Korps: Groningen, plaats: Grootegast / Leek 12-06-2002 Politie rolt bende stelers en helers op Woensdag 12 juni 2002

Elf verdachten aangehouden

In een onderzoek naar een bedrijfsinbraak in een opslagcentrum in Grootegast in het paasweekend heeft de politie in april en mei elf verdachten aangehouden. Hiermee is een omvangrijk netwerk van stelers en helers in Noord-Nederland, Gelderland en Overijssel ontmanteld. In totaal werden zes mannen, afkomstig uit gemeente Grootegast, Zuidhorn, Sneek en Assen in de leeftijd van 18 tot en met 45 jaar, die verdacht worden van het stelen van een grote hoeveelheid kleding en fax/printers uit het pand aangehouden. Het bleek dat de goederen werden afgezet en verder verhandeld door vijf andere verdachten uit Sneek, Kollemerzwaag, Rheden, Gorssel en Markelo in de leeftijd van 35 tot en met 55 jaar. Bij de inbraak die in het paasweekend van 29 maart op 2 april plaatsvond in een opslagcentrum aan de Legolaan in Grootegast werden van 14 grote pallets kleding en schoenen ter waarde van ruim 90.000 euro weggenomen en werden 17 dozen met fax/printers ontvreemd. De totale buit bedroeg zon 100.000 euro.

De politie startte na het paasweekend een onderzoek naar de omvangrijke inbraak. Door de inbraak waren twee bedrijven die van het opslagcentrum gebruik maken gedupeerd. Uit de eerste onderzoekingen van het team bleek dat er voorafgaand aan het weekend ook al goederen uit de opslag waren weggenomen. Verder bleek er hulp van binnen uit te zijn geweest bij de in totaal vier inbraken in het pand. Vanaf half april werden er in totaal elf verdachten in verschillende delen van het land aangehouden. De hulp van binnenuit werd gegeven door een 18-jarige man uit de gemeente Grootegast die de inbrekers toegang verschafte tot de opslag. Een 24-jarige man uit Zuidhorn wordt beschouwd als de initiator van de inbraken. De daders maakte voor het vervoer van de grote hoeveelheden kleding en apparatuur gebruik van bestelwagens om de goederen naar de helers te brengen.

In samenwerking met meerdere politiekorpsen werden in een aantal panden en woningen doorzoekingen verricht waarbij zon veertig procent van de kledingbuit en bijna alle printapparatuur werd teruggevonden. Bij de doorzoekingen stuitte de politie in Twente op een hoeveelheid kleding die voorzien was van valse merklabels. Deze kleding werd in beslag genomen. Tevens werden bij deze doorzoekingen nog een grote hoeveelheid gestolen goederen aangetroffen, afkomstig van allerlei andere grootschalige in Nederland gepleegde diefstallen. Onder andere werden 32 computersystemen aangetroffen afkomstig van een andere grote diefstal waarbij totaal 128 computersystemen waren weggenomen.

Een aantal van de verdachten heeft gedurende het uitgebreide onderzoek in gevangenhouding gezeten en de meeste verdachten hebben een bekennende verklaring afgelegd tegenover de politie. De mannen kenden elkaar over het algemeen uit het circuit van de ambulante handel in tweedehands autos en kleding. Alle verdachten zijn inmiddels op vrije voeten en worden door de officier van justitie gedagvaard. Tegen de verdachten wordt ook proces-verbaal opgemaakt voor de Pluk-ze wetgeving.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 (lokaal tarief)

Deel: ' Persberichten Regiopolitie Groningen 12-06-2002 '
Lees ook