Korps: Groningen, plaats: Hoogezand 6-06-2002
Politie lost berovingen, bedreigingen en mishandelingen op Donderdag 6 juni 2002

Negen verdachten aangehouden

De politie heeft met de aanhouding van zes mannen en drie vrouwen in de leeftijd van 15 tot 29 jaar, allen uit de gemeente Hoogezand-Sappemeer zeven gevallen van beroving, bedreiging en mishandeling opgelost. De verdachten hebben tegenover de politie bekend dat zij in de periode tussen eind maart en medio mei 2002 in wisselende samenstelling zeven keer een woning in Hoogezand zijn binnengedrongen. Daarbij bedreigden en mishandelden ze de bewoners. In een aantal gevallen namen ze hen geld af. Zeven verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twee verdachten zijn na verhoor heengezonden. Zeven zitten nog vast.

Uit het politieonderzoek is gebleken dat de verdachten elkaar kennen. Ze kwamen regelmatig samen in de woning van een 21-jarige Hoogezandster. Deze man en een 25-jarige man uit Hoogezand kunnen als hoofddaders en initiators van de berovingen worden aangemerkt. Beide mannen deden aan alle zeven berovingen mee. De politie kwam de daders van de berovingen op het spoor tijdens een uitgebreid recherche onderzoek. Bij de analyse van de berovingen kwam een aantal keren dezelfde signalementen alsmede dezelfde manier van werken naar voren. Op basis van deze gegevens en naar aanleiding van getuigenverklaringen kon de politie op 22 mei drie verdachten, te weten de beide hoofddaders en een 19-jarige man uit Hoogezand-Sappemeer, aanhouden. Ze werden ingesloten. Tijdens het vervolgonderzoek kwam de identiteit van de overige daders naar voren.

De verdachten pleegden de gewelddadige inbraken om aan geld te komen. In een aantal gevallen kenden zij de slachtoffers en hun woonsituatie. Het merendeel van de slachtoffers is bejaard, verstandelijk gehandicapt of zwakbegaafd. De verdachten mishandelden en bedreigden de slachtoffers om hen op die manier geld afhandig te maken. Ze maakten in totaal enkele duizenden euros buit. Bij één inbraak namen ze ook een scooter en een scanner van een slachtoffer mee. Van het buitgemaakte geld kochten ze diverse goederen waaronder een auto In de woningen van een aantal verdachten werd huiszoeking verricht. Daarbij werden geen geld of andere buitgemaakte goederen teruggevonden.

Twee verdachten, twee 15-jarige meisjes, beiden uit Hoogezand werden na verhoor op het politiebureau heengezonden. Ze waren bij één respectievelijk twee berovingen betrokken. De zeven andere verdachten zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. Ze zitten in een huis van bewaring in gevangenhouding. De politie is nog bezig met het onderzoek. Enkele slachtoffers worden nog nader gehoord met behulp van deskundigen op het gebied van de omgang met verstandelijk gehandicapten en zwakbegaafden. Geen van de slachtoffers raakte ernstig gewond. De emotionele schade bij hen is aanzienlijk. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie. 0900 - 8844 (lokaal tarief)

Zoekwoorden:

Deel: ' Persberichten Regiopolitie Groningen 06-06-2002 '
Lees ook