Korps: Groningen, plaats: Winschoten 5-06-2002
Dealernetwerk in Winschoten opgerold
Woensdag 5 juni 2002

Bijna 4 kilo harddrugs in beslag genomen

Met de aanhouding van 9 personen in de maanden maart en april 2002 heeft de politie een omvangrijke dealergroep, die het afzetterrein met name op en rond het Marktplein in Winschoten had, opgerold. Eind maart werden in Winschoten, twee mannen (28 en 25 jaar) en twee vrouwen (21 en 22 jaar), aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. In de woning van de 25-jarige Winschoter werd een kilo heroïne en een vuurwapen aangetroffen. Twee weken later werden een 23-jarige man en een 43-jarige vrouw, beide uit Winschoten, in hun woningen aangehouden. Bij de man werd bijna anderhalve kilo heroïne in beslag genomen. Met de aanhouding in Utrecht en Groningen van drie mannen, 21, 25 en 26 jaar, werden eind april de laatste verdachten van het drugsnetwerk aangehouden. De 25-jarige verdachte uit Almere wordt beschouwd als de hoofdverdachte van de drugshandel.

In november 2001 begon de politie nader zicht te krijgen op de dealactiviteiten die voornamelijk op en rond het Marktplein in Winschoten plaatsvonden. In totaal werden er in de onderzoeksperiode 54 aanhoudingen, van met name Duitsers die in Winschoten harddrugs kwamen kopen, verricht. Door de aanhoudingen kreeg de politie in Winschoten, die samen werkte met de Divisie Regionale Recherche, goed inzicht in de handelwijze van de dealers. In maart en april hield de politie met drie acties de negen verdachten van de drugshandel aan. In totaal werden bij alle aanhoudingen en invallen 3.5 kilo heroïne, bijna 3 ons cocaïne en ruim 8.5 kilo softdrug in beslag genomen. Tijdens het onderzoek is door de politie in Groningen intensief samengewerkt met de Duitse politie. In Duitsland zijn door de politie in totaal zon vijftig mensen gehoord.

Van de negen aangehouden verdachten zitten er op dit ogenblik nog vijf mannen in voorarrest. Zij speelden een prominente rol in de handel in de verdovende middelen. De effecten van het oprollen van het netwerk is inmiddels zichtbaar in Winschoten. Beduidend minder Duitse drugtoeristen doen de Oost-Groninger plaats aan voor hun dope-inkomen. Het contact voor de koop en verkoop van de drugs werd met name op de openbare weg op en rond het Markplein gelegd. De uiteindelijke overdracht van de drugs vond dan vaak elders in Winschoten plaats. Van de 54 gebruikers die zijn aangehouden was zon 80 a 90 procent van Duitse afkomst. Bij de aanhoudingen van deze personen kwam het voor dat een gebruiker meer dan één keer werd betrapt. Bij de aanhoudingen werd altijd proces-verbaal opgemaakt en de drugs ( gemiddeld tussen de
1 tot zon 5 gram heroïne) in beslag genomen.

De politie in Winschoten begon, na een drietal ernstige incidenten op het Marktplein, in juni 2000 met een intensieve aanpak van de problemen in het centrum. Zo werd en word op de vrijdag- en zaterdagnacht extra gesurveilleerd in het uitgaansgebied. Dit leidde tot een normalisering van de openbare orde problemen die de kop op staken. Als een belangrijke onderliggende oorzaak van de overlast op en rond het Markplein bleek de handel in verdovende middelen. In 2000 en 2001 werden er al drie andere groepen dealers aangehouden die vanuit de stad Groningen opereerden, maar hun werkterrein ook in Winschoten hadden, aangehouden. Hiermee bleek de illegale handel op straat niet verdwenen. Een nieuwe inspanning leverde de aanhouding van de negen verdachten op. De gerichte aandacht van de politie voor het centrum stopt niet bij de opsporing van de dealers. Voor de continuering van de verbeterde veiligheid en leefbaarheid blijft het MOT (Marktplein Overlast Team) actief ondersteund door de reguliere politiezorg.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)

Deel: ' Persberichten Regiopolitie Groningen 05-06-2002 '
Lees ook