lijnbus, een 17-jarige inwoner van Anjum. De bus reed van Leeuwarden naar Dokkum. Bij controle bleek dat de OV-kaart vervalst was. Ter hoogte van het politiebureau in Dokkum is de verdachte overgenomen door de politie en zal proces-verbaal worden opgemaakt tegen de 17-jarige.

Lippenhuizen: autobrand
Woensdag omstreeks 15.05 uur reed een 45-jarige automobilist uit Wijnjewoude over de Weeme. Vermoedelijk is door het overschakelen van benzine naar gas brand ontstaan onder de motorkap. De 45-jarige heeft geprobeerd zelf het vuur te blussen , wat niet gelukt is. Brandweer heeft bluswerkzaamheden overgenomen. Auto brandde geheel uit. Betrof een Renault 16.

Jubbega: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 18.05 uur vond een aanrijding plaats op de kruising van de PW Janssenweg en Jochem Alberdaweg. Een 19-jarige automobiliste uit Gorredijk reed op de PW Janssenweg richting Heerenveen. Uit tegenovergestelde richting kwam een 24-jarige automobilist uit Jubbega. Op de kruising wilde de 19-jarige linksaf slaan en gaf de 24-jarige geen voorrang die rechtdoor wilde. De 19-jarige is per ambulance voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis Tjongerschans en kon na behandeling weer naar huis.

Drachten: inbraak in woning
Woensdag tussen 15.30 uur en 16,30 uur werd ingebroken in een woning aan de Vogelzang. De woning was niet afgesloten. Uit de woning werden enkele goederen weggenomen, zoals fotocamera met telelens en een telefoon. Waarde onbekend. Aangifte is gedaan door een 43-jarige inwoner van Drachten

Drachten: inbraak woning
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een woning aan de Tjaarda. Het onderruitje van de deurdeur werd vernield. Uit de woning is weggenomen een hoorn van een telefoon en ongeveer 60 cds en een waterkoker, Aangifte is gedaan door de 26-jarige inwoner van Drachten.

Sneek: rijden zonder rijbewijs
Woensdag omstreeks 21.00 uur werd op de Johan Willem Frisostraat een 34-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Proces-verbaal zal worden opgemaakt.

Appelscha: rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 23.10 uur werd een 43-jarige automobilist uit Appelscha gecontroleerd op de Roggeberg. Een getuige had gezien, dat de automobilist tegen de kei op de rotonde bij de Roggeberg had gereden. De bestuurder had gedronken en werd overgebracht naar het bureau. Op bureau blies hij 865 ugl, goed voor een rijverbod van 10 uur. Tegen de 43-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt terzake rijden onder invloed en tevens in zijn auto inbeslag genomen.

Molkwerum: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 00.25 uur werd op de Noardermar een 74-jarige automobilist uit Stavoren gecontroleerd. Adem rook naar alcohol. Op bureau blies de 74-jarige 375 ugl, goed voor een rijverbod van 3 uur. Tegen de 74-jarige zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Leeuwarden: poging inbraak bedrijf en aanhouding verdachte Naar aanleiding van enige inbraken in bedrijven aan de Tesselschadestraat is door de politie gepost. Het posten had succes, want omstreeks 00.30 uur zag de postende politieman een fietser naderen en dat de fietser verdween tussen de bosjes, waar een paadje loopt tussen 2 bedrijven. Even later hoorde hij glasgerinkel. Inmiddels ook ter plaatse een surveillance-eenheid. Na een korte achtervolging kon een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats worden aangehouden. Bij een bedrijf had hij een ruit vernield en had hij tevens de stekkers van een computer welke vlak bij het raam stond losgemaakt. De 36-jarige overgebracht naar het bureau.

Opeinde: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 00.45 uur werd op de Tuskenwegen een 34-jarige automobilist uit De Tike gecontroleerd. Had alcohol gedronken en overgebracht naar het bureau. Op bureau blies hij 240 ugl, goed voor een rijverbod van 1 uur. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: woningbrand
Donderdag omstreeks 00.51 uur was er een uitslaande brand in een woning aan de Familie van de Weijstaart. De brandweer was uitgerukt met 2 spuitwagen en een ladderwagen. De brandende woning maakte deel uit van een rijtje van 5 woningen. Alle bewoners van de woningen zijn uit de woning gehaald en tijdelijk elders ondergebracht en op het politiebureau. 2 kinderen zijn ter plaatse nog onderzocht door ambulancepersoneel, maar konden gelijk weer met moeder mee. De bewoonster, leeftijd onbekend, waar de brand is ontstaan werd wakker omdat zij bijna stikte. Beneden gekomen in haar woning zag zij, dat de kamer, gang en keuken vol rook stond. Zij is toen naar haar buurvrouw gerend en bij terugkomst zag ze, dat de bovenverdieping in brand stond. Door niemand is letsel opgelopen. Na de brand konden twee woningen weer bewoond worden en de anderen zijn elders ondergebracht. De technische recherche zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

Leeuwarden: aanhouding fiestendief,
Donderdag omstreeks 04.15 uur zag een surveillance-eenheid op de Boeierstraat een manspersoon lopen met op zijn nek een afgesloten fiets. Bij aanspreken gaf hij in eerste instantie een valse naam op en hem daarom aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op het bureau bleek tevens dat de fiets ook gestolen was vanaf het Zaailand. Proces-verbaal zal worden opgemnaakt.

Drachten: diefstal uit auto
Donderdag tussen 092.00 uur en 06.30 uur werd ingebroken in een personenauto. Deze auto stond geparkeerd voor een woning aan de Zwaluwstraat. Het rechtervoorportier werd opengebroken. Uit de auto is ontvreemd een radardetector, 50 cds en een radiocassetterecorder Totale schade ongeveer 2000 Euro. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoner

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272

Deel: ' Persberichten regiopolitie Friesland 30-05-2002 '
Lees ook